Asiantuntija: Näin ampujaksi epäillyn republikaanitausta vaikuttaa Trumpin kampanjaan

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén sanoo, että tieto ampujaksi epäillyn republikaanitaustasta vähentää Trumpin mahdollisuutta käyttää ampumistapausta vaaliaseenaan. 

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa tapahtunutta ampumista tutkitaan Trumpiin kohdistuneena salamurhan yrityksenä, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Yksi tilaisuuden osallistuja kuoli ja kaksi muuta loukkaantui vakavasti. Ampujaksi epäillyn Thomas Matthew Crooksin kerrotaan mediatietojen mukaan olevan rekisteröitynyt republikaanipuolueen kannattaja. 

MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki toteaa Huomenta Suomessa, että mikäli ampujaksi epäilty olisikin ollut demokrattitaustainen tai vaikkapa terroristitaustainen, niin asetelma olisi hyvin erilainen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén sanoo, että tieto republikaanitaustasta vähentää Trumpin mahdollisuutta käyttää ampumistapausta vaaliaseenaan. 

– Jos ampujaksi epäilty olisi ollut demokrattipuolueen kannattaja, olisi Trump paljon helpommin pystynyt leipomaan tapahtuneen osaksi ajojahti-tarinaansa, jossa häneen kohdistuu ajojahtia jopa väkivallan muodossa. Nyt se tarina ei toimi, Lindén sanoo. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on joutunut keskeyttämään oman kampanjointinsa tapahtuneen vuoksi. 

Lindén uskoo, että tapahtuman vaikutus vaalien kokonaisuuteen jäänee vähäiseksi.

– Kyllähän se sympatiapisteitä aiheuttaa nyt ja Biden ei pääse hyökkäämään Trumpia vastaan yhtä voimakkaasti.

Lindén kuitenkin uskoo, että vaaliasetelma normalisoituu pian.

Donald Trumpin johtavat liittolaiset syyttivät Washington Postin mukaan nopeasti presidentti Bideniä ja hänen kannattajiaan retoriikasta, joka heidän mukaansa johti ammuskeluun, vaikka Biden tuomitsi hyökkäyksen ja kehotti kansakuntaa yhdistymään poliittista väkivaltaa vastaan.

Senaattori J.D. Vance sanoi sosiaalisessa mediassa antamassaan lausunnossa, että ampuminen ei ollut "vain jokin yksittäinen tapaus".

– Bidenin kampanjan keskeinen lähtökohta on, että presidentti Donald Trump on autoritaarinen fasisti, joka on pysäytettävä hinnalla millä hyvänsä. Tämä retoriikka johti suoraan presidentti Trumpin murhayritykseen, Vance kirjoitti. 

Myös Trumpin retoriikka on saanut moitteita. Hän on muun muassa kutsunut poliittisia vihollisiaan "syöpäläisiksi", kuvannut joitakin paperittomia maahanmuuttajia "eläimiksi" ja varoittanut "verilöylystä", jos hän ei voita marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat