Kommentti: Real Madridin sydämessä on reikä – se voi tänä iltana tarkoittaa tuhoutumista

Real Madrid lähtee illalla pelattavaan kauden ensimmäiseen El Clasicoon vain kolmen pisteen takamatkalta sarjakärki Barcelonaan nähden, mutta La Ligan ja Mestarien liigan hallitsevan voittajan pelaamisen vaiheilla on kelpo tuloksista huolimatta merkittävä ongelma, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Madridin kannattajat ja neutraalit lajin seuraajat hekumoivat kauden alla, millaista jalkapalloa Kylian Mbappe, Jude Bellingham, Vinicius Junior ja Rodrygo voisivat tarjota. Jalkapallo on kuitenkin onneksi monimutkainen kokonaisuus. Tähtikulttia pönkitettäessä harvalla kävi mielessä, miten vaillinaiseksi edellä mainittujen pelaaminen voisi ajoittain jäädä ilman uransa kesällä lopettanutta Toni Kroosia.

33-vuotiaana nappikset ripustanut Kroos ei noussut peliuransa aikana keskikenttäpelaajien yleisessä arvoasteikossa Andrea Pirlon ja Andres Iniestan kategoriaan. Keskittymiskyvyttömimmät tuomitsivat Kroosin näkymättömäksi ja yliarvostetuksi alibi-syöttelijäksi.

Huipulta eläköitynyt Kroos pelasi uransa parasta jalkapalloa viimeisellä kaudellaan. Kontrasti seuraavan kauden Realiin, ilman saksalaista pelinrakentajaa uutta nahkaansa luovaan painokseen on yhtäkkiä pistävä.

Kroosin eleetön ja vaivaton kyky määrittää pelin tempo jatkuvilla pisto- ja käyttösyötöillä auttoi Realia eristämään nopeat laitapelaajansa yhdellä yhtä vastaan -tilanteisiin vastustajan laitapuolustajia vastaan. Ilman Kroosin nopeita ja Euroopan tarkimpia pitkiä syöttöjä ja puolenvaihtoja Madrid ei ole tällä kaudella kyennyt liikuttamaan vastustajien muotoja yhtä tehokkaasti. 

Loukkaantumisista kärsineen Eduardo Camavingan, kritisoidun Aurelien Tchouamenin ja kentän alemmille oksille lasketun Bellinghamin sitkeä halukkuus pysyä pallossa ja kuljettaa sitä edesauttavat vastustajia asemoitumaan tiiviiseen blokkiin. Ilman Kroosin-kaltaista metronomia, Real tekee köykäisemmistäkin vastustajistaan itselleen juuri nyt liian vaikeita.

Käytännössä kaikki Realin keskustan pelaajat elävät pallon kuljettamisesta ja sen kanssa juoksemisesta, eivät sen syöttämisestä tai tarvittaessa hitaastikin etenevän pallonhallinnan kautta pelin eri rytmien hyödyntämisestä.

Tchouameni voisi pelityyliltään osua lähimmäksi Kroosin kaltaista nuotittajaa, mutta ranskalaisen pelitekojen laatu kentällä on jättänyt toistaiseksi rutkasti toivomisen varaa.

Edellä mainitut ongelmat ovat valuneet myös kentän ylemmille oksille. Espanjalaislehtien mukaan Realissa ihmetellään Mbappen odotetun fyysisen terävyyden ja iskukyvyn katoamista, kun taas Bellingham on joutunut luopumaan hyökkäyspään kunnianhimoistaan Ancelottin laskettua tätä alemmas Kroosin aukkoja paikkaamaan.

Bellinghamista ei tule Kroosin veroista syöttäjää, mutta hänen on oltava tulevaisuudessa merkittävä osa käsiin jääneen ongelman ratkaisua. Paikoin yli-innokkaan ja itsensä usein tunnissa puhki pelaavan englantilaisen on laskettava juoksukilometrejään ja vähennettävä kentällä täyttämiään alueita. Jo EM-kisat osoittivat, miten Bellinghamin on pakko rajata pelaajaprofiiliaan, jotta ei astuisi muiden joukkueidensa tähtipelaajien pelilliselle reviirille.

Jos Bellingham suostuu vähitellen tyytymään vähempään ja luopumaan jatkuvista hyökkäyksiin lähdöistä, Real Madrid voi rakentaa pitkällä tähtäimellä jotain todella kestävää. 

Los Blancos pystyy yhä tuhoamaan La Liga -joukkueita ja Dortmundinkin tasoisia ryhmiä puhtaalla pelaajalaadulla ja pelaajien tilannekohtaisella kyvyllä. Päävalmentaja Carlo Ancelottin on kuitenkin pakko keksiä poikansa kanssa ratkaisuja keskikentän rakenteelliseen ongelmaan, niin vaikuttavassa lyönnissä sen päävihollinen Barcelona on ollut.

Lauantai-iltana Santiago Bernabeulla kotijoukkue voi nojata seuraikoni Juaniton henkeen, maineikkaan stadionin lähes voittamattomaan ilmapiiriin ja ensimmäiseen Ballon d’Oriin matkalla olevaan Vinicius Junioriin. Sen pelin sydämessä on kuitenkin vakava tukkeuma, joka voi nykyisen Barcelonan käsittelyssä olla kuolettava vaurio.

Real Madridin ja Barcelonan välinen El Clasico tänään MTV Katsomossa ja MTV Urheilu 1 -kanavalla kello 22.00. Studiolähetys käynnistyy puoli tuntia aikaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat