Suomen huoltotiimi on kesyttänyt Zhangjiakoun tykkilumen salat ja siksi sinivalkoisilla hiihtäjillä kulkee niin hyvin olympialaduilla, kirjoittaa MTV Urheilun Matti Nyrhinen Zhangjiakousta.
Vaikka ladulle lähtisi millainen hirmu, olympiakultaa tai -mitaleita ei voi saavuttaa, jos sukset eivät toimi. Vaikka kyse on äärimmäisestä kestävyyslajista etenkin Zhangjiakoun vuoriston hitailla laduilla, kyse on myös välineurheilusta. Suomen joukkueella välineet toimivat. Toisinpäin käännettynä, hyvilläkään välineillä eivät pärjää kuin itsensä loistokuntoon virittäneet urheilijat.
Zhangjiakoussa on hiihdetty nyt viisi hiihtokisaa, Suomella on kolmen mitalin lisäksi neljä sijoitusta seitsemän parhaan joukkoon. Mikä parasta, huippusijoilla on ollut viisi eri hiihtäjää.
Therese Johaug toki voitti naisten kympin, mutta kun vertailee maiden panosta, Suomi nousee esiin: Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken mitalien lisäksi Johanna Matintalo oli 14:s ja Anne Kyllönen 16:s. Norjalaisten muut sijoitukset torstaina olivat 21, 25 ja 44. Ruotsalaiset olivat sijoilla 6, 12, 19 ja 20. Kokonaispanosta vertailtaessa vain venäläiset olivat Suomen naisten tasolla. Trendi oli samanlainen myös avausviikonloppuna.
Joulukuussa olosuhdeasiantuntija Teemu Lemmettylän johtama tiedustelujoukko iski kultasuoneen. Ennakkotyöt oli tehty huolella ja Suomen huoltoporukka oli heti kärryillä siitä, mistä kuviointien ja voiteiden kanssa lähdetään etenemään. Lisäksi Suomen hiihtäjät tulivat huippumaista ensimmäisenä Zhangjiakouhun – eli askeleen muita edellä. Ei kyse ollut kuin päivästä tai parista, mutta silti. Suomi oli ensimmäisenä paikalla.
Kymmenen kilometrin perinteisen kisan jälkeen Krista Pärmäkoski antoi kunnian myös heille, joille se kuuluu.
- Kyllä Suomen huolto on tehnyt tosi hyvää työtä, he ovat osoittaneet, että ovat varmasti paras huoltotiimi täällä tällä hetkellä. Kaikki kisat, jotka on hiihdetty, niin kyllä sukset ovat olleet kunnossa. Totta kai pitääkin olla, jos näissä karkeloissa haluaa pärjätä, Pärmäkoski kiitteli kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.
Niin pitää. Pärmäkosken lausunnosta täytyy myös nostaa esiin nämä kaksi sanaa: tällä hetkellä. Siihen ei saa tuudittautua, että Suomi pyyhkisi voiteillaan muilla latua jatkossakin. Erot kavenevat kisa kisalta. Lisäksi kyseessä on valintojen maailma.
Yhdistetyssä mitalia tavoitellut Ilkka Herola veikkaili heikon hiihtonsa jälkeen, että tuli valinneeksi väärän parin. Analyysin vahvisti päivää myöhemmin päävalmentaja Petter Kukkonen – kisa kaatui väärään suksivalintaan. Niin olisi saattanut käydä Pärmäkoskellekin, eikä hänellä olisi nyt pronssimitalia kaulassaan.
Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen huomioi, ettei Pärmäkoskella ollut kympin kisassa tuttu ”tykkipari”, vaan vanhemmat sukset. Pärmäkoski kertoi, että oli jo tehnyt päätöksen, että hiihtää luottosuksillaan, mutta pitkäaikainen ystävä ja välinetestaaja Maaret Pajunoja näytti jälleen arvonsa.
Pajunojan sana painoi, ja kisaan valittu suksi oli aavistuksen liukkaampi, ja aavistuksen pitävämpi kuin luottopari.
- Oli vaikeaa tehdä siinä sitä päätöstä. Onneksi oli Maaret, johon pystyi taas tukeutumaan ja luottamaan, Pärmäkoski sanoi kiitollisena.
Kun pronssin ja nelossijaan jäi vain yksi sekunnin kymmenesosa, voi sanoa, että prosentinkin heikompi pito tai luisto olisi keikauttanut Pärmäkosken kohtalon toiselle puolelle murto-osien taistoa.
Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan. Perjantaina Iivo Niskasen ja Aleksandr Bolshunovin otatuksesta tulee tulikuuma. Sen jälkeen hiihdetään viestit, naiset ensin ja miehet seuraavana päivänä. Tällä suksiosaamisella molemmissa tapellaan mitaleista.
Sitten vedetään päivä happea ennen pariviestipäivää. Kenellä maalla olisi laittaa parempi kaksikko naisten kisaan kuin Suomella? Hiihtotapa kun on perinteinen. Miehiin Iivo Niskasen pariksi ovat tyrkyllä Ristomatti Hakola ja Joni Mäki, joista jälkimmäinen on jo näyttänyt kuntonsa. Hakola on vielä kysymysmerkki, mutta välissä on kaksi matka, joten hänenkin iskukykynsä selviää riittävän ajoissa.