Presidentti Sauli Niinistö isännöi sunnuntaina ja maanantaina perinteisiä Kultaranta-keskusteluja, joissa ruoditaan laajan keskustelijajoukon kesken ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilannetta. Tänä vuonna yksi painopiste on Saksa. Tärkein ulkomainen vieras on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.
Kultaranta-keskustelut ovat usein olleet suorasukaisiakin keskusteluareenoita, erityisesti silloin kun maailmalla on syystä tai toisesta erityistä painetta.
Juuri nyt keskusteluissa tuntuu kiinnostavan Euroopan polarisoituminen josta näkyy paljon merkkejä.
Perinteiset puolueet ovat monessa EU-maassa joutuneet kovan paineen kohteeksi erityisesti laitaoikeiston taholta. Oikeistopuolueet ovat muodostaneet liittouman muun muassa Euroopan parlamenttiin ja nousseet näin parlamentin neljänneksi suurimmaksi ryhmittymäksi.
Nationalismi ja sisäänpäinkääntyneisyys leimaa monien EU-maiden poliittista ilmapiiriä. Uutta maahanmuuttoaaltoa ei juuri ole näköpiirissä, mutta jossain vaiheessa tullessaan sellainen saisi perinteiset puolueet entistä kovempaan puristukseen.
Lue myös: Arman Alizad, Hjallis Harkimo, Linda Liukas… Tällainen on Kultarannan turvallisuuspolitiikan keskustelijoiden vieraslista
Tämä kehitys näkyy myös tämän vuoden Kultaranta-keskusteluissa. Yksi maanantain suurista keskusteluista on nimeltään ”Suomi – eurooppalaisen turvallisuuden tekijä?”
Keskustelussa kohtaavat muun muassa Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho, pääministeri Antti Rinne, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sekä Helsingin Sanomien Berliinin kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen. Maanantain toinen keskustelu kysyy, kestääkö demokratia politiikan murroksessa.
Keskusteluissa nousee usein esiin muitakin kysymyksiä kuin asialistalla olevat.
Nimenomaan turvallisuuspolitiikassa tällaisia ovat todennäköisesti kansainvälisten asesopimusten murtuminen, asevarustelun ja sotaharjoittelun kiihtyminen niin Nato-maiden kesken kuin Venäjälläkin.
Myös Suomi sotaharjoittelee maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessorin mukaan tällä hetkellä jo kapasiteettinsa ylärajoilla. Venäjä puolestaanm järjestää loppukesästä suuret sotaharjoitukset arktisella alueella.