Läheiseni joutui äskettäin pahaan pulaan Thaimaassa. Tarkoituksena oli viettää rentouttava helmikuu lämpimässä, mutta loma muuttui taisteluksi ensin henkiinjäämisestä ja sitten pääsystä kotiin. Vakuutusyhtiön tapa tulkita hoitavan lääkärin faktat omaksi edukseen tyrmistyttää, kirjoittaa MTV Uutisten etusivun vastaava tuottaja Seppo Haaparanta.
Eläkkeellä oleva läheiseni sairastui influenssaan pian Thaimaahan saavuttuaan. Tauti äityi nopeasti vakavaksi keuhkokuumeeksi, joka salpasi hengityksen. Tilannetta pahensi vielä kehoon iskenyt bakteeritulehdus. Hän ehti sairaalaan ajoissa, ja tehohoito toimi.
"Onneksi oli riittävä vakuutus. Tai niin ainakin piti olla."
Onneksi läheiseni apuna matkalla oli puoliso. Yksin olisi voinut käydä se pahin.
Ja onneksi oli suurelta kansainvälisesti toimivalta yhtiöltä riittävä vakuutus. Tai niin ainakin piti olla.
Viikon tehohoidon jälkeen läheiseni kunto koheni sen verran, että edessä oli siirto tavalliselle osastolle. Keuhkot vaativat yhä lisähappea, oma hengitys ei riittänyt. Toipuminen eteni hiljalleen, ja ajatukset alkoivat olla jo kotiinpääsyssä.
Tavallinen reittilento ei tullut kyseeseen terveyssyistä, sillä keuhkokuumetoipilaana lentäminen sisältää suuria riskejä muun muassa paineenvaihtelun ja veritulppariskin takia.
Potilaan kunnon parantuessa paikallinen hoitava lääkäri kirjoitti matkustusluvan, joka edellytti useita erityisolosuhteita. Terveydellisistä syistä vaatimuksina oli muun muassa paikka business-luokassa, saattava sairaanhoitaja, ambulanssikyyti sekä lisähappi.
Onneksi oli riittävä vakuutus. Tai niin ainakin piti olla.
Vakuutusyhtiöltä järkyttävä ilmoitus
Seuraavana päivänä vakuutusyhtiö ilmoitti, että on tapahtunut käänne. Korvaus loppuu tähän.
"Seuraavana päivänä vakuutusyhtiö ilmoitti, että on tapahtunut käänne. Korvaus loppuu tähän."
Päätös perusteltiin niin, että kyseessä on enää aiemmin todetun perussairauden hoito, jonka hoitopäivämaksimi on viikko. Onnea matkaan.
Läheiseni oli tässä vaiheessa yhä sieraimiin annettavan lisähapen varassa. Viiden minuutin kävelymatka ilman niin sanottuja happiviiksiä pudotti hapen saannin vaaralliselle tasolle.
Sairaalahoito kävisi sietämättömän kalliiksi puhumattakaan vaativan kotimatkan järjestelyistä.
Eläkeläisavioparin tilanne oli siis sanalla sanoen kamala.
Vakuutuslääkärin tulkinta tyrmistytti
Tässä vaiheessa potilaan asioita Thaimaassa hoitaneen puolison voimavarat loppuivat, ja hän pyysi minulta apua. Aloin hoitaa asioita valtakirjalla Suomesta käsin.
Yritin kysyä vakuutusyhtiöltä, mikä on tapauksessa tapahtunut käänne, mutta en saanut selvää vastausta. Puhuttiin pahentuneesta perussairaudesta.
"Vakuutuslääkärin tulkinta tyrmistytti läheisteni lisäksi hoitavan lääkärin, itseni sekä apuun hälytetyn konsulaatin edustajan."
Akuutin taudin sivuuttaminen ja vetoaminen pelkästään aiemman sairauden – joka ei normaalioloissa vaikuta lainkaan läheiseni kuntoon – pahenemiseen, on normaalijärjellä ajateltuna käsittämätöntä.
Ennen matkaa hyvässä fyysisessä kunnossa ollut läheiseni olisi nykytilassaan päässyt korkeintaan sairaalan ulko-ovelle omin voimin.
Vakuutuslääkärin järjellä tehty tulkinta tyrmistytti läheisteni lisäksi hoitavan lääkärin, itseni sekä apuun hälytetyn konsulaatin edustajan.
Vakuutusyhtiö vältti seuranneessa yhteydenpidossa visusti sanaa keuhkokuume, vaikka paikallisen lääkärin papereissa se oli yhä ensisijainen diagnoosi. Hoito oli antibiootteja myöten kesken.
Ainoa konkreettinen käänne oli edellisenä päivänä tullut, yhtiölle kalliiksi koituva matkustuslupa.
Yhtiö myönsi "poikkeusluvan"
Tämän saimme vuorokauden kestäneen puhelu- ja sähköpostirumban seurauksena onneksi todistettua, ja vakuutusyhtiön päätöksen pyörrettyä. Kiitos konsulaatin avun ja hoitavan lääkärin uuden, keuhkokuumetta alleviivaavan lausunnon. Tällöinkään vakuutusyhtiö ei myöntänyt virhettään, vaan kertoi tehneensä "poikkeuspäätöksen".
"Ainoa konkreettinen käänne oli edellisenä päivänä tullut, yhtiölle kalliiksi koituva matkustuslupa."
Sana poikkeus on hyvin paljastava: Vakuutuslääkäri ohittaa siis säännönmukaisesti hoitavan lääkärin lausunnot, jos se yhtiölle paremmin sopii.
Tämän seurauksena moni yllättävästä hädästä itsensä löytävä suomalainen joutuu karmeaan paikkaan, kun vakuutusyhtiö tulkitsee omavaltaisesti tilannetta. Kaikilla ei ole apujoukkoja tai voimia taistella oikeuksistaan.
Vakuutuksen ottaja maksaa kalliita maksuja saadakseen turvan yllättäviä sairauksia varten, vakuutusyhtiö vastavuoroisesti lupaa auttaa. Luottamus sopimuksen pitävyyteen sai nyt valtavan kolauksen.
Minun tarinallani on onnellinen loppu. Läheiseni pääsi kotiin turvallisesti.
Kuinka moni ei pääse?