Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride alkaa tänään.
Pride-viikko antaa äänen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja juhlistaa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia.
Sateenkaariväestön osa ei ole samanlainen kaikkialla Suomessa, arvioi Setan puheenjohtaja Sakris Kupla.
– Hirveästi hajontaa Suomenkin sisällä, millaista on olla sateenkaari-ihminen. Myös siinä on hajontaa, millaista on olla sateenkaari-ihminen paikkakuntien sisällä. Meillä on erilaisia kulttuureja ja yhteisöjä, hän toteaa.
Haasteita on myös esimerkiksi työelämässä sen suhteen, voiko pukeutua ja ilmaista itseään työpaikalla tai asiakastapaamisissa, Kupla kertoo.
"Tosi haurasta vielä"
Helsinki Priden puheenjohtajan Panu Mäenpää iloitsee siitä, että viimeisen 10 vuoden aikana sateenkaari-ihmiset ovat tulleet Suomessa enemmän nähdyiksi ja kuulluiksi.
– Aiemmin kaikki on tapahtunut salaa, eikä omasta kokemuksesta ole uskallettu puhua. Viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut suuri muutos verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin. Johtuu osittain siitä, että on alettu puhua näistä asioista, Mäenpää kertoo.
Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun laista poistettiin homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi ja 40 vuotta siitä, kun homoseksuaalisuus poistettiin virallisesta tautiluokituksesta.
– Tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut voimassa vasta kuusi vuotta. Vaikka puhutaan isoista vuosikymmenistä, niin muutokset ovat lähihistoriaa, Mäenpää muistuttaa.
– Tämä on tosi haurasta vielä. Täytyy huolehtia siitä, että edistysaskeleet ovat pysyviä ja rikkomattomia, Mäenpää jatkaa.