Jos on koko ikänsä ollut etuoikeutettu voi Priden moninaisuuden julistus ja tasa-arvon vaatiminen tuntua uhkaavalta. Kukaan ei silti vie pois oikeuttasi olla sinä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja ja sometuottaja Kia Löfberg.
Tällä viikolla sateenkaariliput ovat liehuneet ja Facebookin profiilikuvat vaihtuneet kirjaviin, kun Suomessa on vietetty ihmisoikeustapahtuma Prideä.
Ihmiset ympäri sosiaalista mediaa ovat juhlistaneet sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.
Kun naapurimaassa pelätään sateenkaaren värien olevan uhka kansalaisten heteroseksuaalisuudelle, Suomessa yritykset sonnustautuvat kilvan sateenkaaren väreihin, vaikka valveutuneemman kansalaisen mielessä häilyy ajatus pinkkipesusta.
Sateenkaaren lyöminen profiilikuvaan tai yksittäiseen tuotteeseen ei toki riitä – aidosti ihmisoikeuksia kannattava yritys sitoutuu Priden arvoihin myös tämän viikon ulkopuolella.
Lue lisää: Ennen yritys saattoi korostaa isänmaallisuutta, nykyään se osallistuu Pride-viikolle
Somen soraäänet peittävät alleen oikeita ongelmia
Jokainen meistä törmää vuodesta toiseen soraääniin, kun kesäkuu muuttuu sateenkaarevaksi.
Pride-viikkoa pidetään turhana. Toiset vaativat kovaäänisesti omaa viikkoa heteroillekin.
Surkuhupaisaa tässä on erityisesti se, että heteroviikkoa vietetään 52 viikkoa vuodesta.
Heterous on normi, jonka takia ei tulla syrjityksi. Vai milloin joku on uhannut olemassaoloasi sen takia, että poseeraat Instagramissa pusukuvassa eri sukupuolta olevan kumppanisi kanssa?
Niinpä.
Seksuaali-, sukupuoli- tai ihmissuhdevähemmistöön kuuluminen altistaa edelleen monissa maissa, Suomessakin, syrjivien asenteiden kautta henkiselle ja fyysiselle väkivallalle.
Viime viikkoina olen seurannut järkyttyneenä Unkarin tilannetta, kun hallitus hyväksyi kesäkuun puolivälissä lakipaketin, joka kieltää homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta ja "poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä" koskevan sisällön asettamisen alaikäisten saataville.
On selvää, että tuo laki rikkoo sananvapautta, syrjii vähemmistöjä ja normalisoi homofobiaa. Ilmassa leijuu pelon ilmapiiri sekä itsesensuuri.
Suomessa ei ole valmista
Tänä vuonna on kulunut vasta 50 vuotta homouden dekriminalisoinnista ja 40 vuotta siitä, kun homoseksuaalisuus poistettiin virallisesta tautiluokituksesta.
Suomessa myös translaki on käsittämättömän epäinhimillinen.
Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota. Kyseessä on räikeä ihmisoikeusloukkaus, josta Suomi on saanut lukuisia huomautuksia.
Yle on myös uutisoinut vuoden 2019 marraskuussa, että yli 40 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista kärsii henkisestä lähisuhdeväkivallasta ja noin 25 prosenttia fyysisestä väkivallasta kotona.
Viimeisten vuosien aikana toki on tapahtunut muutos ja ilmapiiri on vapautunut aiemmasta, mutta esimerkit ympäri maailmaa todistavat, että takapakkia tulee ryminällä, jos kädet nostetaan pystyyn. Nyt jos koskaan, on kaikkien ihmisoikeuksista pidettävä kiinni.
Mitä sinä aiot tehdä tasa-arvon toteutumisen eteen?
Kun olet ensi kerralla iskemässä Pride-viikkoa herjaavaa kommenttia Facebookiin, pysähdy hetkeksi. Mieti, onko tasa-arvon peräänkuuluttaminen sinulta jotenkin pois.
Muista, että suvaitsevaisuusparadoksi – väite, jonka mukaan suvaitsevaisten pitää suvaita suvaitsemattomuus – ei pidä paikkaansa. Jos yhteiskunta olisi rajoittamattoman suvaitsevainen, sen mahdollisuus suvaitsevaisuuteen kuolisi (tieteenfilosofi Karl Popper).
Ja ymmärrän. Jos on koko ikänsä ollut etuoikeutettu, voi Priden moninaisuuden julistus ja tasa-arvon vaatiminen tuntua uhkaavalta. Kukaan ei silti vie oikeuttasi olla sinä. Joten usko tai älä, sateenkaaren alla on tilaa sinullekin.
On jokaisen etu elää maailmassa, jossa ihmiset ovat keskenään samanarvoisia.