22-vuotiaat Erling Haaland ja Vinicius jr. Kaksi nuorukaista, kenties maailman kuuminta hyökkääjää – elämänsä vireessä. Real Madridin ja Manchester Cityn välinen Mestarien liigan välierien avausosaottelu on täynnä meheviä lähtökohtia, taistelupareja ja erilaista taitoa maailman terävimmältä huipulta, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.
Tähteellä on hyökkääjien lisäksi kahden, perustellusti, maailman parhaan valmentajan taistelu. Pep Guardiola on kiihdyttänyt jalkapallon kehitystä enemmän kuin kenties kukaan muu valmentaja viimeisen 15 vuoden aikana. 12 kautta ovat kerryttäneet kymmenen liigamestaruutta Barcelonassa, Bayern Münchenissa ja Manchester Cityssä. Yksi kalvaa: Mestarien liigaa Guardiola ei ole kyennyt voittamaan ilman Lionel Messiä ja Barcelonan koneistoa.
Real Madrid -välierän alla Guardiola on halunnut painottaa, ettei City ole kostamassa viime kevään tapahtumia, jolloin Kuninkaalliset nousivat kahdella viime hetken maalilla otteluparia hallinneen Cityn ohi ja etenivät lopulta kilpailun voittoon asti.
On kostomielialaa tai ei, otteluparin ratkaisu muodostunee samalla logiikalla kuin viime kauden välierissäkin. Riittääkö Cityn pelaajien maltti ja luottamus Guardiolan rakentamaan järjestelmään niissä hetkissä, joissa Real Madrid haistaa veren ja on lukemattomat kerrat, osin historiansakin rohkaisemana, rientänyt ratkaisemaan pelit.
Taistelupari
Guardiola lähettänee miehistönsä kentälle muodossa 3-2-4-1. Kolmen alakerrassa avauskokoonpanon paikan oikealla ottanee Kyle Walker, joka sai Qatarin MM-kisojen puolivälierässä tehtäväkseen pimentää Kylian Mbappe Jordan Hendersonin ja Bukayo Sakan avulla.
Yhtenä pelin nopeimpana ja kestävimpänä laitapuolustajana pidetty Walker suoriutui tuolloin tehtävästään mallikkaasti ja joutuu vetämään työhaalarit päälle myös tänään: vastaan asettuu askeltiheyttään, haastojen ajoituksia ja erityisesti viimeistelyvalintoja täsmentänyt, maailman parhaisiin ohittajiin lukeutuva Vinicius jr.
Jos Walker tarvitsi maajoukkueessa Sakan ja Hendersonin tukea, tänään sitä saatetaan tarvita esimerkiksi oikealla laidalla hyökkäävältä Bernardo Silvalta ja Guardiolan tällä kaudella keskikentän pohjalle nostamalta John Stonesilta.
Pelin ja pelaajien valmentajat
City on lukeutunut Euroopan pelilliseen kermaan jo vuosia. Tänä vuonna joukkue on kuitenkin kokonaisvaltaisempi kuin koskaan. Se muodostaa itsensä löytäneen Jack Grealishin vasemman laidan kautta alituisen uhan vetäen vastustajan puolustuslinjaa alemmas Grealishin tai oikealta iskevän Bernardo Silvan suuntaan.
Samaan aikaan keskikentän johtohahmo Ilkay Gündogan hiipii taustalta rangaistusalueen raameihin, josta hän on valmis viimeistelmään laitureiden nousuista keskelle takaviistoon suuntautuvia syöttöjä. Tästä saatiin kaksi tuloksellista näytettä viikonlopun Leeds-ottelussa.
Ancelottilla riittää pähkäiltävää monella suunnalla. Jos se saakin Cityn laidat tyrehdytettyä ja esimerkiksi jalkavan Fede Valverden avulla Gündoganin ja Kevin De Bruynen yhteistyön nyrjätettyä, pirullisen tehokas ja juonikas Erling Haaland olisi saatava kuriin sekä boksissa viimeistelevänä että alemmas putoavana vastustajien sitojana ja pallojen pudottajana. Ancelotti laskeekin tänään Haalandin kohdalla paljon Antonio Rüdigerin varaan luottotoppari Eder Militaon ollessa korttitilin vuoksi sivussa.
Ancelottin saavutusten rinnalla kalpenevat käytännössä kaikki. Vaikka italialainen on voittanut Mestarien liigan useammin (4) kuin yksikään toinen valmentaja ja nostanut mestaruuspokaalia jokaisessa Euroopan viidessä kärkisarjassa, hän ei ole luonut mainettaan Guardiolan kaltaisena vallankumouksellisena pelin kehittäjänä. Ancelotti on kuitenkin osannut käsitellä pukukoppiaan eri aikakausilla ja lukuisissa erilaisissa suurseuroissa paremmin kuin kenties kukaan.
Siinä missä Guardiola takavuosina sortui suurten pelien äärellä yliajatteluun ja merkillisiin pelaajavalintoihin etukäteen kuvittelemiensa skenaarioiden pohjalta, Ancelotti luottaa tänäänkin takuuvarmasti tuttuun ja turvalliseen 4-3-3-muotoon, jossa käytettävissä olevat luottopelaajat kantavat vastuun ilman suurempia yllätyksiä.
Kysymys keskikentästä
Real Madridin keskikentän konkarit Luka Modric, 37, ja Toni Kroos, 33, ovat useat kerrat urallaan todenneet nauttivansa eniten juuri kovimmista mahdollisista paikoista ja peleistä. Kroos on väittänyt, ettei hän koe jännitystä lainkaan. On yksi asia sanoa edellä mainitut kliseet ja toinen pelata ne todeksi vuodesta toiseen.
Modric ei ole kuitenkaan täydessä kunnossa. Kroatialaisikonin kausi piti olla jo ohi huhtikuun lopussa Gironaa vastaan tulleen jalkavamman myötä, mutta kuntoutuminen on ollut odotettua nopeampaa. Modricin pelaaminen on tämän iästä huolimatta Real Madridin menestyksen kannalta yhä olennaista.
LUE MYÖS: Kommentti: Teemu Pukki on uransa viimeisen valinnan edessä – tässä ovat suomalaistykin vaihtoehdot
Molemmat joukkueet tietävät ja tuntevat syvästi, ettei mikään tulos takaa ensimmäisen osaottelun jälkeen paikkaa Istanbulin finaaleissa. Viime vuoteen verrattuna City on kuitenkin entistä monipuolisempi ja useammalla tavalla vastustajalle vaarallinen ryhmä. Ratkaisevassa toisessa osaottelussa sillä on myös kotinurmi allaan.
Real Madrid on hallinnut suurten otteluiden painetilat viime vuosina ainutlaatuisella tavalla. Tämä on pätenyt hämmästyttävällä tavalla myös kokemattomampiinkin Los Blancos -tähtiin. Nuoret ovat voineet nojata rungon rankaan: kolmen pelaajan keskikenttään, jonka olennainen ankkuri Casemiro kuitenkin poistui elokuussa Manchester Unitediin. Ranskalaiset Eduardo Camavinga ja Aurelien Tchouameni ovat suuruutensa aamussa ja astumassa Modricin ja Kroosin jalkineisiin, mutta ilman konkareita saappaat jäävät tätä Manchester Cityä vastaan vielä hölskymään.
Mestarien liigan ensimmäinen välieräottelu Real Madrid - Manchester City C More Sport 1 -kanavalla kello 22. Studiolähetys käynnistyy kello 21.