Mistä näitä oikein tulee? No Sipilän hallituksen kaninhatusta! Nimittäin lomarahaesityksiä. Nyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ympyrä alkaa täyttyä: ensin hän suututti SAK:n, nyt yrittäjät. Kansa alkaa puolestaan olla hallituksen äkkikäänteiden suhteen äimänkäkenä.
Sitä tällaisena ”journalistina” on katsellut armeliaasti herra Sipilän kolmen ässän hallitusta ja sen alkutaivalta.
Kun edellisen vaalikauden Jyrki Kataisen/Alexander Stubbin (kok.) hallitus/hallitukset on tullut haukuttua moneen kertaan Suomen historian saamattomimmaksi/surkeimmaksi (samaa mieltä ovat olleet mm. Raimo Sailas ja Sixten Korkman), ei Sipilän joukkoa ole oikein loogisuuden nimissä voinut lytätäkään.
On ollut tekemisen meininkiä.
Tuulensuojaa Sipilän hallitukselle on antanut myös oppositio, jolla ei käytännöllisesti katsoen ole ollut esittää hallituksen suunnitelmille mitään realistista vaihtoehtoa, vaan ilmaan on puhallettu ilmanaikuista, päivästä toiseen jatkuvaa automaattista oppositiokitinää.
Opposition kellokkaaksi noussut Vihreiden Ville Niinistö on ollut kuin irti päässyt sammutusletku, joka ruikkii joka suuntaan asiasta tai sen merkittävyydestä riippumatta.
Ay-liikkeen puolella Sak/Sdp on käynyt puolestaan taistelua sillä kumpujen ajoilta periytyneeltä oppikirjametodilla, jota parivaljakko käytti jo Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksen aikana 1991-95.
Mutta maanantaina alkoi epäusko iskeä tähän hallituksen valmistelukykyyn.
Kello 17 Sipilä marssi ensimmäiseen tiedotustilaisuuteen ja kello 19.30 toiseen. Lopputulos oli, että hallitus vesitti kohutun pakkolaki-ideansa, perui sunnuntai- ja ylityöleikkaukset ja päätti leikata lomarahoista 30 prosenttia.
Kaikilta.
Uusi lomarahaesitys syntyi Kesärannan vintillä parissa tunnissa. Kun hallitus julisti Sipilän suulla tuloksen kansalaisille, tuntui kuin kuviin olisi pompannut sarjakuvista tuttu Ällikkä-Mies, joka keksii hämmästyttäviä ratkaisuja arkipäivän ongelmiin nopealla aikataululla.
Nyt hallituksen esityksessä ei ollut kuin yksi mutta:
Kaikki eivät suinkaan saa lomarahakorvauksia. Ne kuuluvat työehtosopimusten maailmaan, jonne kaikki palkansaajat eivät kuitenkaan kuulu. Kuten ei pitäisi kuulua lomarahojen jakamisenkaan pääministerin maailmaan.
Nyt hallitus kuitenkin päätti, että kaikkien lomarahoista leikataan 30 prosenttia. Ja jotta kaikkien lomarahoista voidaan leikata 30 prosenttia, kaikilla pitää olla lomarahat!
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus toimitti julkisuuteen epätoivoa viestivän laskelman ja muistutti, että lomarahojen uusjako koskee 25 000 yritystä ja 225 000 palkansaajaa.
Uusi lomaraha nostaa palkkakustannuksia 3-4 prosenttiaja nousee merkittäväksi työllistämisen esteeksi. Järventauksen kanssa samaan kuoroon liittyivät Riitta Varpe Palvelualan työnantajista ja Keskuskauppakamarin Risto E. J. Penttilä. Muun muassa.
Panee epäilemään, ettei hallituksella ollut hajuakaan asian tästä puolesta.
Sipilä perusteli tuuliviirinomaista käyttäytymistään sillä, että hallitus on kuunnellut julkisuudessa esiintyneiden kätilöiden viestiä, että lomarahojen leikkaus on reilumpaa kuin kajoaminen ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin.
Voipi olla, voi olla olematta.
Hallituksen lainvalmistelukyvystä episodi antaa kuitenkin onnettoman kuvan. Jos meno jatkuu samanlaisena, kohta on yksi hailee, vaikka lainvalmistelu jätettäisiin oikeasti kätilöiden käsiin.
Aikuisten oikeasti taustalla saattaa olla kepun ja PS:n kentällä syntynyt pelkotila edessä olevista työmarkkinaelämän kauheuksista. Joka tapauksessa SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) naamalla vilahti jo hymynhäive ja keskusjärjestöt jatkavat neuvottelujaan. Lopputulokseenkin uskotaan, jahka EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) saa nieltyä pettymyksensä taannoisesta työrauhaneuvottelujen karitutumisesta.
Mutta hallituksen kannattaa muistaa, että kaninhattumenetelmä ei anna mairittelevaa kuvaa hallituksen osaamisesta työelämäkysymyksissä.
Mitenkähän tämäkin sotku selvitetään? Uudella korjauksella? Korjauksella korjauksen päälle? Saapa nähdä.
Huokaus.