Mikäli prinsessa Catherine astelee takaisin julkisuuden valokeilaan ensi viikolla olevan pääsiäisen jälkeen, alkaa siitä hänen elämänsä todennäköisesti haastavin ja vaikein aika armottoman median ja maailmanlaajuisen yleisön suosikkisilmätikkuna, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Aino Haili.
Vaikka olen seurannut vuosia työni kautta brittikuninkaallisia, en ole voinut kuin tyrmistyä alkuvuoden tapahtumista.
Lähtien siitä, kun tammikuussa yhtäkkiä ilmoitettiin prinsessa Catherinelle jo tehdystä yhä niin mystisestä vatsan alueen leikkauksesta sekä huomiota herättävän pitkästä sairauslomasta. Se, ettei brittihovi ilmoita jäsentensä asioista julkisuuteen mitään muuta, kuin hädin tuskin bare minimumin, ei yllätä. Se kuitenkin yllättää, miten uudella tavalla kuninkaallisten viestintä on vedetty vihkoon.
Sen lisäksi, että tietoa on tihkunut hyvin vähän, epäillään nyt ymmärrettävästi ympäri maailman, onko mikään julkisuuteen kerrottu edes totta. Kuvanmuokkauskohun ja sen jälkeisten käänteiden myötä on todella aiheellista kysyä, missä määrin palatseihin voi luottaa.
Tässä maailmanajassa ihmiset ovat häikäilemättömiä ja julmiakin hyökyttäessään kuninkaallisia. Ison-Britannian monarkia on yhä mystinen instituutio, jonka jäsenet ovat niin suuria kansainvälisiä superjulkkiksia, että se tekee heistä jo yli-ihmisiä, jotka ovat kuin satuhahmoja.
Lue myös: Prinsessa Catherinen kuvakohu sakenee – kansainvälinen uutistoimisto ei pidä Kensingtonin palatsia enää luotettavana lähteenä
Muistan hyvin, kun viime vuoden toukokuussa Lontoossa kuningas Charlesin kruunajaisista raportoidessani satuin The Mallin varrelle, kun Charles, prinssi William, ja Catherine yllättäen saapuivat tervehtimään satoja paikalla päivystäneitä ja tien varteen kruunajaisia ennen leiriytyneitä ihmisiä. Kaukaa näin pitkän, valkoiseen mekkoon pukeutuneen hoikan naisen mustissa korkokengissään, ja leukani loksahti kun tajusin sen olevan Catherine.
Williamin olin nähnyt lähietäisyydeltä pari vuotta aiemmin hänen vieraillessaan Helsingissä, ja edellisellä Lontoon reissulla puolestani sain vilauksen Charlesista hänen ajaessaan autolla ohi. Mutta että Catherine! Yllätyin itsekin hieman reaktiostani hänet nähtyäni. Tuntui, kuin olisin saanut huomata satuolennon olevan sittenkin olemassa.
Lue myös: Yhä useamman sairaalatyöntekijän epäillään yrittäneen päästä käsiksi prinsessa Catherinen terveystietoihin
Hovin tapa tiedottaa ja olla tiedottamatta asioista on yksi suurimmista syistä, joka tekee kuninkaallisista näitä oikean elämän satuolentoja. Varsinkin tämän vuoden tapahtumien myötä ei ole kuin voinut hämmästellä sitä, miten irrallaan muun maailman todellisuudesta se vaikuttaa olevan. Se, että pysyttelee täysin hiljaa ja siten tavallaan kieltää asian olemassaolon, ei ole millään tavalla tätä päivää.
Toisaalta on olemassa myös mahdollisuus sille, että hirvittävältä viestintäsekoilulta vaikuttava saaga saattaisi kuitenkin olla mietitty strategia. Huomion kiiinnittyessä Catherineen se on pois toisaalta – esimerkiksi syöpää sairastavasta kuninkaasta, jonka voinnista niin ikään on lopulta kerrottu myös varsin vähän.
Kohu on ollut jo tovin niin hallitsematon, että hiljaisuus on aivan eri tavalla korvia huumaavaa, kuin ennen. Kaikki vaihtoehdot tuntuvat myös mahdollisilta, kun tyhjyyden annetaan täyttyä rajattomalla mielikuvituksella.
Ja jokainen hetki, kun hovi on hiljaa, kasaa se massiivista painetta Catherinen paluuseen. Kun hän lopulta astelee takaisin koko maailman katseiden alle, alkaa siitä äärettömän haastava ja vaikea aika hänelle.
Mihin ikinä hän meneekin, tullaan häneltä vain janoamaan vastauksia. Mikä häntä vaivasi, miksi hän oli niin pitkään pois, miten hän voi nyt, onko hänellä ja Williamilla kaikki hyvin, miksei hän kerro mikä hänellä oli, muokkaako hän usein radikaalisti ottamiaan kuvia.
Jos vastauksia kysymyksiin ei saada häneltä itseltään, niitä tullaan etsimään muualta. Kuluvalla viikolla on uutisoitu häntä hoitaneen London Clinic -sairaalan kolmen työntekijän yrittäneen urkkia hänen terveystietojaan. Tuskin pelkästä mielenkiinnosta, sillä niistä tiedoista ollaan valitettavasti myös valmiita maksamaan suuria summia. Myös kuninkaallisia läheisiltä lähteiltä yritetään nyhtää tiedonjyväsiä hinnalla millä hyvänsä.
Catherinen oman hyvinvoinnin puolesta todella luulisi, että hovi yrittäisi tyrehdyttää kansan tiedonjanon itse, jotta jo syttynyt tulipalo ei lähtisi täysin hallinnasta. On täysin käsittämätöntä, ettei niin tehdä.
Palattuaan töihinsä Catherine todennäköisesti kommentoi tiedusteluihin jotain ympäripyöreää ja vähäsanaista, mikäli kommentoi ollenkaan.
Sen jälkeen katseet kiinnittyvät entistä tarkemmin hänen jokaiseen eleeseensä, jokaiseen yksityiskohtaan olemuksessa. Vaikuttaako hän energiseltä vai väsyneeltä, voipuneelta vai hyvinvoivalta, iloiselta vai surulliselta. Ei muuta voi sanoa, kuin että voimia hänelle.
On totta, ettei Catherinella ole velvoitetta jakaa tarkkoja yksityiskohtia terveydentilastaan julkisuuteen. Mutta toisaalta prinsessa Catherine ei valitettavasti voi olla enää yksityishenkilö, joka voi mykistymällä saada asian katoamaan.
Catherine on yksi maailman tunnetuimmista, ellei jopa kuuluisin nainen, Ison-Britannian tuleva kuningatar. Siksi hänelle ei myöskään anneta armoa, eikä kysymysten tulva tule loppumaan, sillä tiedonjanon tyydyttäminen tulee menemään kaiken muun edelle.
Totuuden hetken pitäisi koittaa pian. Pääsiäinen on ensi viikolla ja Catherinen on määrä palata edustustehtäviinsä sen jälkeen. Toki jännittävää on myös nähdä, milloin se “pääsiäisen jälkeen” lopulta tulee olemaan.
Sekä se, millainen Catherine paluun tekee.
Kirjoittaja on MTV Uutisten kuninkaallisiin perehtynyt toimittaja.