Jari Isometsä joutui lausumaan suomalaishiihtäjistä karun kommentin

Suomen maajoukkuehiihtäjien heikkojen tulosten yhteydessä on puhuttu paljon suksi- ja voiteluongelmista, mutta MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä sanoo myös karun arvion: suomalaishiihtäjät eivät ole oikein kunnossa tällä hetkellä.

Myöskään tuoreet maailmancupin yhdistelmäkilpailut Trondheimissa eivät kirvoittaneet hurraa-huutoja. Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisnaisena 20 kilometrin otatuksessa 11:s, Perttu Hyvärinen vastasi puolestaan parhaan sinivalkomiehen sijoituksesta 15. tilallaan. Iivo Niskasella oli huomattavasti totuttua tahmeampaa jo perinteisen osuudella, ja hän jäi lopulta vapaalla neljä sijaa entisestään pudottuaan 24:nneksi.

Isometsänkin mukaan on vaikea tarkalleen sanoa, kuinka paljon milloinkin kyse on suksi- ja voiteluongelmista ja kuinka paljon siitä, että urheilijat eivät ole parhaassa iskussaan. Hänen arvionsa mukaan tällä hetkellä kyse on molemmista seikoista.

– Ollaan huippumaita vähän voitelussa jäljessä, mutta ollaan myös urheilijoiden suoritustasossa jäljessä. Meidän urheilijatkaan eivät ole oikein kunnossa tällä hetkellä, Isometsä lausuu alkukautta laajemminkin katsoen.

Niskasen matala suksi

Iivo Niskanen sanoi Viaplaylle ja Ylelle tehneensä tänään virheen ja valinneen perinteiselle liian matalan suksen. Niskanen jäi sen myötä laskuvaiheessa. Vapaalle pääsyn hän sanoi helpottaneen.

Isometsä ilmaisee arvostavansa sitä, että Niskanen otti virhettä omaan piikkiinsä, ja toteaa, että liian matalan suksen valinnassa on kyse yleisestä virheestä.

– Kun Trondheimissa hiihdetään maastoa, jossa on aika kovat korkeuserot ja rankat nousut, hirveän helposti valitaan pitävä suksi, joka on yleensä vähän matalampi. Kun liisteri ei nousekaan irti lumesta, kun kahdella suksella lasketaan, tulee jääntiä. Pito on sataprosenttinen, mutta jo vuorohiihdossa se nappaa vähän kiinni.

– Kun urheilija on oikein hyvässä kunnossa, hän uskaltaa lähteä korkeammalla suksella, koska hän voi ajatella, että vaikkei satkupito olekaan, ei se haittaa, minä kyllä jaksan.

"Podium ei haise"

Huomenna Trondheimissa hiihdetään maailmancupin nykyinen suomalainen bravuurimatka, 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailu. Isometsä toteaa, että plussakelissä operoineella huollolla on nyt yksi päivä lisää kokemusta tältä uudelta kaudelta, jona toimitaan fluorivoidekiellon reunaehdoin. Yhtä lailla urheilijoilla on aavistuksen enemmän välinetatsia.

– Yksi asia, joka vaikeuttaa alkukautta, on se, että urheilijat eivät tunne vielä kalustoaan. Tulee paljon uusia suksia, eikä vielä oikein tunneta, miten ne käyttäytyvät. Nyt ollaan päivä viisaampia.

Sisarukset Iivo ja Kerttu Niskanen ovat perinteisen väliaikalähtökisassa parhaassa terässään kovia tekijöitä, etenkin Iivo, mutta tämän päivän hiihdot pitävät odotukset maltillisina. Mikäli menee nappiin, Isometsä povaa yhtä suomalaisnaista kymmenen sakkiin. Miehissä onnistuneella kisalla kymmenen joukossa voidaan nähdä kaksi hiihtäjää.

– Jos yhtään menee vihkoon, miehissä yksi kymmenen sakkiin ja naisissa ei yhtään. Podium ei haise tällä hetkellä, mutta uusi päivä ja uudet kujeet.

– Kerttu ja Iivo ovat potentiaaliltaan niin valtavia hiihtäjiä, että he voivat kuitenkin nousta ja olla ihan kärkitaistelussa. Mutta jos pitäisi laittaa rahoja podiumsijoituksesta likoon, en ehkä laittaisi tällä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat