Kommentti: Entisen Hartwall Arenan tilanteessa kiusallinen uhkakuva – vedättävätkö venäläisomistajat suomalaisia?

0:36imgEntisen Hartwall Arenan tilanteessa käänne – kauppa ei toteudu tällä viikolla.Juha Metso / AOP
Julkaistu 29.02.2024 14:04
Toimittajan kuva

Ville-Veikko Valta

ville-veikko.valta@mtv.fi

@veksiveksi

Entisen Hartwall Arenan ostamista yritetään maaliskuussa, mutta pitkäksi venyneissä neuvotteluissa piilee suomalaisten kannalta kiusallinen uhkakuva, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

LUE MYÖS: Entisen Hartwall Arenan kaupoissa merkittävä käänne – edessä kriittiset hetket: "Sellaista ei ole koskaan ennen tehty"

Ilmalassa sijaitsevan jääkiekko- ja monitoimiareenan kohtalo on roikkunut ilmassa jo kahden vuoden ajan. Roikkuu yhä.

1.03747519Pakotteiden alaiset Roman Rotenberg ja Gennadi Timtshenko ovat Helsinki Halli Oy:n pääomistajia.Juha Metso / AOP

Entisen Hartwall Arenan taustayhtiön Helsinki Halli Oy:n myynnistä on käyty neuvotteluja kuukausia, mutta MTV Urheilun tietojen mukaan kaupasta ei ole olemassa vielä mitään konkreettista varmuutta. Tällä hetkellä ainoa käytettävissä oleva tieto on suomalaisten ostajaehdokkaiden näkemys siitä, että neuvottelut etenevät hyvällä mallilla.

Suomalainen sijoittajaryhmä joutuu kävelemään munankuorilla, ettei hyvä keskusteluyhteys pakotteiden alla olevien venäläisoligarkkien leiriin katkeaisi. Käsillä ovat kriittiset hetket. Maaliskuun aikana on pakko edetä.

– Ostajan täytyy jollain tavalla todistaa, että kaupankäynti etenee. Jos sitä ei pysty poliittisille päättäjille todistamaan, tilanne on se, että heidän on pakko ryhtyä omiin toimenpiteisiin, MTV Urheilun haastattelema lähde avaa.

Jos siis Helsinki Halli Oy:n venäläisomistajat Gennadi Timtshenko ja Rotenbergin perhe vetäytyisivät yksityisen kaupan neuvotteluista tai asia venyisi edelleen maaliskuussa, kuvioon astuvat Helsingin kaupunki ja Suomen valtio. 

Mahdollisesta pakkolunastuksesta tulisi kiharainen ja raskas juridinen prosessi. Vastaavanlaista manööveriä ei ole tehty koskaan aiemmin.

– Kun julkinen sektori, käytännössä kaupunki, alkaa koittaa jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehty, en ihan kehtaisi sanoa, että näyttää hyvältä, lähde arvioi.

Pakkolunastusprosessi voi venyä pahimmillaan vuosien mittaiseksi, mikä tarkoittaisi Helsinki-hallin pysyvän tyhjillään vielä pitkään.

Kauppaneuvottelujen venymisessä ja pakotepaketin mahdollistaman pakkolunastuksen byrokratiassa piilee suomalaisten kannalta kiusallinen uhkakuva.

Jos presidentti Vladimir Putinille läheisiksi tiedettyjen venäläisomistajien oikea tahtotila ei olisikaan myydä hallia, vaan aiheuttaa kiusaa ja sekaannusta, he toimisivat juuri niin kuin he ovat nyt toimineet: luoneet toivonkipinän myynnistä ja viivytelleet kauppojen toteutumista muodollisuuksiin vedoten.

Pitää muistaa, että joka tapauksessa areenayhtiön kauppasumma maksetaan Ulosottolaitoksen jäädyttämälle tilille, eikä se päädy pakotelistattujen Timtshenkon ja Rotenbergin käsiin vielä vuosikausiin. Jokainen voi tahollaan pohtia, millaisia kannustimia heillä on, suuntaan tai toiseen.

Kun asia on altis turbulenssille, Suomen ulkoministeriön pakoteviranomaiset, Ulosottolaitos ja Helsingin kaupunki ovat taustalla tehneet juridisia valmisteluita pakkolunastusta varten.

Pakotepaketin myötä puoli vuotta voimassa olevasta aikaikkunasta on sulanut jo kaksi kuukautta. Jos maaliskuu menee vielä kyttäillessä, Helsingin on pakko astua pakkolunastuksen ennennäkemättömään byrokratiaviidakkoon.

Oikaisu 15.3. kello 9.14: Poistettu virheellinen tieto siitä, että pakkolunastus olisi tehtävä kesäkuun loppuun mennessä. EU:n pakotepaketti ei kuitenkaan ole asettanut lunastukselle tällaista rajoitetta, toisin kuin hallin yksityiselle kaupalle.

Tuoreimmat aiheesta

Helsinki-halli