Naton kannatus on monissa Euroopan maissa sidoksissa poliittiseen karttaan. Naton kannatusta pidetään oikeistolaisena ja konservatiivisena ja vastustamista vasemmistolaisena ja liberaalina. Onkin mielenkiintoista että Yhdysvalloissa tämä kartta toimii käytännössä päinvastoin, kirjoittaa MTV Uutisten turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Mirja Sipinen,
Useimmissa Nato-maissa Naton kansansuosio on suhteellisen vahvalla pohjalla. Puolassa ja Hollannissa neljä viidestä kansalaisesta kannattaa Natoa. Useimmissa muissa Euroopan Nato-maissa sekä Kanadassa kannatus on noin 60-67 prosenttia. Yhdysvalloissa kannatusluku on 62 prosenttia.
Heikoimmat kannatusluvut ovat Espanjassa, jossa vain 45 prosenttia väestöstä tukee Natoa.
Luvut ovat peräisin tuoreesta Pew-tutkimuslaitoksen mielipidemittauksesta.
Ristiriita mannerten välillä
Kannatuksessa on kuitenkin kiinnostava ristiriita Euroopan ja Yhdysvaltain välillä, kirjoittaa Brookings-tutkimuslaitos raportissaan. Kautta Euroopan ne kansalaiset, jotka identifioivat itsensä poliittisesti oikealle, tukevat Natoa todennäköisemmin kuin ne, jotka sijoittavat itsensä vasemmalle.
Tutkimuksessa vasemmistolainen identiteetti yhdistetään liberaaleihin arvoihin, oikeistolainen konservatiivisiin.
Yhdysvalloissa sen sijaan – jos poliittiseksi akseliksi valitaan liberaalit ja konservatiivit – 81 prosenttia liberaaleista on Naton kannalla, konservatiiveista vain 48 prosenttia. Naton vastustaja on siis Yhdysvalloissa todennäköisimmin oikeistokonservatiivi.
Mielenkiintoista on myös se, että juuri liberaalien amerikkalaisten Nato-kanta on muuttunut viime vuosina myönteisemmäksi. Vielä vuonna 2016 vain 58 prosenttia Yhdysvaltain liberaaleista ilmaisi kannattavansa Natoa. Luku on noussut alle kahdessa vuodessa 23 prosenttia.
Ideologinen kuilu Yhdysvalloissa on nopeasti kasvanut. Tätä pidetään "Trump-ilmiönä".
Keskivertosaksalainen ei kannata viidettä artiklaa
Myös eurooppalaisten ja amerikkalaisten suhteessa kuuluisaan viidenteen artiklaan jakaa maita selvästi. Viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan.
Suuri enemmistö Hollannissa, Puolassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa tukee tätä artiklaa. Ranskassa vain 53 prosenttia tukee viidettä artiklaa, 43 prosenttia vastustaa. Espanja ja Britannia jäävät välimaastoon, usko viidenteen artiklaan on 50-50.
Hätkähdyttävästi Nato-maa Saksassa vain 40 prosenttia kansasta ajattelee, että Saksan pitäisi lähteä Nato-liittolaisen avuksi ulkoista hyökkääjää vastaan. 53 prosenttia saksalaisista vastustaa ajatusta.
Näin siis siitä huolimatta, että juuri viides artikla on Naton kova ydin.