Kommentti: Ilveksen todelliset kasvot nähdään vasta nyt – tässä on SM-liigakevään iloisin ilmentymä

Maalikooste: Ilves - TPS 4:40
Videolla Ilveksen ja TPS:n viidennen välieräottelun maalikooste. Marko Anttilan avausosuma sytytti tamperelaisisännät loistoesitykseen.

Ilves onnistui venyttämään TPS-välieräsarjaa eteenpäin, kun se voitti perjantain viidennen kamppailun 3–0. Ilves löi pöytään vakuuttavan esityksen, mutta sen todelliset kasvot nähdään vasta nyt, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.

Ilveksen ja TPS:n välieräsarjassa on nähty melkoista vuoristorataa. Ensin tunnustelevat ensiaskeleet, sitten TPS:n murskavoitto. Sen jälkeen TPS jatkoi väkevää voittomarssia.

Ilves oli perjantaina pakkoraossa. Voitto tai kuolema, niin kuin Petri Matikainen aikanaan totesi.

Ilves vastasi huutoon. Se pelasi kevään parhaimman ottelunsa. Vastassa oli kuitenkin täysin toisenlainen rima, mitä esimerkiksi Kärpät oli puolivälieräsarjan alkuvaiheilla.

Ilveksen murheenkryyni, viidellä viittä vastaan -peli tuotti kolme osumaa. TPS jäi nollaan.

Miksi näin?

Osatekijä tulee pelillisistä muutoksista. Ilves haki viivelähtöjä, rytmitti peliä ja sai siihen paremmin rakennetta, jos vertaa sarjan toiseen, kolmanteen tai neljänteen otteluun.

Toinen iso tekijä tuli henkisestä asetelmasta – pakkoraosta.

Juttu jatkuu videon alla. 

Marko Anttila rennoissa tunnelmissa voittopelin jälkeen:"Koko kevään ollut mahtavaa" 1:56
Marko Anttila rennoissa tunnelmissa voittopelin jälkeen: "Koko kevään ollut mahtavaa."

TPS jäi uneliaaksi ja aneemiseksi. Se ei ollut se TPS, mitä pudotuspeleissä on parhaimmillaan nähty.

Juuso Pärssisen johtama ykkösketju sai muutamia hyviä paikkoja, mutta myös se jäi nollille. Muun rosterin suhteen oli vielä hiljaisempaa.

Ottelun jälkeen TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas julisti painokkaasti.

– Pelaamme sarjan parhaan pelimme, Ahokas ilmoitti, viitaten lauantain viidenteen otteluun.

Se laittaa Ilveksen kevään kovimpaan testiin.

***

Ahokas lähetti painokkaan viestin asiasta, mihin ei edes tarvittu julkista ulostuloa. Lauantai-ilta, katkaisun paikka kotiyleisön edessä. Jos TPS ei pysty parhaimpaansa, se jättää valtavasti kysymysmerkkejä ilmoille.

Sarjan dynamiikassa on tapahtunut käänteitä, jotka luovat entistä enemmän epävarmuuksia ennakkoasetelmien ylle. Ilveksen puolella on selvää, että esimerkiksi Petri Kontiola, Henrik Haapala, Viktor Lööf, Nicholas Baptiste ja useat muut avainpelaajat eivät ole täydessä iskussa. Mutta samaa saattaa sanoa TPS:stä.

Jatkuvasti vierasyleisön hampaissa oleva Markus Nurmi on kokenut kovia Ilves-sarjassa. Jonne Tammela jäi sivuun perjantain taiston keskellä. Topias Haapanen otti osumaa. Sen lisäksi Juuso Pärssisen kohdalla voi kysyä, että kuinka lähellä hän on täyttä pelikuntoa.

Molempien joukkueiden iskukyky on koetuksella. TPS:llä Andrei Karejev ei onnistunut lainkaan toivotulla tavalla perjantain ottelussa. Hän pelasi ohipelin, aivan kuten koko TPS teki.

Lauantain kuudennen kamppailun alla riittää pohdittavaa. Tuoko TPS uutta voimaa kokoonpanoon? Pystyykö Ilveksen avainhyökkääjä Haapala pelaamaan? Miten loukkaantumisista kärsivä Ilves jaksaa tuplapelien rasituksen pakkoraossa?

Tärkeää oli se, että Ilves pystyi parantamaan ja toi sarjaan vastavoimaa. Lauantaina nähdään, mitkä ovat Ilveksen todelliset kasvot. Kovan rasituksen hetkellä, vieraskaukalossa, missä TPS tulee kuin kuuluisa yleinen syyttäjä päälle.

***

SM-liigakevään positiivisin ilmentymä tulee lehtereiden puolelta. Yhden peruuntuneen ja yhden yleisöttömän pudotuspelikevään jälkeen bailut ovat käynnistyneet.

Lehterit ovat jatkuvasti täynnä ja kerta toisensa jälkeen tunnelma on aivan katossa.

Turku näytti omaa osaamistaan muun muassa keskiviikon TPS–Ilves-ottelussa. Nakkikattila kiehui ja TPS vastasi huutoon.

Eikä tunnelma laskenut yhtään, kun karavaani siirtyi Tampereelle. Voi vain nostaa arvostuksen peukaloa ylöspäin, kun kertaa torstain Tappara–KooKoo- ja perjantain Ilves–TPS-otteluiden meininkiä. Nyt mennään, eikä meinata.

On kertakaikkisen upeaa nähdä, miten ihmiset nauttivat täysin rinnoin kiekkoviihteestä kaikkien vastoinkäymisten, karanteenijaksojen ja etäelämän jälkeen.

Jääkiekolla on yhdistävä voima. Esimerkkejä voi nyt hakea useilta paikkakunnilta.

Ovat finaalit sitten Tampereella ja Turussa tai pelkästään Tampereella, tämä kevät saa herkullisen keskihuipennuksen. Kansa on liikkeellä ja ottelutapahtumat myyvät itseään – kerta toisensa jälkeen.

Siihen päälle vielä MM-kotikisat.

Hienoa aikaa tämä kevät.

Lue myös:

    Uusimmat