Vielä pari viikkoa takaperin näytti siltä, että Leijonat saa todellisen tähtisikermän jalkeille kevään MM-kisoihin. Florida Panthersin yllätystemppu sekoitti kuitenkin pakkaa pahemman kerran. Nyt Leijonien MM-kevät käynnistyy melkoisten mysteereiden keskellä, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.
MAINOS
Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025
Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.
UUTINEN: Tässä on Leijonien MM-kisajoukkue – Patrik Laine ei olekaan mukana
Leijonien tämän kevään MM-ryhmä julkaistiin nopeasti sen jälkeen, kun Tshekin EHT-turnaus oli tullut päätökseen. Julkaisun alla pyörittelyt kävivät kuumina.
Isoin huomio kohdistui Patrik Laineeseen ja hänen päätökseensä. Laine jäi sivuun.
Toinen huomio kohdistui Kasperi Kapaseen ja siihen, miten umpisurkeasti hän esiintyi Tshekin EHT-turnauksessa. Rohkeimmat ehtivät jo ennustaa, että Kapanen jäisi MM-joukkueen ulkopuolelle.
Noh, ei jäänyt.
Sen sijaan Markus Granlund jäi. Miksi? Se on äärimmäisen hyvä kysymys.
LISÄÄ: Leijonien MM-joukkueesta paljastui yllättävä jymypaukku – "Erikoinen veto, hämmentää todella paljon"
Etukäteen oli päivänselvää, että Leijonat kasaa niin sanotun Ufa-ketjun kasaan tämän kevään MM-kisoihin. Granlund, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen pelasivat loistolätkää sunnuntain Ruotsi-ottelussa.
Sen myötä oli shokeeraava yllätys, kun Granlundin nimeä ei löytynyt Leijonien MM-listalta.
Granlund jäi jo viime kevään sivuun kisoista loukkaantumisen takia. Nyt kaiken piti olla katettuna sille, että "Ufan trio" olisi päässyt loistamaan kotikisoissa.
Ei päässyt. Miksi näin? Se on yksi isoista kysymyksistä, joihin odotetaan vastauksia, kun Leijonat kokoontuu tiistaina Tampereelle.
Suomen joukkueen valmennusjohdon kaavoitukset ovat nyt ison suurennuslasin alla.
Kuka viilettää Mannisen ja Hartikaisen rinnalla? Vai pelaavatko he edes yhdessä?
Lyödäänkö NHL-supertähti Mikko Rantanen heidän vierelleen? Rakentaako Leijonat niin sanotun superketjun kasaan? Vaihtoehtoja riittää.
***
Fakta on se, että Leijonat kärsii vähintään pienimuotoisesta sentterivajeesta kisoihin lähdettäessä.
Nykyjoukkueen keskushyökkääjät ovat Sakari Manninen, Antti Suomela, Juho Lammikko ja Hannes Björninen.
Heistä Manninen on ideaali kakkossentteri kisoihin. Lammikko täyttää kolmosruudun ja Björninen viilettää tutulla paikalla nelosketjun keskellä.
Näissä kaavailuissa ei ole mitään ongelmaa. Puhutaan kolmesta vahvasta vaihtoehdosta. Mysteeri on se, että miten neljäs kortti, eli Suomela pystyy kantamaan potentiaalista kärkisentterin valtikkaa.
Suomela, 29, takoi tällä kaudella huimaa jälkeä SHL-seura Oskarshamnin riveissä. 51 ottelussa 66 (37+29) pistettä. Tykkikausi, isolla t:llä. Väkevä meno jatkui myös Leijonien kevään ensimmäisissä valmistavissa otteluissa.
Uhkakuvat nousevat siitä, että Suomelan kehityskäyrä kääntyi alaspäin. Ja: onko hän sellainen lenkki, joka sijoitetaan Leijonien keihäänkärkeen esimerkiksi Mikko Rantasen ja Teemu Hartikaisen väliin?
Sopiva aasinsilta kääntyykin siihen, että mitä Leijonat pystyy tarjoamaan joukkueen supertähdelle eli Mikko Rantaselle. Tämä on oikeaoppinen kysymysasettelu, eikä niinkään se, että mitä Rantanen pystyy tarjoamaan Leijonille.
Rantanen osoitti tällä kaudella sen, että hän ei tarvitse Nathan MacKinnonia tai ketään muutakaan tuekseen, jotta hän voi takoa kovaa jälkeä NHL:ssä. Rantanen kantoi Colorado Avalanchea ja lunasti paikkansa NHL:n kärkiyksilöiden joukossa.
Keiden kanssa Rantanen pelaa Leijonissa? Ja millä tavalla Leijonat ulosmittaa Rantasen valtavaa potentiaalia?
Ennen kaikkea: lyödäänkö Rantanen jopa keskushyökkääjän paikalle paikkaamaan aiemmin mainittua sentterivajetta.
Kysymyksiä riittää.
***
Leijonien puolustuksessa isoin yllätys oli se, että Tapparan mestariluutija Valtteri Kemiläinen tipahti ulos joukkueesta. Syyt olivat toki olemassa, sillä Kemiläinen oli jatkuvasti vaikeuksissa viidellä viittä vastaan -pelissä Tshekkiä, Sveitsiä ja Ruotsia vastaan. Hän oli jatkuvasti aavistuksen verran myöhässä.
Yllätys rakentui roolituksen kautta. Kun Sami Vatanen ei ollut käytettävissä, Leijonien toisen ylivoimapakin roolia saattoi kaavailla Kemiläiselle.
Nyt Leijonien ainut ja selkeä ylivoimapuolustaja on Mikko Lehtonen. Hänen lisäkseen toista liberopestiä hoitaa joko Olli Määttä tai Miika Koivisto.
Leijonien puolustus on jämäkkä, mutta sangen köykäinen. Kiekollista osaamista ei ainakaan liikaa ole.
Viime keväänä Miro Heiskanen peitteli Leijonien takalinjojen puutteita. Nyt ongelmat saattavat nostaa päätään.
Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Leijonien puolustuksen jämäkkyys takaa sen, että kevään potentiaalinen sensaatiotarina voi lähteä kukkimaan kaikessa rauhassa.
Ei ole kaukana, että Emil Larmi nappaa heti kisojen alussa ykkösvahdin roolin haltuunsa. Hän oli järkyttävän hyvä torstain Tshekki-ottelussa, missä hän jatkoi siitä, mihin hän jäi SHL:n pudotuspeleissä.
Larmi horjuttaa Leijonien maalivahtiosaston historia-asetelmaa. Jussi Olkinuora on torjunut Suomelle mitaleita, mutta nyt hänen rinnalleen on astellut äärimmäisen kova kilpahevonen.
Jos vielä muutama viikko sitten Leijonat rakenteli todellista tähtisikermää, nyt jalkeilla on ikään kuin välimalli. Rantanen johtaa joukkoja, rinnoillaan Kaapo Kakko, Sakari Manninen, Teemu Hartikainen ja Olli Määttä. Oma kysymys on se, että miten esimerkiksi mainittuja kärkihevosia pystytään hyödyntämään maksimaalisella tavalla.
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on nyt poikkeuksellisen isojen kokeilujen äärellä – vielä ihan MM-kisojen alla. Vaikka potentiaalia riittää, paketti on vielä pahasti raollaan.