Eeva Lehtimäen kommentti: Työmarkkinoiden piinaviikot jatkuvat – hallituksen hanska pitää

Häivähdys työmarkkinoiden kevättä oli, tuli ja meni. Takatalvi tai paremminkin jääkausi hallituksen, palkansaajien ja työnantajien välillä jatkuu, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Politikan piinaviikot jatkuvat. 

Työministeri Arto Satosen (kok.) sekä Suomen Yrittäjien ja SAK:n tapaamisista jäi käteen pettymys molemmin puolin. Poliittiset lakot jatkuvat vielä kolmannen viikon suoraan edellisten perään. 

Hallituksen hanska pitää 

Katsotaan asiaa ensin hallituksen näkökulmasta.

Kokoomuksella on hallituskumppanina odotuksia kovapäisemmäksi osoittautunut perusuomalaiset Riikka Purran johdolla. 

Säätytalolla neuvoteltiin hallituspaketti, jota pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää kokonaisuutena, jonka päälinjoista ei peruuteta.

Ay-liikkeen laskelmissa Perusuomalaisten piti olla heikko lenkki. Laskeva kannatus sekä duunariäänestäjät olisivat saaneet Purran peruuttamaan hallituksen saatanallisista säkeistä. 

Tämä oli virhearvio, ainakin toistaiseksi. 

Vaikka Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kannatusluvut ovat olleet laskussa, kummankaan puolueen tuki äänestäjien silmissä ei ole romahtanut. 

Aiemmin lakot, yksittäisten työnantajaliittojen painostus hallitusta kohtaan sekä neuvottelupöytä ovat johtaneet siihen, että hallitus on perääntynyt tai Kokoomuksen mielestä vesittänyt omat hankkeensa uudistaa suomalaisia työmarkkinoita. 

Tämän puolue muistaa Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudelta.

Entä hallituksen vaaran paikat? 

Oppositio on saanut hallituksen jääräpäisyydestä aseen kevääksi. Missä on Orpon johtajuus? Onko tilanne lakkoineen ja miljardikustannuksineen enää kenenkään hallinnassa? Näin oppositiopuolueet SDP:n johdolla ovat kurmuuttaneet pääministeriä ja hallitusta.

Toistaiseksi tämä ei ole hyödyttänyt suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä.

Puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) joukkoineen alisuorittaa kannatuksensa kanssa samaan aikaan, kun hallitus sorkkii pyhimmistä pyhintä eli poliittista lakko-oikeutta, paikallista sopimista ja jopa luottamusmiesten asemaa. 

Hallitus aikoo selvästi viedä työelämän uudistuksensa läpi osana talouden ankaraa sopeutuspakettia. 

Mutta onko hallituksessa mietitty asiaa loppuun asti? 

Lakot jatkuvat ainakin viikon, valmiutta on ay-johtajien mukaan pidempäänkin lakkoiluun. 

Iskut kansantaloudelle kasvavat, yritykset joutuvat lomauttamaan, tilauksia karkaa jo muualle.

Edessä on julma kehysriihi kolmen miljardin sopeutuksineen jo huhtikuun puolivälissä. Jatkuessaan lakot heikentävät entisestään huonoa taloustilannetta. 

Hallituksella on siis samaan aikaan käsissä kriisiytyneet työmarkkinat ja valtavat leikkaukset. 

Kaiken tämän keskellä pitäisi onnistua vastaamaan Venäjän hybridioperaatioon itärajalla. Poikkeuslaki on tulossa eduskuntaan. 

Mutta mikäs siinä. Hallitus kaivaa itselleen kolmea syvenevää kuoppaa ja ilmeisesti joukkueella on suunnitelma, miten kolmesta isosta kriisistä kiivetään takaisin. 

SAK:n lakkoilmoitusten jälkeen eduskunnassa oli sovinnollisen oloinen pääministeri. Petteri Orpo vakuutti, että keskusteluyhteys on edelleen olemassa palkansaajien suuntaan. 

Palkansaajien näkökulma

SAK:n liitot pettyivät tapaamiseen työministerin kanssa. Liittoja hiertävät hallituksen kaavailemat muutokset paikalliseen sopimiseen, erityisesti epäilyttää luottamusmiesten asema järjestäytymättömissä yrityksissä.

SAK:n kauhukuvissa edessä on tilanne, jossa paikalliset sopimukset tarkoittavat lähivuosina palkkojen leikkauksia ja työaikojen pidentymistä.

Työelämän taksiuudistus ja Ilmestyskirjan Harmageddonin taistelu samassa paketissa, jos hallituksen suunnitelmat menevät läpi. 

Lisäksi liitot haluavat, että poliittisia lakkoja ja tukilakkoja ei rajoitettaisi hallituksen kaavailemalla tavalla.

Vappukeskari

Työrauhalainsäädäntö on jo eduskunnan käsittelyssä. Mediatietojen mukaan hallituspuolueiden kansanedustajilla on halua nopeuttaa lakipaketin eduskuntakäsittelyä. Näin lait tulisivat voimaan jo toukokuun ensimmäisenä, ei vasta heinäkuussa.

Nopea aikataulu lopettaisi lakkoilun tällä erää. Samalla lain voimaantulo vappupäivänä olisi suomeksi sanottuna keskisormen heiluttelua työväenliikkeelle.

Mielipidesotaa

Työmarkkinoiden jumi on myös julkisuussotaa. 

Toistaiseksi ay-liike on voinut nojata kansalaisten tukeen lakoille. Maaseudun Tulevaisuuden tuoreen kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista toivoo hallituksen perääntyvän joistain työmarkkinauudistuksistaan lakkojen päättämiseksi. 

Sen verran SAK:ssa varotaan kansan tuomiota, että uuden lakkoviikon aikana eli pääsiäisenä pyritään huolehtimaan lentoliikenteen polttoaineen saatavuudesta.

Lapin hanget ja keväinen Eurooppa kutsuvat niin herroja kuin duunareita.

Uusi ottelu syksyllä 

Lakkoilu loppuu aikanaan, mutta nykytilanne siirtää ongelmia elinkeinoelämän ja palkansaajien välillä syksyyn, jolloin käynnistyvät seuraavat palkkaneuvottelut.

Kosto elää eli yhden taistelun hävinnyt ay-liike pyrkii mittaamaan kaiken irti saatavan seuraavalla palkkakierroksella. 

Oppositiovaikuttajan sanoja lainaten: "Syksyllä on sitten edessä täysi Vietnam." 

Elinkeinoelämä ei näytä tällä kertaa perääntyvän lakkoilun edessä. 

EK:n mukaan seuraava lakkoviikko on aikaisempaa kalliimpi. Jyri Häkämiehen Etelärannassa on laskettu, että uudet lakot aiheuttavat 260 miljoonan tappiot. 

Yhteensä hallitusta vastaan kohdistetut poliittiset työtaistelut kurittavat bruttokansantuotetta puolentoista miljardin edestä, EK:sta jyristään.

Suurista taloudellisista menetyksistä huolimatta työmarkkinoiden taistelussa kuskin paikalla istuu hallitus yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat