Kommentti: Bidenin ylistys saisi tavallisen suomalaisen korvat punottamaan – Washingtonin koreografia takasi, ettei Turkkia tarvinnut edes mainita

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ylisti Suomea ja Ruotsia tavalla, joka normaalisti saisi suomalaisten korvat punottamaan, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi suomalaistoimittajille puhuessaan, että Washingtonin matkan merkittävin tuliainen oli Yhdysvaltain erittäin laaja-alainen tuki.

Tuo tuki ei totisesti jäänyt vain Valkoisen talon sisäpuolelle, vaan sitä korostettiin mahtipontisesti sanoin, elein ja komealla vieraslistalla.

Torstain tapaamiseen Washingtonissa osallistuivat Niinistön, Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Bidenin lisäksi myös Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris ja puolustusministeri Lloyd Austin. Kongressissa vieraillessaan Niinistö tapasi myös senaatin ja edustajainhuoneen johtoa ja senaattoreita, kuten edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin ja senaatin demokraatti- ja republikaanijohtajat Chuck Schumerin ja Mitch McConnellin. Juuri vaikutusvaltaisempi kaarti ei olisi voinut olla pohjolan johtoa vastaanottamassa.

Bidenin, Niinistön ja Anderssonin esiintyminen Valkoisen talon ruusupuutarhan lavalla oli yhtä hymyä ja selkään taputtelua. En malta odottaa, että voin kutsua Suomea ja Ruotsia Nato-liittolaisiksi, totesi Biden, ja kehui maiden demokratiaa, taloutta ja puolustusvoimia.

– Suomi ja Ruotsi tekevät Natosta vahvemman.

Samaan aikaan Turkki on julistanut, ettei se aio Suomea ja Ruotsia hyväksyä Naton jäseniksi ja ladellut manifestia ja listaa useisiin eri ilmansuuntiin. Biden ei kuitenkaan halunnut antaa Turkin presidentti Erdoğanin himmentää tapaamispäivän hohtoa, joten puheessaan hän ei haaskannut aikaa Turkin poukkoilun vatvomiseen.

Niinistö: "Pitää selvittää, mistä kenkä puristaa"

Sen sijaan Niinistö otti Turkin esiin kansainvälisen median edessä. Presidentti korosti Suomen ja Turkin hyviä kahdenvälisiä suhteita ja takasi Suomen ottavan terrorismiin liittyvät uhat tosissaan ja olevan valmis keskustelemaan Turkin huolista. Myöhemmin omassa tiedotustilaisuudessaan suomalaismedialle Niinistö kertoi, että ensimmäisenä tarkennetaan, mitä Turkki tarkalleen ottaen haluaa, sillä vaatimukset ovat olleet ”vaihtelevia.”

– Välillä on ollut kymmenen kohdan lista, välillä kolmen kohdan lista. Pitää selvittää, mistä kenkä puristaa. Turkki on osoittanut viestinsä Suomelle ja Ruotsille, joten kyllä siihen vastataan, Niinistö lupasi.

Niinistö puhui myös siitä, että ei ole syytä ylireagoida eikä antaa aihetta ylireagoinnille nyt, kun Suomi on astunut Nato-hakemuksen jättämisen jälkeiselle ”harmaalle alueelle.” Vaikka lausunnolla Niinistö viittasikin Yhdysvaltojen lupaamaan turvaan, ylireagointia yritetään välttää myös Turkin suhteen.  

Yhdysvallat on ollut erityisen niukkasanainen julkisuudessa Turkin suhteen. Nytkin Turkista puhumisen sijaan Biden ennemmin nousi lavalle Suomen ja Ruotsin johtajien kanssa osoittamaan yhtenäisyyttä. Kuitenkin päivä ennen Niinistön ja Anderssonin vierailua Bidenilta tivattiin suoraan, miten neuvotteluissa Turkin kanssa käy. Tuolloin vastaus kuului: Uskon, että kaikki tulee olemaan ok.

Lue myös:

    Uusimmat