Kommentti: Kannattajat osoittivat mieltään Olympiastadionilla – näin Englanti-tulos vaikuttaa Markku Kanervan asemaan

Markku Kanervan ja hänen taustatiiminsä uskottavuus otti lokakuun maajoukkuepeleissä rajuja kolauksia, kun Kansojen liigan tappioputki venyi neljään peliin. Englannin käveltyä Helsingin Olympiastadionilla vain 1–3-voittoon, sai Kanerva todennäköisesti itselleen taas yhden maajoukkueikkunan verran lisäaikaa, kirjoittaa MTV Urheilun jalkapallotoimittaja Eetu Ikola.

“Viimeisen kerran, Mark-ku Kanerva…” kuului ilmaan nostettujen kenkien lomasta Pohjoiskaarteessa ottelun jälkeen. Arttu Hoskosen loppuhetkien maali oli laiha lohtu, kun puolivaloilla pelannut Englanti haki Helsingistä 3–1-voiton. Tekeminen ei vakuuta.

Lokakuun maajoukkuetauko oli Huuhkajien kannalta murheellinen. Surkeassa jamassa oleva Irlanti piti ehdottomasti voittaa, mutta karu sulaminen johti 1–2-tappioon puolitäydellä olympiastadionilla.

Englantia vastaan pistekin oli lähtökohtaisesti jättimäisen ihmeen varassa, mutta pelin kuva oli odotettua tasaisempi. Väliaikaisluotsi Lee Carlsleyn miehistö pelasi hitaasti ja säästellen, ja paremmalla viimeistelyllä jotain olisi voinut olla jopa otettavissa. Taululle jäi turhauttavat 1–3-lukemat vieraiden hyväksi.

Englanti tarjosi Suomelle useampaa sauman useampaankin maaliin. Jo avausminuuteilla Angel Gomesin harhasyöttö avasi aikaisen maalipaikan Benjamin Källmanille, jonka blokatusta laukauksesta Topi Keskinen ei pystynyt viimeistelemään.

Fredrik Jensen sai sen sijaan hyvän maalisauman ensimmäisen puoliajan lopulla ja vielä paremman toisen puoliajan alussa. Kumpikin laukaus lähietäisyydeltä suuntautui kuitenkin yli Dean Hendersonin vartioiman maalin.

Huuhkajien hankkimista erikoistilanteista suurin osa oli luokattomia, mutta lopussa Hoskonen puski Leo Wallan keskityksen sisään ja kavensi pelin.

Vaikka Suomen pelissä oli ensimmäisen Englanti-pelin tavoin ajoittaisia onnistumisia ja pirteää tekemistä, ei se varsinaisesti vankistanut Huuhkajien valmennustiimin koetuksella olevaa uskottavuutta ainakaan kentän ulkopuolella.

Suomen kannattajapäätyä Pohjoiskaarretta väritti jo toista peliä putkeen eriväriset lenkkarit, kun peli päättyi. Mieltä osoitettiin myös jo ennen avauspotkua, kun Ari Lahdelle buuattiin hänen astellessa kentälle Perparim Hetemaj’n palkitsemisen yhteydessä. Kanerva koki vastaavan reaktion alussa, kun hänen nimensä kuulutettiin stadionilla pelaajien jälkeen.

On selvää, mitä Suomen kannattajat ajattelevat Kanervasta, Lahdesta ja Palloliitosta. Muutosta vaaditaan, kun mikään pistesarakkeessa ei muutu. Muutos olisi myös toivottua ennen kuin putoaminen Kansojen liigan C-liigaan varmistuu, saatika MM-karsinnat alkavat.

Mitä todennäköisimmin kannattajien toive “viimeisestä kerrasta” Kanervan johdolla ei kuitenkaan toteudu. Loppuhetkien kavennusmaali ja useammat maalipaikat kaukana omalta tasoltaan pelannutta Englantia vastaan nousevat todennäköisesti tarpeeksi suureen arvoon Kanervan asemaa pohdittaessa, vaikka sen olisi pitänyt olla merkittävän uhan alla jo Irlanti-tappion jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat