Kommentti: Sipilän ilmaveivi avasi padot – luvassa viisi viikkoa syyttelyä, muistinmenetyksiä, sotemalleja ja ilmastopelottelua

7:47img
Vaalivalmisteluja puitiin myös Huomenta Suomessa maanantaina.
Julkaistu 11.03.2019 11:31
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Vaalikentillä alkoi Sipilän eroilmoituksen jälkeen kaikkien sota kaikkia vastaan. Käynnissä on myös poikkeuksellinen propagandataisto siitä, käydäänkö huhtikuussa ilmasto-, maahanmuutto- vai sotevaalit, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Takana politiikan historiallinen perjantai, edessä viisi repivää viikkoa vaalitaistoa. Tilanteesta tekee omituisen se, että koko konkkaronkka on nyt henkisesti oppositiossa.

Toimitusministeristö kärsii heti alkajaisiksi pahasta muistinmenetyksestä: nelisen vuotta kyhätystä hallituksen sotemallista ei ole enää mitään muistikuvaa.

Sipilä oli perjantaina kuin soteseikkailujen jamesbond, joka hirvittävän räjähdyksen jälkeen pyyhkii tomut hyvin istuvan puvun hartioilta, potkii raunioita sivummalle ja lähtee täynnä tarmoa kohti uutta Forssan Prismaan.

Keskusta tuli saman tien esiin uudella sotemallillaan, josta on riisuttu terveysjättien herkkupalaa, valinnanvapautta, pois. Nopealiikkeinen Sipilä esitteli julkiseen terveydenhoitoon nojaavaa mallia heti perjantaina kampanjakiertueellaan Hämeessä, kun muut puoluepomot haukkoivat vielä henkeä tapahtuneesta tv-studioissa.

Annika Saarikko täydensi sunnuntaina Keskustan uutta ilmettä haukkumalla isot terveysfirmat "haudoilla tanssimisesta". Terveysyritysten johtajat malttoivat odottaa vain vuorokauden, kunnes he ryhtyivät vaatimaan kuntien soteulkoistuksia rajoittavan lain purkamista. Juridisesti yrityspomot voivat olla jäljillä, ajoituksellisesti täysin metsässä.

Potkaisu poliitikko Sipilän polveen

Olen saanut viikonlopun aikana tietoa, osin puolueetontakin, eri puolilta Suomea toreilta ja osuuskauppojen auloista. Niiden mukaan keskustan kenttä on herännyt taisteluun, kun puheenjohtaja Sipilä herätti eroilmoituksellaan puolueen syvähorroksesta.

Keskustalaiset laahustivat jo pää painuksissa huhtikuun 14. päivän mestauslavalle, kunnes Sipilä osoitti ilmaveivillään taktisia taitoja – ja vihoviimeisellä hetkellä. Täytyy yrittää potkaista Sipilää polveen seuraavalla tapaamisellamme, sillä poliitikko hänestäkin lopulta tuli.

Sipilä siis herätti omansa, yllätti hallituskumppani kokoomuksen ja järkytti oppositiota. Tästä eteenpäin oppositiopuolueilta on lupa odottaa sotekeskusteluissa vaihtoehtoja eikä valitusta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu raapustamaan ruutupaperille tarkemman demarimallin kuin sosiaalisessa mediassa leviävän piirroksensa, joka muistuttaa etäisesti ananasta.

Oppositio ei tiennyt perjantaina, pitäisikö hallituksen kaatumisesta olla tyytyväinen vai tyytymätön. Loppupäätelmä oli "Väärin erottu".

Ilmastojoukot pikkupaniikissa

Sotesota jätti perjantaina jalkoihinsa tärkeän uutisen uhanalaisista eläimistä. Samoin näyttää olevan tapahtumassa myös ilmastovaaleille, sillä päällimmäisiä puheenaiheita ovat nyt soten kaatuminen, hallituksen ero ja vanhustenhoidon ongelmat.

Tämä herätti viikonloppuna jo paniikinomaisia reaktioita ilmastojoukoissa. Sosiaalinen media täyttyi ilmastopelottelusta ja kauhukuvista, kuinka maailmanloppu tulee, jos Suomessa ei käydä huhtikuussa ilmastovaaleja. Painostuksen sävy on ollut ajoittain liki uskonnollinen.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeä asia, sillä se on erittäin tärkeä asia, koska se on suorastaan tuikitärkeä asia, mutta.... kehotan ilmastoväkeä malttiin. Liiallinen pelottelu ja liiallinen tuputus kääntyvät itseään vastaan, sillä jäyhille suomalaisille liika on aina liikaa.

Ilmastoasiaa ei auttanut yhtään sekään, kun Greenpeace toi ammattimaiset iskujoukot viime viikolla kipuamaan eduskuntatalon pylväisiin. Eduskunta ryhtyy kiristämään turvatoimiaan, sillä kymmenien aktivistien muutamien minuuttien yllätyshyökkäys oli eduskunnan turvallisuusjohdolle vakava herätys.

Eduskunnan valta ja keinot pysäyttää ilmastonmuutosta ovat rajalliset, joten vielä parempi paikka käydä ilmastovaaleja on heti toukokuussa. Suomen mepit voivat ottaa edelläkävijän roolin EU-parlamentissa, jolle on syytä ladata lisää painetta ilmastopolitiikassa.

Ilmasto ykkönen, talous ja työ kakkonen

Ilmastonmuutos ei hallitse kevättalven kauniina päivinä yhteiskunnallista keskustelua, mutta tästä huolimatta se on yksi eduskuntavaalien tärkeistä teemoista. Yksi niistä.

Kysyin Twitterissä, mikä on tärkein vaaliteema. Vastauksia tuli lähes 3200, mikä kertoo suuresta vaalikiinnostuksesta. Kiihkeät kommentit puolestaan kertovat suuresta vaalikuumeesta.

Neljästä asettamastani vaihtoehdosta twitteristit nostivat tärkeimmäksi vaaliteemaksi ilmaston, jonka valitsi 48 % vastaajista. Sitten tulivat talous ja työ (25%), sote ja vanhustenhoito (15%) ja maahanmuutto (12%).

Näin siis minun kuplassani, jota syyteltiin heti ilmastokuplaksi.

Hyvät lukijat, lähettäkää vinkkejä, mistä aiheista poliitikkoja on syytä eniten tentata eduskuntavaaleissa. Ja lähettäkää myös kysymyksiä, miten saada konkretiaa isoihin, maailmoja syleileviin aiheisiin kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta.

MTV Uutisten vaalitentit alkavat maaliskuun lopulla. Pääministeritentti on vuorossa 2.4 ja Suuri vaalitentti 10.4. Auta valitsemaan, mistä kysymme.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti