Vihervasemmistohallitukseen vapaaehtoisesti panttivangiksi suostunut keskusta yrittää taas kerran kohentaa romahtanutta kannatustaan. Nyt rytminvaihdosta haetaan henkilökierrätyksellä niin ministeri- kuin eduskuntaryhmässäkin. Tuntuu vähän siltä, että viimeisetkin siemenperunat pannaan nyt peliin, toteaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.
Keskusta lähti hallituksen puoliväliriiheen rinta rottingilla ja korkealla profiililla. Lopputulos oli nolo. Valtiovarainministeri ja entinen kaksinkertainen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sysättiin syrjään, kun hallitus pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla päätti ylittää sovitut budjettikehykset vaalikauden loppuun asti. Samalla keskustan vaatimat työllisyystoimet lakaistiin maton alle.
Matti Vanhasen projekti päättyi tähän. Uudeksi valtiovarainministeriksi nousee keskustan puheenjohtaja ja nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Hänen tilalleen tiede- ja kulttuuriministeriksi nimitetään huomenna keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.).
Saarikko on jo neljäs keskustalainen valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) ja Marinin hallituskaudella. Ensin tutkainta vastaan tappeli nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), sitten silloinen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) ja viimeksi edellinen puhemies Matti Vanhanen (kesk.).
Tuleeko Saarikosta Marinin puudeli?
Nyt keskusta nostaa taas puheenjohtajansa valtiovarainministeriksi ja pääministerin tärkeimmäksi aisapariksi. Tai ainakin aikoinaan tärkeimmäksi. Ennen valtiovarainministeriö oli mahtiministeriö, jota muut ministeriöt joutuivat kuuntelemaan. Hallituksen puoliväliriihen perusteella näin ei enää ole. Rahaministeriön yli käveltiin mennen tullen, kun pääministeri Marin vasemmistoliiton ja vihreiden tuella päätti jatkaa velkavetoista politiikkaa.
Saarikko joutuu valtiovarainministerinä hankalaan rakoon. Kehyspäätös antaa meriselityksen löysälle taloudenpidolle, mutta keskustan kentässä moni kaipaisi tiukempaa julkisen talouden tervehdyttämistä - vaikkeivat kaikki ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikaa kaipaisikaan. Oppositio kokoomuksen ja perussuomalaisten johdolla muistuttaa asiasta varmasti vaaleihin saakka. Marinin ja vihervasemmiston puudeliksi ryhtyminen ei ehkä keskustan kannatusta nosta.
Oma riskinsä on myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen nostaminen tiede- ja kulttuuriministeriksi. Korona on runnellut ministerin toimialaa pahasti, eikä kiitosta ole helppo saada tekee ministeri mitä tahansa. Värikäs ja juureva supliikkimies Kurvinen on ollut myös pätevä eduskuntaryhmän puheenjohtaja, jonka paikkaa pontevana hallituspolitiikan puolustajana eduskunnan suuressa salissa ei ole helppo täyttää.
Kaikki peliin, mutta riittääkö se?
Toisaalta henkilövaihdoksista avautuva nimitysruletti tarjoaa keskustalle myös mahdollisuuden profiloitua uudelleen. Eduskuntaryhmän johtoon etsitään todennäköisesti naista, koska ministeriryhmä on kovin miehinen. Toisaalta vaalipiiripainotus voi nostaa paikalle myös miehen. Myös ympäristövaliokunnan puheenjohtaja paikka on auki, kun eduskuntaryhmä erotti tehtävästä EU-tukipakettia vastaan äänestäneen Hannu Hoskosen (kesk.)
Keskusta on aina innostunut henkilöpeleistä ja nyt siihen tarjoutuu tilaisuus. Sukupuolijakaumaa ja maakuntien edustavuutta seurataan tarkasti kuin eu-tukiaistarkastaja peltojen valumasuoja-alueita.
Voi hyvin sanoa, että gallup-alhossa kuntavaaleihin lähtevä keskusta yrittää nyt kylvää politiikan peltoon viimeisetkään siemenperunat. Kurvisella houkutellaan pohjalaisia takaisin keskustaan ja muulla henkilökierrätyksellä muita. Rahaa maakuntiin on koronan varjolla kylvetty jo aiemmin miljardikaupalla. Jos kuntavaalit kaikesta huolimatta menevät keskustalta penkin alle – niin kuin kyselyiden mukaan voi käydä – niin silloin voi ministeriautojenkin penkillä nousta kylmä hiki pintaan.
Keskusta ajaa ikiaikaista haavettaan maakuntahallinnosta nyt sote-uudistuksen osana kuin käärmettä pyssyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ottaa jo maanantait ja illatkin käyttöön valiokunnan työn vauhdittamiseksi. Jos sote-laki saadaan säädettyä ennen eduskunnan kesätaukoa, niin syksyn budjettiriihessä uusi valtiovarainministeri Saarikko voi jo uhata pääministeriä hallituksen horjuttamisella ilman että sote-haave kaatuisi.