Antti Pylkkänen tyrmäsi maanantain kommentissaan ajatuksen ravien uudesta rytmittämisestä, mutta kotikatsomoista sille löytyisi varmasti kannatusta.
C More Maxin Toto76-lähetyksessä vieraillessaan Veikkauksen Sami Kauhanen haastoi raviväen pohtimaan, voitaisiinko ravien suosiota kasvattaa uudistamalla kohta satavuotista tapaa järjestää ravit. Rivien välistä nousi esiin aika ajoin ehdotettu ja Pohjois-Suomessa taannoin kokeiltukin erämalli.
Perinteisesti lähdöt on ajettu raveissa tasaisin noin 20 minuutin välein, ja kunkin lähdön jälkeen on pidetty tauko tulevien lähtöjen hevosten lämmittämistä varten. Hevoset tarvitsevat verryttelyä jonkin verran ennen omaa suoritustaan kuten ihmisurheilijatkin.
Erämallissa lähdöt ajettaisiin lounasravien tyyliin 3-4 lähdön ”erissä” putkeen ilman lämmitystaukoja, minkä jälkeen pidettäisiin pidempi ”erätauko”. Sen aikana lämmitettäisiin useamman lähdön hevoset yhdessä sessiossa.
Antin kielteisyys erämallia kohtaan kumpusi Oulun ja Ylivieskan radoilla tehdystä kokeilusta. Kilpailijat eivät olleet siitä syttyneet, ja yleisöltäkään ei positiivista palautetta ollut juuri tullut.
Tämä ei yllättänyt. Raviväki on tunnetusti konservatiivista, ja vuosikymmenten rutiinit istuvat tiukassa.
Yleisö taas tuskin kokeilua juuri huomasikaan, kun siihen lähdettiin – mistä hatunnosto kokeiluradoille – ratojen omasta aloitteesta eikä keskusjärjestövetoisesti. Tiedotus ja palautteen kerääminen jäivät käytännössä tekemättä.
* * *
Olen ollut mukana tuottamassa ja toimittamassa suoria tv-raveja toista kymmentä vuotta. Aina on painittu saman ongelman kanssa: miten täyttää lähtöjen välit lajissa, jossa kilpaillaan 3 minuuttia kerrallaan ja pidetään sen jälkeen 20 minuuttia taukoa? Aika erilainen suhde kuin vaikka jääkiekossa, jalkapallosta puhumattakaan.
Muiden lajien tapaan raveihin on luotu studiot, joissa lähdöt analysoidaan huolella etu- ja jälkikäteen. Silti aikaa jää nykysysteemissä yli. Loputtomiin ei yksittäistä tavallista ravilähtöä jaksa pureksia, varsinkaan jos kaikki näyttää etukäteen selkeältä tai on mennyt odotusten mukaisesti. Niin käy sangen usein.
Ylimääräistä aikaa on täytetty milloin enemmän, milloin vähemmän viihteellisesti. On esitelty hevosia ja niiden taustavoimia, keskusteltu asiantuntijoiden kanssa ja tavattu vieraita lajin sisältä ja ulkopuolelta. Ja onnistuttu välillä paremmin, välillä huonommin.
Aina on jouduttu viemään kuitenkin fokus pois siitä, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Ja hyvän urheilulähetyksen pitäisi elää hetkessä.
* * *
Erämallissa tätä ongelmaa ei tulisi. Lähtöjen väliin jäisi juuri sopivasti aikaa jälkihoitaa edellinen ja alustaa seuraava lähtö. Radallakin intensiivisyys nousisi, kun lähtöjä ajettaisiin erien sisällä tiheään tahtiin.
Erätauolla taas olisi radalla aikaa vetää henkeä: ruokailla, tavata tuttuja tai vaikka piipahtaa varikolla. TotoTV seuraisi lämmityksiä kokonainen Toto4/Toto5-peli tai puolikas Toto65/Toto76-kierrosta kerrallaan. Tv:n puolella voitaisiin paneutua kunnolla ajankohtaiseen teemaan tai vieraaseen ja koostaa tärkeimmät lämmityshavainnot tallenteeksi ja näyttää se jälkikäteen.
Ja miksei tiivisrytmiselle ravitapahtumalle voisi löytyä suora ohjelmapaikka vapailtakin kanavilta. 2,5 tunnin Toto76-sessiosta on niillä turha haaveilla, mutta puolitoista tuntia kahteen osaan jaettuna ei olisi välttämättä utopiaa.
Keskiviikon V86 Express on saavuttanut Ruotsissa suuren suosion nopearytmisyytensä ansiosta. Lähtöjä ajetaan joka kymmenes minuutti kahdella eri radalla.
Erämallissa päästäisiin erien sisällä samaan rytmiin, mutta yksillä ravien järjestämiskuluilla. Toimivuus on osoitettu jo lounasraveissa, joissa jo nykyään ajetaan viisi lähtöä reiluun tuntiin.
* * *
Kotikatsomoissa tiivistyneelle rytmille olisi tilausta.
Näyttöpäätteen tai tv-ruudun ääressä ravit sisältävät nykyisellään liikaa odottelua ja kestävät liian pitkään. Erämallin raveissa tapahtuisi silloin kun tapahtuu, ja erätauoilla ehtisi puuhata muutakin.
Lisääntynyt kiinnostavuus ei voisi olla näkymättä pelivaihdoissakin.
Ilman kilpailijoita ei ole tietenkään raveja, ja ratojen uusien harrastajien saamiseksi raveihin tekemää työtä ei voi korvata mikään.
Se millaisista palkinnoista tulevaisuudessa ravataan ratkeaa kuitenkin kotikatsomoissa, missä valtaosa pelistä pelataan. Eikä se osuus ole pienenemään päin.