Kommentti: Brasilialaiset pyyhkivät takapuolta olympiahengellä

10.5830260a
Renaud Lavillenie järkyttyi palkintojaossa tiistaina. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 17.08.2016 18:09
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Seiväshyppytähti Renaud Lavillenien kohtelu on vain uusin esimerkki - kisaisäntien käytös Rion olympiakatsomoissa on ollut useaan otteeseen ala-arvoista.

Itse törmäsin ilmiöön ensimmäistä kertaa seurattuani miesten voimistelun rengasfinaalia television välityksellä. Brasilian Diego Hypolito ja Arthur Mariano olivat kiinni mitaleissa, joten tunteella tapahtumissa mukana elänyt kotiyleisö toivoi Yhdysvaltojen Samuel Mikulakin epäonnistumista. Mutta tämä ei tapahtunut hiljaa sisimmässä, vaan erittäin avoimesti - taputtamalla ja hurraamalla jokaiselle Mikulakin pienellekin epäonnistumiselle. Yhdysvaltalainen jäi lopulta finaalin viimeiseksi. 

Yleisurheilukentällä yleisön hampaissa on ollut muun muassa sprintteritähti Justin Gatlin, joka on joutunut roiston osaan dopingmenneisyytensä takia. Gatlin sivuutti buuaukset vähin äänin, mutta esimerkiksi olympiasankari Usain Bolt piti katsojien käytöstä "shokeeraavana".  

Se on selvää, että tunteet ja niiden osoittaminen kuuluvat urheilukatsomoon. Yhdeksi näkökulmaksi on nostettu se, että buuataanhan urheilijoille myös joukkuelajeissa, esimerkiksi jääkiekko- ja jalkapallo-otteluissa. Eivätkö samat käyttäytymissäännöt päde myös yksilölajien tapahtumissa?

Mielestäni ei. Joukkuelajeissa kannustus (tai buuaus) kohdistuu yksilöiden sijaan pääasiassa koko joukkueeseen. Joskus myös yksittäiset pelaajat joutuvat fanien hampaisiin, mutta näissä tapauksissa takana voi olla esimerkiksi seuranvaihto tai aikaisemmin tapahtunut urheilijan ylilyönti.

Lavillenien kohdalla on kyse yksilöurheilijasta, joka valmistautui erittäin herkkään suoritukseen, tässä tapauksessa kultamitalin ratkaisseeseen hyppyyn. Hän on urheillut aina urallaan rehdisti, eikä varmasti odottanut muuta kuin rehtiä kohtelua olympialaisissa, tapahtumassa, joka pitäisi olla urheiluhengen ylväin linnake.

Renaud Lavillenie (2)

Sitä hän ei kuitenkaan saanut hämmästyttävän vähälukuiselta yleisöltä, ei kisassa eikä varsinkaan buuausten sävyttämässä palkintojenjaossa, joka päättyi lopulta ranskalaisen kyyneliin.  

Mistä brasilialaisten käytös sitten johtuu? Onko kyseessä niin vannoutunut ja tunteikas palloilukansa, että joukkuelajeista tutut tavat siirtyvät automaattisesti myös muihin lajeihin? Yleisurheilukisoja on järjestetty myös esimerkiksi jalkapallomaa Englannissa tai jääkiekkomaa Suomessa, mutta Riossa nähtyyn käytökseen ei ole törmätty. 

"Kaikkien kilpailijoiden nimissä lupaan, että osallistumme näihin olympiakisoihin niiden sääntöjä kunnioittaen ja noudattaen, sitoudumme urheilemaan ilman dopingia ja huumeita, oikeassa urheiluhengessä, urheilun ja omien joukkueidemme kunniaksi."

Saimme upean maistiaisen yllä olevasta urheilijoiden olympiavalasta naisten 5 000 metrin alkuerissä, kun kivuliaasti kaatunut juoksijakaksikko tsemppasi toisensa maaliviivalle. Katsojien osa tässä yhtälössä on siivittää urheilijat, niin omat kuin vieraat, mahdollisimman hyviin suorituksiin ja nauttia niistä. Brasilialaisfanien käytöksessä Lavillenieta kohtaan ei ollut tietoakaan urheiluhengestä, eivätkä he tehneet kunniaa urheilulle tai maalleen.