Kolme maailmanmestaruutta, lähes 50 osakilpailuvoittoa ja sata palkintopallisijaa. Menestyksiä ja menetyksiä. Miten Lewis Hamilton voi yhä antaa yksittäisten vastoinkäymisten vaikuttaa mielentilaansa näin rajusti?
Torstaina F1-varikolle palasi viime viikonlopun Malesian GP:n voiton maksaneesta keskeytyksestä murtunut mies. Hamilton kertoi nauttineensa ajastaan Tokiossa ja unohtaneensa Suzukaan tultaessa kaikki viime kisan vastoinkäymiset – dramaattisen konerikon, sabotaasivihjailut ja Jumalan vihan, joka oli häntä koetellut. Tai niin hän ainakin väitti, vaikka olemus ja käytös kertoivät muuta.
MAINOS
Japanin GP MTV Totalilla
Perjantai: Harjoitukset klo 3.55 ja 7.55
Lauantai: Harjoitukset klo 5.55, aika-ajo klo 8.55
Sunnuntai: Japanin GP klo 7.55, ennakkotunnelmat klo 6.30!Kaikki F1-ajojaksot suorana MTV Maxilla ja Katsomossa!
Poissaoleva Hamilton näpelöi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa puhelintaan ja tirskui omille somepäivityksilleen siihen malliin, että yläkoululainen olisi lentänyt jo vartin jälkeen ulos luokasta. Kysymyksiin vastatessaan hän sivuutti Malesian pettymyksen kokonaan, mikä on ymmärrettävää, kun mestaruustaistossa epäonnistumiset on nollattava nopeasti ja katsottavaa peräpeilin sijaan eteenpäin.
Epävarmuus näkyi silti kuskin käytöksestä. Vain sen takia, että yhdessä ennätyspitkän 21 osakilpailun F1-kauden kisoista Mercedeksen moottori petti ja vei häneltä tilaisuuden nousta tallikaverinsa Nico Rosbergin rinnalle MM-sarjan kärkeen. Se oli ratkaisevan tärkeä kisa. Tuon hän toisti myös MTV Sportin haastattelussa.
Tähän kauteen tultiin tilanteessa, jossa Rosberg oli vienyt kolme edellistä kisavoittoa ja peräti kuusi viimeistä paalupaikkaa. Kausi 2016 alkoi jälleen Rosbergin neljän voiton suoralla, joiden jälkeen saksalaisella oli jo lähes sadan pinnan etumatka tallikaveriinsa. Kesällä Hamiltonin ongelmat helpottivat ja jo heinäkuussa hän käänsi MM-johdon itselleen.
Miten britti voi silloin antaa Malesian vastoinkäymiselle niin suuren painoarvon, kun kautta on jäljellä vielä viisi osakilpailua ja Rosbergin nykyinen 23 pisteen johto voi kuivua kasaan yhdellä keskeytyksellä ja Hamiltonin voitolla? Vielä oudommalta hänen käytöksensä vaikuttaa, kun ajattelee, mitä kaikkea hän on käynyt läpi koko kymmenvuotisella F1-urallaan.
Hän kesti nuorena kuljettajana tallikaverinsa Fernando Alonson katalan henkisen sodankäynnin ja nousi taistelemaan vuoden 2007 maailmanmestaruudesta häviten sen dramaattisten vaiheiden jälkeen kahdessa viimeisessä kisassa Kimi Räikköselle. Hän nousi vielä käsittämättömämmällä tavalla Felipe Massan ohi uransa ensimmäiseen MM-titteliin vuotta myöhemmin. Hän sinnitteli neljä vaikeaa vuotta vallankahvasta romahtaneen McLarenin kuskina voittaen sinäkin aikana 12 osakilpailua. Hän vaihtoi vastoin kaikkia kehotuksia oikeaan aikaan Mercedekselle vuonna 2013 ja kesti heti seuraavalla kaudella ennakkosuosikin paineet tilanteessa, jossa älytön viimeisen kisan tuplapistesääntö olisi voinut viedä hänen selvän MM-johtonsa.
Viime vuonna Hamilton takoi vakuuttavaa tulosta aina siihen asti, kunnes Rosberg oli jo toivottoman kaukana tavoittamaan ikuista kilpaveljeään. Hän heittäytyi loppukaudesta nauttimaan makeasta elämästä, mutta palasi uuteen kauteen täynnä intohimoa ja voittamisen halua. Sanokaa mitä sanotte, mutta menestyskrapula ei mielestäni vaivannut Hamiltonia hetkeäkään tämän kauden alettua.
Ja kaiken tämän jälkeen hän antaa edelleen yksittäisten vastoinkäymisten syödä itseluottamustaan ja on hätääntyneenä valmis rikkomaan kovalla työllä koossa pidetyn yhteishengen tiimin sisällä.
Vai johtuisiko koko kuvio siitä, että hän jälleen kerran pyrkii horjuttamaan Rosbergin keskittymistä? Hamiltonilla ei ole itsellään juuri mitään menetettävää, vaikka Mercedeksen dominointi päättyisi tähän kauteen ja hänen tappioonsa. Jos Rosberg voittaa mestaruuden, Hamilton voi ikuisuuksiin asti vedota alkukauden teknisiin ongelmiinsa ja siihen, ettei Rosberg ole voittanut vieläkään, 16 ajetun kisan jälkeen, käytännössä yhtään suoraa kaksintaistelua tallitoveriaan vastaan.
Vaikka tilanne on edelleen Lewis Hamiltonin käännettävissä, on hänellä viikonlopun Japanin GP:ssä totinen paikka. Eron täytyy alkaa tässä vaiheessa kutistua tai muuten britiltä vaaditaan jo ihmetekoja.
Mutta niiden ihmeiden kauttahan fatalistinen Hamilton elää.