Pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu lauantaina Helsingissä järjestettävään Pride-kulkueeseen ensimmäisenä pääministerinä Suomessa.
8:26
Pääministeri Rinne kertoo tiedotteessaan uskovansa, että tänä vuonna Pride-kulkueeseen osallistuu entistä suurempi määrä. Helsinki Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma.
– Kun puolustamme rohkeasti jokaisen ihmisen jakamatonta ihmisarvoa, maailma muuttuu oikeudenmukaisemmaksi paikaksi, meille kaikille ihmisille. Tämän puolesta me puhumme ja teemme töitä. On täysin yksiselitteistä, että Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, Rinne sanoo tiedotteessaan.
Hän muistuttaa, että ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, eikä toisten ihmisten rakkauden pitäisi olla keneltäkään pois, "varsinkaan poliitikoilta".
Lue myös: Saako tällaista julkaista? Taivas TV7:n "Rukoushälytys" solvaa Prideä Jumalan vastaiseksi saastaksi ja osallistuvia eksytetyiksi – Professori: "Tässä liikutaan rikosvastuun rajoilla"
Seksuaalivähemmistöjen vaikea historia
Rinne muistelee nuoruuttaan, jolloin suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin oli ankaraa.
– Olen itse sitä ikäluokkaa, että olen elänyt ajan, jolloin rikoslaissa syrjittiin seksuaalivähemmistöjä. Vuonna 2019 tuntuu täysin käsittämättömältä, että vielä vuonna 1971 homoseksuaalisuus oli rikos, että vielä vuonna 1981 se katsottiin sairaudeksi ja että vasta vuonna 1995 kiellettiin syrjiminen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.
Rinne kirjoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta kivisenä ja pitkänä tienä.
– Matkalle kohti tasa-arvoa on mahtunut epäasiallista ja epäoikeudenmukaista kohtelua, syrjintää ja pelkoa.
Rinne mainitsee myös viime vuoden Pride-kulkueen, johon osallistui noin 100 000 ihmistä. Tämä oli Rinteen mukaan osoitus siitä, että suomalaiset haluavat puolustaa ihmisoikeuksia ja lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Samoin haluaa Rinteen mukaan tehdä hallitus.
– Kun puolustamme rohkeasti jokaisen ihmisen jakamatonta ihmisarvoa, maailma muuttuu oikeudenmukaisemmaksi paikaksi, meille kaikille ihmisille.