Lauri Marjamäki pelasti jo kertaalleen Kärpät rajun luisun partaalta. Nyt hän saapuu uuden, syvän kriisin keskelle. Marjamäen palkkaus oli Kärpiltä rehellinen hätähuuto, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.
UUTINEN: Kärpät jysäytti: Lauri Marjamäki palaa päävalmentajaksi
Pudotuspelien alkuun alle kuukausi aikaa ja uusi valmentaja tilalle. Moni voisi kysellä, että miksi Kärpät teki tässä vaiheessa näinkin rajun liikkeen.
Jokereista vapautunut Lauri Marjamäki pääsee vihdoin valmentamaan, kun hän korvaa Lauri Mikkolan Kärppien päävalmentajana.
Liike voi näyttää yllättävältä, mutta sen taakse piiloutuu valtava tarve.
Jotta Kärppien nykytilanteeseen pääsee aidosti kiinni, on palattava ajassa kymmenen vuotta taakse päin. 2010-luvun alussa Kärpät eli menestysvuosien jälkeistä uudelleenkäymisvaihetta. Kari Jalosen jättämää aukkoa ei pystytty paikkaamaan organisaation sisältä tai sen ulkopuolelta. Mikko Haapakosken, Matti Alatalon ja Hannu Aravirran aikana Kärpät luisui yhä syvemmälle suohon.
Kärpistä tuli yksi iso muukalaislegioona. Organisaatio, joka hukkasi Mikael Granlundin kaltaisia lahjakkuuksia muualle.
Lauri Marjamäen palkkaus muutti kaiken. Marjamäki ei pelkästään rakentanut Kärpille pelillistä identiteettiä, vaan hän laittoi koko organisaation ojennukseen. Marjamäki vei jopa seuran huippulahjakkuudet kaupan hedelmähyllyille opettelemaan, mitä huippu-urheilijan elämä aidosti on.
Marjamäki hyödynsi Kärppien ikoneita Lasse Kukkosta ja Mika Pyörälää organisaation suunnanmuutosoperaatiossa. Kärppiin luotiin voittamisen kulttuuria. Kaikki lähti liikkeelle arjen vaatimustasosta.
Marjamäen luottoapuri Mikko Manner yritti jatkaa työtä omin vivahtein. Manner muutti Kärppien pelillistä ilmettä, mikä tuotti vielä uuden mestaruuden.
Hiljalleen Kärpät alkoi kuitenkin luisua raiteiltaan. Sillä oli yhä menestysseuran budjetti, puolen Suomen juniorivarastot ja liigan parhaita yksilöitä.
Vaikka ulkokuori oli näyttävä, sisältö ontui. Kärpät valahti suunnannäyttäjän jakkaralta haastajaksi. Mannerin lähtöä pyrittiin paikkaamaan organisaation sisältä, kun Lauri Mikkola asteli päävalmentajaksi.
Jo syksyllä Kärppien organisaation toiminnasta saatiin hälyttäviä merkkejä. Aatu Rädyn Jukurit-siirto ei ollut pelkästään yksi vaihtokauppa. Sen takaa paljastui tulehdustila, joka johti seuran kannalta häpeälliseen lopputulokseen. Nyt Kärppien oma timantti ihastuttaa SM-liigan kuumimman joukkueen, Jukureiden isona tukijalkana.
Kärpistä seliteltiin sillä, miten Topi Niemelät ja Ville Koivuset olivat yhä ratkaisuroolissa edustusmiehistön kokoonpanossa.
Ennen Mikkolan potkuja Koivunen oli tipahtanut 13. hyökkääjäksi. Hänen tilallaan huiteli muun muassa flegmaattinen venäläisvahvistus Kirill Slepets, jonka hankintaa oli vaikea perustella.
Hän on yksi konkreettinen esimerkki Kärppien urheilujohtamisesta. Tarpeiden keskellä hankintaan jotain aivan muuta kuin pitäisi.
Kärpät lähti uuteen kauteen tilanteesta, jossa sillä ei ollut selkeää pelillistä ykkössentteriä. Casey Wellman osoittautui jo alkumetreillä pahaksi hudiksi. Troy Bourken rahkeet riittävät lähinnä kakkos- tai kolmossentterin rooliin.
Realiteettiero esimerkiksi Tapparaan ja HIFK:hon oli valtava. Sen päälle Kärpät luopui vielä yhdestä sentteriehdokkaastaan eli Rädystä.
Kaiken kukkuraksi Kärppien kokoonpanoratkaisuissa näkyi kummallisia ulottuvuuksia. Venäläismaalivahti Stanislav Galimov on kopannut kiekkoja loukkaantumisrajaan asti, kun samaan aikaan hyvin esiintynyt ja huippulupaava Joel Blomqvist on jäänyt täysin kakkosviulun soittajaksi. Galimovin sopimuksen taustalle on noussut väitteitä, joiden mukaan hänelle on luvattu tietty määrä pelejä, jotta hän saapuu Ouluun.
Keskikaistaongelmien ja erikoisten kokoonpanoratkaisujen lisäksi Kärpiltä on puuttunut aito pelillinen pohja – tunnistettava identiteetti. Kaikista karuin esimerkki nähtiin viikonloppuna Hämeenlinnassa, missä Kärpät hävisi kahdesti HPK:lle. Lauma yksilöitä jäi tiiviin joukkueen alle.
Ja se oli viimeinen pisara Kärppien johdolle.
Marjamäen palkkauksen yhteydessä niin Kärppien johto kuin Marjamäki itse puhuivat siitä, ettei jatkosta ole vielä puhuttu. Jo lyhyen pestin aikana Marjamäki voi tehdä Kärpille valtavan palveluksen.
Pelillisen ojennuksen lisäksi Marjamäki voi lyödä Kärppien johdolle realiteetit pöytään. Hän näkee elävästi sen, miten hänen perintönsä on luisunut hiljalleen viemäristä alas.
Mikäli Kärpät haluaa pysyä SM-liigan huipulla, pitää sen urheilujohtamisen olla merkittävästi nykyistä laadukkaampaa. Kärppien on luotava omien huippulupausten ympärille tukijalkoja, jotka mahdollistavat menestyksen. Silloin kokoonpanossa ei voi olla yhtä rajuja aukkoja, mitä tällä kaudella on nähty. Ja niitä ei voi paikata ”toivotaan, toivotaan” -ratkaisuilla.
Se, että johtaako Marjamäki Kärpät tällä kaudella menestykseen, ei ole kaikista suurin kysymys. Isoin porkkana liittyy siihen, mitä Kärpissä oikeasti tapahtuu seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.