Olen kurkistanut painajaiseen tänään Keskuskauppakamarin pääministeritentissä. Mukana olivat tällä hetkellä mielipidemittausten suosituimmat puolueet eli SDP:n Antti Rinne, Kokoomuksen Petteri Orpo, Keskustan Juha Sipilä ja Vihreiden Pekka Haavisto.
Jos äänestäjät ovat uupuneet vuosikausia kestäneeseen sote-keskusteluun, keväällä on luvassa vielä kiemuraisempaa sotu-vääntöä. Kyse on siis siitä, miten monimutkaista sosiaaliturvaa saataisiin uudistettua ja yksinkertaistettua. Kakku, joka voi olla liikaa jopa politiikan paatuneimmille penkkiurheilijoille.
Soten rinnalla sotu on nimittäin megalomaaninen hanke.
Yksi palanen kakkua on perustulo.
Pääministeritentin osallistujat saivat aikaan sekavan huutokeskustelun perustulosta ja siitä voiko sitä antaa vastikkeetta kaikille vai pitääkö edellyttää aina työn hakemista, opiskelua tai vastaavaa aktiivisuutta. Ja paikalla oli vain neljä keskustelijaa. Ja yksi heistä on seuraava pääministeri.
Lue myös: Perustulo synnytti koomisen huutokilpailufarssin puheenjohtajien paneelissa – Juha Sipilä: "Teidän malleista ei saa Erkkikään selvää"
Käsiäänestyksessä Haavisto kannatti vastikkeetonta perustuloa, kun taas Orpo ja Rinne vastustivat.
Sipilä sekavin
Sekavimmin aiheesta onnistui debatoimaan istuva pääministeri Juha Sipilä. Lopuksi hän myönsikin, ettei Keskustalla ole vielä valmista mallia. Tosin Sipilä ei paljon arvostanut myöskään kilpailijoiden ehdotuksia, joista ei Sipilän mukaan ota selvää Erkkikään. Perustulosta ja sen vastikkeellisuudesta on myös hiertoa Keskustan sisällä.
Hanke jakaa selvästi puolueita, se tuli selväksi. Siksi aihe putkahtaa myös kevään tv-tentteihin. Tämänpäiväisen perusteella näyttää siltä, että keskustelua auttaisi, jos puheenjohtajat olisivat yksimielisiä edes peruskäsitteistä.
Niinpä kevään tenttien vetäjien kannattaa aloittaa ensin perkaamalla, mitä kukin puolue ylipäätään tarkoittaa perustulolla ja millä nimellä kukin puoluejohtaja kutsuu omaa malliaan.
Vasemmistoliiton tarjous lyö muut laudalta
Tähän mennessä reippaimman tarjouksen on tehnyt Vasemmistoliitto, joka haluaisi Suomeen kaikille täysikäisille maksettavan vastikkeettoman 800 euron perustulon. Vasemmistoliiton mallissa perustulo korvaisi työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, perustason sairaus- ja vanhempainrahat, kotihoidontuen, opintorahan ja starttirahan. Perustulon rinnalla säilyisi asumistuki ja esimerkiksi vammaisetuudet. Myös täydentävä toimeentulo olisi perustulon ulkopuolella.
Suomessa on kokeiltu pian kahden vuoden ajan 560 euron suuruista perustuloa mukaan valittujen 2000 työttömän ryhmässä. Ensimmäisiä tuloksia tästä kokeilusta on luvassa helmikuussa, sopivasti vaalien alla.
Työn murros ja monimutkainen sosiaaliturva ovat katto-otsikoita, joista puolueet ovat samaa mieltä. Siksi sotu-uudistuksesta pitää puhua. Mutta sen jälkeen kehiin tuleekin raha eli mitä uudistus voi ja saa maksaa. Sen voi luvata, että äänestäjäparan korvissa surraa vielä miljardi poikineen.
Sote-uudistuksesta kannattaa ottaa myös opiksi. Karhua ei voi, eikä kannata nylkeä yhden hallituskauden aikana. Seuraava hallitus pystynee toteuttamaan jonkun palasen tästä valtavasta uudistuksesta.
Liian kiltit jäävät jalkoihin
PS: Vihreät ei enää puhu itsestään pääministeripuolueena, vaan virallinen tavoite on pääsy kolmen suurimman puolueen joukkoon. Jotta se olisi realismia, puheenjohtaja Haaviston pitäisi uskaltaa haastaa muita puheenjohtajia ja ottaa myös aloite keskusteluissa. Liian kiltit jäävät jalkoihin. Tänäänkin Haavisto jäi sivurooliin.