Helsingin poliisin tutkinnassa oleva Nuorisosäätiö-vyyhti on laajentunut yhdeksi viime vuosien suurimmista talousrikostutkinnoista, kertoo illan Rikospaikka-ohjelma.
Ohjelman tietojen mukaan juttukokonaisuudessa on epäiltynä toistakymmentä henkilöä ja molempien pääepäiltyjen omaisuutta on määrätty miljoonien eurojen arvosta vakuustakavarikkoon.
Nuorisosäätiö arvioi entisten johtajiensa aiheuttaneen yleishyödylliselle säätiölle jopa kymmenien miljoonien eurojen taloudelliset menetykset kyseenalaisilla liiketoimilla.
Säätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman kertoi Ylen MOT-ohjelmassa maanantaina, että säätiön varallisuutta on kadonnut viime vuosien aikana 45 miljoonaa euroa. Säätiön varoja on hukattu muun muassa epämääräisiin tonttikauppoihin Virossa.
Ex-johtajien epäillään hyötyneen miljoonia euroja
Poliisi on viime syksystä saakka tutkinut ex-johdon toimia. Pääepäiltyinä ja laajan rikostutkinnan keskiössä ovat Nuorisosäätiön edellinen toimitusjohtaja Aki Haaro ja entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen. Molemmat saivat keväällä potkut tehtävästään lahjusepäilyjen vuoksi.
Poliisi epäilee, että ex-johtajat ovat saaneet rikoshyötynä jopa useita miljoonia euroja. Haaron ja Nousiaisen liiketoimia Tallinnassa tutkivat myös Viron poliisi ja verottaja.
Vyyhtiin liittyvät myös lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien ex-johdon talousrikosepäilyt. Niidenkin tutkinta on nyt Helsingin poliisin talousrikosyksikössä.
Rikosnimikkeitä piisaa
Nuorisosäätiön juttukokonaisuudessa on koko kirjo talousrikosnimikkeitä: törkeä kavallus, törkeä veropetos, törkeä lahjuksen antaminen ja törkeä lahjuksen ottaminen, luottamusaseman väärinkäyttö ja niin edelleen.
Tutkinta kestää pitkälle ensi vuoteen.
Helsingin käräjäoikeus on määrännyt sekä Haaron että Nousiaisen omaisuutta vakuustakavarikkoon 2,8 miljoonaa euroa ja lisäksi erillisellä turvaamistoimella 275 000 euroa.
MTV:n viranomaislähteet kuvaavat Haaron ja Nousiaisen toimintaa häikäilemättömäksi oman henkilökohtaisen edun tavoitteluksi, minkä on mahdollistanut härski aseman hyväksikäyttö säätiön johdossa, ilman kunnollista valvontaa.