MTV Uutisten saamien tietojen mukaan pakotteiden piirissä olevat entiset venäläisomistajat eivät saa Helsingin areenan kaupparahoja, vaan ne siirtyvät suoraan ulosottoviraston haltuun.
Kiinteistösijoitus- ja varainhoitoyhtiö Trevian Asset Managementin toimitusjohtaja Reima Södervall kertoo, että venäläisten omistamat areenan c-osakkeet ovat olleet takavarikossa ulosottoviraston toimesta.
– Kun me ostimme nämä osakkeet, niin samalla kauppasumma siirtyy ulosottoviraston tilille eli pakotteiden alaiset henkilöt eivät niitä saa.
Södervallin mukaan heiltä on kysytty lukuisia kertoja, milloin venäläiset saavat rahat.
– Se edellyttäisi sitä, että pakotteet jonakin päivänä loppuisivat ja varat vapautettaisiin.
EU:n pakoteohjelmaan tullut kirjaus vapaaehtoisista kaupoista mahdollista Areenan ostamisen. Ulkoministeriö ja ulosottolaitos ovat tarkistaneet, että kaupan ehdot täyttävät pakotelainsäädännön ehdot.
Lue myös: Helsingin areena tyrmää "rottien vilinän" – keskeltä kenttää paljastui yllättävä näky
4:25Näin entistä Hartwall-areenaa on huollettu kolmen vuoden ajan.
Jäädytettyjen tilien varat vapautuivat
Helsingin areenalla on ollut vaikeuksia maksaa laskuja, koska tileillä olevat lähes seitsemän miljoonaa euroa ovat olleet jäädytettyinä pakotteiden vuoksi.
– Käsittääkseni pankit ovat jäädyttäneet varat mainehaitan vuoksi, koska ovat pelänneet, että myös kyseisille pankeille voitaisiin tämän vuoksi asettaa pakotteita. Mikään laki ei olisi edellyttänyt jäädyttämistä.
Södervallin mukaan pankin varat vapautuvat pikkuhiljaa, kun omistajat ovat nyt suomalaisia.
Rahat vapautuvat areenalle käyttöön.
Nämä jäädytetyt seitsemän miljoonaa ovat osa kauppasummaa eli ne sisältyvät maksettuun kauppahintaan.
Södervallin mukaan kauppasumma on liikesalaisuus eikä hän suostu kommentoimaan sitä millään tavalla.
Se on yksi kaupan ehdoista, johon olemme sitoutuneet.
Lue myös: Jokereilla on valmiudet muuttaa Helsingin areenaan
Viimeiset rästipalkat maksettiin tänään
Areenalla on rästissä laskuja, joihin vapautuneet varat riittävät.
– Maksamme niillä laskuja kuten henkilökunnan palkkoja ja muita juoksevia kiinteistönmenoja.
Ostajataho Trevian on maksanut rästilaskuja jo viime vuonna ennen kauppaa ulkoministeriön poikkeusluvalla areenan kriittisiä laskua kuten sähkö- ja lämmityslaskuja.
– Otimme riskin, koska halusimme estää areenayhtiötä menemästä konkurssiin ja työntekijät voisivat jatkaa töitä. Olemme tänään laittaneet viimeiset rästissä olevat palkat maksuun.
Trevian kävi neuvotteluja kaupasta sijoittajien kanssa pitkään. Yhtenä rahoittajana oli myös Tradeka, jolla on ollut oma etu kyseessä, sillä Restel jatkaa areenassa ravintolayrittäjänä.
52:49Helsingin areenan ostajataho piti tiedotustilaisuuden maanantaiaamulla. Katso koko tiedotustilaisuus tästä.
Venäläinen myyjä toivoi suomalaisia ostajia
Södervallin mukaan useat tahot olivat kiinnostuneita areenan ostamisesta, mutta myyjä piti ajatuksesta, että Trevian ja suomalaiset yksityiset sijoittajat ostaisivat sen.
– Meillä oli useita kilpailijoita ja onnistuimme pääsemään maaliin. Meillä oli tiukat keskustelut ehdoista, jotka piti olla hyväksyttäviä pakotelainsäädännön ja ulosottokaaren mukaan sekä lisäksi piti sopia normaaleista kaupan ehdoista.
Södervall lisää, että myyjänä oli kaksi venäläistä perhettä. Yksi ongelma oli, ettei kukaan iso asianajotoimisto suostunut Suomessa myymään pakotteiden takia heille lainopillisia palveluja, jotta kauppa voitaisiin toteuttaa.
– Olemme joutuneet neuvottelemaan venäläisten asianajotoimistojen kanssa Pietarissa ja Moskovassa. Paananen on ollut pitämässä yllä neuvotteluyhteyttä. Neuvotteluja on käyty syksystä 2022 saakka.
Lopuksi Södervall paljastaa, että tuleva areenan nimi ratkeaa piakkoin. Sodan alkamisen jälkeen Hartwall-areenaa on kutsuttu Helsinki-halliksi, mutta ostajien mukaan tulevassa nimessä halli palaa areena -nimen käyttöön.
– Se on kokonaisratkaisu, eikä kyse ole pelkästään rahasta, vaan kyse on yhteistyöstä palvelutuottajan kanssa. Aiempi nimihän oli Hartwall-areena, silloin kyse oli siitä, mitä juomia hallissa sai myydä.