Kolmen viikon mittainen työkeikka Pekingin olympialaisiin toi mieleen Matrix-hittielokuvan ja sen kuuluisat vuorosanat kaninkolosta, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Zhangjiakousta.
Kun esihenkilöni tarjosi viime syksynä keikkaa Pekingin olympialaisiin, olin innoissani. Urheilun arvostetuimmat kisat olisivat hieno työkokemus, mutta samalla Kiinan vakavat ihmisoikeusrikkomukset ja tiukat koronamääräykset herättivät kysymyksiä.
Lopulta suhtautumiseni reissuun oli samanhenkinen kuin urheilijoilla: Menen sinne hoitamaan työni.
LUE MYÖS: Kommentti: Rene Faselin Leijonat-inhossa paistaa täysi tietämättömyys jääkiekosta
Päätin siis ottaa pomoni tarjoaman punaisen pillerin ja katsoa kuinka syvä kaninkolo todellisuudessa on.
Tämä on viittaus vuoden 1999 hittielokuvaan Matrix, jossa Keanu Reevesin esittämän roolihahmon maailma mullistuu houkuttelevan tarjouksen jälkeen.
Eihän olympiamatkaani "herra Anderssonin" fiktiivisiin kokemuksiin voi verrata, enkä väitä, että olisin nähnyt sen aikana Kiinan koko kasvot, mutta vastaan tuli paljon sellaista, mikä alleviivaa sitä, että Kiinassa yksilö on vain ja ainoastaan hyvin pieni osa isoa koneistoa.
"Ei junaa tänään"
Naisleijonien päävalmentajan Pasi Mustosen yllätysilmoitus kotiinpaluusta turnauksen avausottelun jälkeen aiheutti kisoissa ensi kertaa tilanteen, jossa minun olisi pitänyt matkustaa luotijunalla Pekingiin työtehtävien takia.
MTV Urheilun olympiatiimi piti majaa läpi kisojen Zhangjiakoussa, sillä ennakkoon Suomen joukkueen suurimmat menestystoiveet lepäsivät siellä kilpailevissa maastohiihtäjissä. Tämä ennustus piti hyvin kutinsa.
LUE MYÖS: Kerttu Niskasen edellä maalissa pysäyttävä kärsimysnäytelmä – hiihtotähti tarvitsi apua
Noin 200 kilometrin matka Zhangjiakousta Pekingiin käy nopeasti luotijunalla, näin luvattiin.
Toisin kuitenkin kävi, kun astelin ensi kertaa paikalliselle juna-asemalla. "Ei junaa tänään", nuori mies ilmoitti tietämättä tai haluamatta kertoa tarkkaa syytä. Kannaltani pirullisesti ajoitettu seisaus liittyi ilmeisesti samana päivänä olleisiin avajaisiin, sillä myös kisojen päättäjäispäivänä junaliikennettä karsittiin runsaasti. Se oli erikoista, sillä juuri tuolloin kisaihmisten odottaisi liikkuvan kaupunkien välillä.
Koin asemalla myös toisen askarruttaneen käänteen, kun odotellessani kisabussia juttelin vapaaehtoisten kanssa niitä näitä ja kysyin samalla junaongelman taustoista. Arat nuoret miehet spekuloivat asialla, kunnes paikalle tuli kokeneempi henkilö, joka ilmeisesti komensi vapaaehtoisia poistumaan.
Kyseisen kaverin tekemän puhelinsoiton jälkeen ympärilleni ilmestyi kuin tyhjästä kolme henkilöä, jotka vaikuttivat olevan poliiseja. Mitään ei sanottu, mutta tilanne oli erikoinen ja jopa hieman uhkaava, kun miehet tekivät eleillään selväksi, että minun olisi syytä nousta bussiin, joka ilmestyi parkkihalliin. Poistuin mielelläni, vaikka osa minusta olisikin halunnut nähdä, mitä olisi tapahtunut, jos olisin päättänytkin odotella jonkin toisen olympialinjan bussia.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Vastaavanlaisia, hieman vainoharhaakin herättäviä kokemuksia tuli eteen muitakin. Akkreditoitujen henkilöiden olinpaikat tuntuivat olevan hyvin tarkasti kisaorganisaation tiedossa. "Et kulkenut tänään metallinpaljastimen läpi, kun poistuit hotellilta", erään hotellivieraan huoneen oveen jätetyssä viestissä sanottiin. Kameravalvonta ja jokaisen kisakävijän puhelimessa ollut pakollinen sovellus näköjään toimivat.
Hämmästyin myös kisojen avausviikolla pressikeskuksessa, kun vapaaehtoistyöntekijä toivoi saavansa työkoneeni ip-osoitteen. Tilan WiFi-verkko oli reistaillut, joten tämä tieto auttaisi vian korjaamisessa, hän perusteli. Ihme kyllä vika korjaantui hyvin nopeasti ilman ip-osoitettanikin.
Nuokkuvat nuoret
Kisojen koronakuri valkeni kotimaassa olympialaisia jännittävillä suomalaisille viimeistään Leijonien Marko Anttilan karanteenin myötä. Sääntöjä rukattiin matkan varrella, ja oli selvää, ettei niistä kaikkia voinut perustella lääketieteellisesti.
LUE MYÖS: Marko "Mörkö" Anttila kuuli suomalaisten suihkulähdejuhlista – Leijonat-tähdeltä sydämellinen viesti kotimaahan
Varsinkin näytteiden CT-arvoihin liittyvät seikat vaikeuttivat monen urheilijan kisamatkaa täysin turhaan, muutamien kohdalla murskaten unelmat täysin.
Aamuisin hotellin aulassa odotti tuttu näky "smurffipukuihin" sonnustautuneesta testijoukosta, ja moni varmasti kammoksui joka päivä tehtäviä koronatestejä. Aktiivisen testaamisen kuitenkin ymmärtää, sillä näin kisakupla saatiin mahdollisimman pitäväksi.
Kisojen korona- ja turvatoimissa oli kuitenkin muita, järjenvastaisia piirteitä.
Hotelleja, suorituspaikkoja, ravintoloita, parkkihalleja ja jopa teitä ruiskuteltiin päivittäin desinfiointiaineella, kun samaan aikaan akkreditoidut henkilöt saivat mennä lähes mille tahansa suorituspaikalle ilman metallinpaljastimen läpi kävelyä. Toimenpide tehtiin vain hotellilta poistuttaessa. Käytännöt olivat tämän osalta hyvin paljon aiempia kisoja löyhemmät.
Metallinpaljastimiin liittyi myös kisojen surullisin näky. Niiden ympärillä operoi liioiteltuihin suojavarusteisiin vuorattuja nuoria, jotka väsähtivät pahasti kisojen edetessä. Viimeisellä viikolla törmäsin päivittäin näkyyn työpisteellään nuokkuvasta, uupuneesta vapaaehtoisesta.
Yleensä he havahtuivat metallinpaljastimen piippaukseen, mitä seurasi nolostunut pahoittelu, mutta joskus unet jatkuivat kisaihmisen kiireistä huolimatta. Hyvä niin.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Vapaaehtoisten voimaunet olivat tavallaan raikas, inhimillinen tuulahdus konemaisesti mutta samalla hyvin tehottomasti toimineessa kisaorganisaatiossa. Samaan kategoriaan voi mainita myös hotellimme ravintolaemännän ex tempore tanssiesityksen erään syntymäpäiviään viettäneen kisaihmisen iltamissa. Kaiuttimista soi Happy, ja koko tapaus sai pöytäseurueemme iloiseksi.
LUE MYÖS: Iivo Niskasen valmentajalta huomio hämmästystä aiheuttaneesta kultahiihdosta – olympiavoittajan mainitsemassa kurimuksessa kaiken ydin: "Tässä Iivo on todella hyvä"
Olympialaisissa vahvistui mielikuva siitä, että Kiinan mahti on rakennettu volyymilla, ei työnteon tehokkuudella. Jokaista tehtävää, jota esimerkiksi Suomessa hoitaisi yksi henkilö, hoiti kisoissa kolme – ja usein vieläpä huonosti. Lisäksi kaksi muuta vahti työntekoa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Kiinassa tehdään näin, koska joku on käskenyt niin. Kyseenalaistamiselle ei ole sijaa. Kun kisavieraita iloisesti tervehtiviltä vapaaehtoisilta kysyi tästä kaikesta, vastaukseksi sai lähinnä hyväntahtoista hämmästelyä.
15-vuotiaan kujanjuoksu
Urheilullisesti kisoista jäi suomalaisittain päällimmäisenä mieleen menestys maastohiihtoladuilla, Leijonien marssi olympiakultaan sekä Naisleijonien ennakkoon "budjetoitu" pronssisuoritus haastavista lähtökohdista huolimatta.
LUE MYÖS: Jukka Jalonen nosti esiin häkellyttävän faktan Leijonien kultajoukkueesta – "Kertoo paljon"
Kamila Valijevan dopingkäry jätti kuitenkin syvimmät jäljet. Tapaus vahvisti kaksi asiaa. Spekulointi Venäjän valtiojohtoisen dopingin ympärillä jatkuu vielä pitkään. Lisäksi taitoluistelulla on lajina edessä iso remontti – se verran irvokas Valijevan vielä keskeneräinen dopingkeissi on.
LUE MYÖS: Hyytävän venäläisvalmentajan suojatit murtuvat jo teini-ikäisinä – näin "Eterin lapsitehdas" tuottaa kertakäyttöisiä olympiavoittajia
Neljän vuoden päästä talvikisat käydään Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa. Sitä ennen kilpaillaan kesäolympialaisissa Pariisissa.
Toivottavasti noissa kisoissa ei tarvitse jännittää koronatestien CT-arvoja, kokea vainoharhaa bussipysäkillä, kuulla paljastuksia sydänlääkkeillä viritetystä 15-vuotiaasta tai todistaa uupuneen vapaaehtoistyöntekijän torkkuja työpisteellään.