Kommentti: Leijonista huikeita MM-näyttöjä – viime kevään kisakasvo jäi rajuksi pettymykseksi

Leijonat otti pelkkiä voittoja Ruotsin EHT-turnauksesta, kun se kaatoi sekä Sveitsin, Tshekin että Ruotsin. Isossa kuvassa mielenkiinto kohdistui siihen, että millaisia MM-näyttöjä Leijonien pelaajat pystyvät antamaan. Joukossa oli sekä loisteliaita että pahoiksi pettymyksiksi jääneitä suorituksia, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Jääkiekon kevään MM-turnaus lähestyy kovaa vauhtia. Sitä varten Suomen miesten maajoukkueen eli Leijonien pelaajat antoivat tärkeitä näyttöjä Ruotsissa järjestetyssä EHT-turnauksessa.

Joukkuetasolla Suomi otti kolmesta ottelusta kolme voittoa. Mukaan mahtui sekä erittäin vahvoja eriä että myös hetkiä, joissa Leijonat oli pahasti pesukoneessa.

Mutta mitä yksilötasolta jäi käteen?

Aika kurkata.

Näitä suorituksia ja näyttöjä on jaoteltu eri kategorioihin sen perusteella, että onko kyseinen pelaaja todella potentiaalinen MM-ehdokas, tyrkyllä kisoihin, yllätyskortti tai taho, joka meinaa menettää otteensa.

Ilman muuta

Arttu Hyry

Hyry oli vakuuttava, jälleen kerran. Jatkoi siitä, mihin Sveitsin debyyttiturnauksessa jäi. Jos Leijonien kenttäpelaajia miettii, Hyry antoi parhaat näytöt. 22-vuotias liigasensaatio meinaa syödä nyt maajoukkueen hierarkiassa jopa pitkäaikaisen nelossentterin Hannes Björnisen pois edestään. Hyry teki Ruotsin turnauksessa jatkuvasti oikeita asioita ja valintoja. On vaikea nähdä, että miksi hän ei olisi MM-kisoissa mukana.

Emil Larmi

Morjens, mikä näytös turnauksen loppuun! Jumalainen esitys. Tuntuu siltä, että Larmin kohdalla viime kevät jätti harhakuvia ilmoille. Ei Leijonat häneen kotikisoissa kaatunut. Larmi pelasi varsin kelvollisen MM-turnauksen. Noh, nyt hän muistutti siitä, että miksi hänet valittiin viime keväänä kisoihin. Larmi on Suomen ykkösmaalivahti, kun puhutaan Euroopassa kiekkoja pysäyttävistä veskareista. Tekninen, nopea ja peittävä. Larmi pystyy hyödyntämään sähäkkyyttään aiempaa tasapainoisemmalla tavalla. Kehittynyt isäpappa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vahvasti tyrkyllä

Niko Huuhtanen

Huuhtanen aloitti turnauksen erittäin lupaavasti. Hyytyi ehkä hieman Tshekki-pelissä. Oli silti vahva. Ei sinänsä häikäissyt, mutta ei vetänyt myöskään huonosti. Huuhtasen pelaajaprofiili ja hänen potentiaalinsa hivelee varmasti Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mieltä. Tyrkyllä kisoihin, ehdottomasti.

Kommentti:

Valtteri Kemiläinen

Kemiläinen oli Leijonien puolustuksen ehdotonta kärkeä Ruotsin turneella. Tapparan liberotähti toi niitä asioita, mitä häneltä kaivattiin. Jalkanopeus tuottaa pientä tuskaa kiivastempoisissa peleissä. On silti vahva vaihtoehto Leijonien toiseksi ylivoimapakiksi kevään turnaukseen.

Eemeli Suomi

Suomi, 28, on ollut jo tovin ajan niin sanottu liigatähti. Maajoukkueessa hän ei ole kuitenkaan koskaan vakuuttanut. Nyt tähän tuli muutos. Suomi oli loistava sunnuntain Ruotsi-ottelussa. Hän löi vakuuttavat näytöt pöytään turnauksen kovimmassa pelissä. Jos Suomi loistaa myös Liigan pudotuspeleissä, on hän varmasti ehdolla kevään MM-kisoihin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Yllätyskortit

Eemil Erholtz

Nyt viritellään jymypaukkua. Erholtz on pyörinyt jo tovin ajan Leijonien EHT-ringin matkassa. Nyt Porin Ässien hyökkääjä oli liekeissä. Maalien ja pisteiden (2+1) lisäksi Erholtz pelasi erittäin mallikasta nelosketjun peliä. Hän muodosti Hyryn ja Juha Jääskän kanssa Leijonien ylivertaisesti parhaan hyökkäystrion. Erholtz pääsee hyvin todennäköisesti aikaisessa vaiheessa Leijonien kevään leirityksen matkaan. Silloin mitataan sitä, että riittääkö hänellä papu aina Prahan kisajoukkueeseen asti.

Juha Jääskä

Toinen yllätys… tai pidemminkin nouseva kortti. Jääskä loisti Hyryn ja Erholtzin rinnalla, eikä siinä edes kaikki. Jääskä paikkasi vahvasti myös muissa ketjuissa, kun Patrik Puistola loukkaantui lauantain Tshekki-ottelussa. Jääskän onnistumista korostaa se, että hän lähti Leijonien matkaan tukalan tilanteen keskeltä. HIFK:n ankeus ei näkynyt kuitenkaan millään tavalla 26-vuotiaan hyökkääjän otteissa. Jääskä antoi huomattavasti vahvemmat näytöt kuin mitä esimerkiksi hänen seurajoukkuetoverinsa Kristian Vesalainen antoi Karjala-turnauksessa. Voi olla, että Jääskän monikäyttöisyydelle on vaikea sanoa ei. Kaiken lisäksi hän saattaa päästä varsin nopeasti Leijonien matkaan, mikäli HIFK:n kurssi ei muutu.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hiinä ja hiinä

Rasmus Rissanen

Leijonien takalinjoilla saattaa tapahtua pientä ”uudelleenrakennusta”, kun muun muassa Atte Ohtamaan kuviot ovat pahasti auki. Örebron jykevä puolustaja Rissanen on tyrkyllä, kun puhutaan vuodenvarmoista oman pään luudista. Rissanen kaipaisi ehkä vielä pikkuisen lisää jytyä peliinsä – varsinkin maajoukkuepeleissä. Potentiaalinen aihio, ehdottomasti.

Oliwer Kaski

Leijonien kevään 2019 maailmanmestaripuolustaja Kaski palasi tovin tauon jälkeen maajoukkuepaitaan. Kaski toi osittain sitä, mitä häneltä odotettiin. Tuotti kyllä, mutta oli omassa päässä ajoittain pahasti vaikeuksissa. Tappara-puolustaja Kemiläinen on häneen verrattuna aavistuksen verran ”varmempi” luutija.

Pettymykset

Antti Suomela

Leijonien viime kevään MM-sentteri Suomela jätti todella vaisun kuvan itsestään Ruotsin turnauksessa. TV5:n asiantuntija Ismo Lehkonen kuvaili Suomelan peliä ”hiihtelyksi”, eikä Lehkonen väärässä ollut. Suomela oli raju pettymys. Hän ei saanut oikein mitään aikaiseksi. Melkoinen pudotus Karjala-turnaukseen nähden, missä hän iski kolmeen peliin neljä maalia.

Lue myös:

    Uusimmat