Kommentti: Kuusi iskua kuukaudessa – kuka kiusaa laivaliikennettä Hormuzinsalmessa?

LK Omaninlahti Persianlahti Iran tankkeri hyökkäys
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.06.2019 07:43
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Kuukauden kuluessa tehdyt kuusi iskua tankkereihin voivat olla provokaatio, jolla lietsotaan vastakkainasetteluja Persianlahdella. MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen pohtii, kuka tai mikä on tapahtumien takana. 

Toukokuussa neljän tankkerin vesirajassa räjähti Emiraattien rannikolla ja taustalla arvioitiin olevan "valtiollisen toimijan".

Nyt kaksi jättitankkeria sai osumia merireitillä Hormuzinsalmessa, ja teko näyttää vähintään yhtä huolella suunnitellulta. Laivojen vauriot ensimmäisessä iskussa olivat pieniä, eikä tälläkään kertaa sattunut täyttä katastrofia. Aineellisesti melko pientä kiusantekoa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi torstai-iltana, että tekotavan perusteella Iran on Hormuzinsalmen iskujen takana.

Lue myös: Yhdysvallat syyttää Irania hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella

Iran on toistuvasti kiistänyt osuutensa mihinkään epäilyttävään, mutta niinhän jokainen valtio tekee, oli osuutta tai ei.

Hampaisiin aseistautunut sunnilainen Saudi-Arabia pitää shialaista Irania kasvavana uhkana. Kruununprinssi Muhammad bin Salman on tunnettu riskienottaja, vaikka Saudi-Arabia on edelleen kiinni Jemenin pitkittyneessä ja paljolti epäonnistuneessa sotaretkessä Iranin tukemia houthi-taistelijoita vastaan.

Palvelisiko Iranin intressiä todella häiritä meriliikennettä, kuten maa on uhannut Yhdysvaltain sanktioiden kiristyttyä?

Voitaisiinko kuvitella, että saudit tekisivät itse provokaation, jotta syntyisi syy hyökätä Iranin kimppuun? Entä mikä rooli voisi olla Israelilla, jolle Iran on myös keskeinen vihollinen ja jonka kanssa Saudi-Arabia on tehnyt vaivihkaista yhteistyötä?

Lue myös: Kahta alusta vastaan hyökätty Omaninlahdella – miehistö pelastautui liekehtivistä aluksista hyppäämällä mereen

Tällä hetkellä Persianlahdella purjehtii jälleen Yhdysvaltain laivasto-osasto, siirryttyään sinne yllättäen aiemmin keväällä. Syitä jouduttiin arvailemaan, ja esillä oli epämääräinen tiedustelutieto Iranin uudesta uhasta.

Sapelinkalistelua vai sotanäyttämön pystytystä?

Persianlahden poliittiset vedet ovat aina olleet kovin sameita.

Tuoreimmat aiheesta

Konfliktit