Kommentti: Eduskunnassa tunteet pinnassa ja repivä äänestys – Onko soten kaatuminen yhden twiitin päässä?

Lehtikuva Sote
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (edessä), oikeusministeri Antti Häkkänen ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila esittelivät ratkaisuehdotuksia tänään. Lehtikuva
Julkaistu 27.02.2019 19:12
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Sipilän hallitus iski tänään viimeisen vaihteen silmään sotetaistelussa, ja oppositio marssitti illansuussa esiin silmin nähden vihaiset kansanedustajansa. Eduskunnassa alkoivat hullut viikot, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Ministeriketju Annika SaarikkoPirkko MattilaAntti Häkkänen esitteli iltapäivällä ratkaisuehdotukset, joilla hallitus vastaa perustuslakivaliokunnan esiin nostamiin ongelmiin. Hallituksen takataskusta löytyi kuin löytyikin versio EU-notifikaatiosta, jolla pitää varmistaa valinnanvapausjärjestelmän oikeudellinen kestävyys.

EU-notifikaation puuttuminen on varjostanut sotea jo pitkään. Valinnanvapausjärjestelmässä yritysten rinnalla toimisi maakunnallinen liikelaitos, joka ei voi mennä konkurssiin – ja tämä ei välttämättä sovi valtiontukisäännöksiin.

Tiedotustilaisuudessa ministereiltä kysyttiin Kummeli-tyylillä, kuka keksi aivan kalkkiviivoilla tälläisen kevytversion notifikaatiosta – kuka oli se taikuri, joka veti kanin hatusta. Kysymykseen ei tullut selkeää vastausta, miksei tälläistä neronleimausta ole ennen keksitty pitkään velloneeseen EU-ongelmaan.

Oppositio hyökkäsi alkuillasta eduskunnassa laajalla rintamalla, viiden eri puolueen naisedustajan voimin, juuri tätä hallituksen valitsemaa oikeusvarmuusilmoitusta vastaan.

Hallitus ottaa melkoisen riskin siitä, että valinnanvapausjärjestelmä osoittautuisi myöhemmin kestämättömäksi EU-oikeuden silmissä. On erittäin todennäköistä, että EU-oikeuden asiantuntijat puuttuvat "kevytnotifikaatioon" kriittisesti.

Tuoreessa muistissa on, kuinka eduskunnan puhemies Paula Risikko lähetti tiedustelulait sakkokierrokselle valiokuntiin kahden perustuslakiasiantuntijan twiittien perusteella. Voiko sama olla edessä nyt soten suhteen ja valinnanvapauden kaatuminen yhden twiitin päässä?

Puhemiehen vastuulla on, että eduskunnan suuren salin lakiesitykset eivät ole perustuslain vastaisia.

Kiurun kohtalokas 12-minuuttinen

Väriä, huutoa ja hammastenkiristystä ei puuttunut tänäänkään sotevaliokunnasta, jossa on tällä vaalikaudella sattunut ja tapahtunut kaalinrouskutuksesta alkaen. Keskiviikkona selvisi nimittäin, mikä on puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) Cooperin testi.

Kiuru oli sotevaliokunnasta 12 minuuttia poissa juostessaan puhemiesneuvoston kokoukseen. Tällä välin hallituspuolueet ottivat komennon käsiinsä ja äänestää rätkäyttivät, että valiokunnassa ei enää kuulla asiantuntijoita.

Tällä äänestyksellä sotevaliokunta tiivisti aikatauluja, sillä soten puolustajilla on nyt ajasta huutava pula. Varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) perusteli paljon porua herättänyttä ratkaisua sanoen, että "ikilikkuja täytyy jossain vaiheessa pysäyttää".

Valiokunnassa huuto raikasi ja tunteet olivat pinnassa.

Opposition edustajat olivat illalla omassa tiedotustilaisuudessaan tuohtuneita siitä, että he eivät pääse kuulemaan EU-oikeuden asiantuntijoita hallituksen vastineesta. Oikeusoppineet joutunevat turvautumaan Twitteriin tai perinteiseen mediaan.

Eduskunnan loppuhuipennuksesta tulee – jos mahdollista – vielä värikkäämpi kuin neljä vuotta sitten. Ja se on paljon se.

Tuoreimmat aiheesta

Sote