Saksan oikeistopopulistinen AfD on sunnuntain osavaltiovaaleissa puolue kaikille niille, joita harmittaa. Konservatiivista saksalaista harmittaa eniten maan pakolaislinja. Hän ei silti halua tulla sotketuksi polttopulloja heitteleviin rasisteihin.
Vaihtoehto Saksalle –puolueen (AfD) perustivat kolme neljä vuotta sitten taloustieteilijät, finanssiammattilaiset ja pienyrittäjät. Heitä yhdisti yksi asia: yhteisvaluutta euron vastustaminen. Tälle ydinryhmälle kävi kuitenkin nopeasti selväksi, että pelkällä intellektuellilla eurovastaisuudella Saksassa ei nousta politiikan mahtitekijäksi.
Viime syksynä kärjistynyt pakolaiskriisi on AfD:lle sekä taivaan lahja että haaste. Hallitsemattoman pakolaisvirran vastustamisella on ollut helppo kalastaa ääniä. Vähintään yhtä helppoa on kuitenkin luisua veteen piirretyn viivan yli jyrkän ulkomaalaisvastaisuuden ja suoranaisen rasismin puolelle.
Osavaltiovaalikampanjassa on luisuttu monta kertaa. Se voi kutistaa povattua maanvyörymävoittoa erityisesti kahdessa läntisessä osavaltiossa eli Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa.
AfD:n linjaukset ovat jo pitkään vedonneet nimenomaan liittokansleri Angela Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU:n konservatiivijääriin. Heille Merkel on vaalivoitoista huolimatta ollut pettymys. Liittokansleri on luopunut ydinvoimasta, lopettanut asevelvollisuuden ja hyväksynyt minimipalkan.
Nyt syntilistalle on lisätty pakolaiskaaos. CDU:ta perinteisesti äänestäneen oikeistokonservatiivin mielestä Merkel on pakolaispolitiikallaan horjuttanut maan sisäistä turvallisuutta: rajan yli virtaa potentiaalisia terroristeja ja pitkästyneiden turvapaikkapäätöksiä odottavien muslimimiesten vuoksi naiset pelkäävät iltaisin liikkua yksin ulkona.
Osin peloissa on perää. Osin ne ovat liioiteltuja. Joka tapauksessa vain pieni osa pelkääjistä on jyrkän ulkomaalaisvastaisia saati rasisteja. Enemmistö on tavallisia keskiluokkaisia kansalaisia, joiden mielestä maa ei pysty ottamaan vastaan yli miljoonaa maahanmuuttajaa joka vuosi.
Juuri nämä peruskonservatiivit saksalaiset etsivät sunnuntain kolmissa osavaltiovaaleissa uutta poliittista kotia. Ainakin mielipidemittausten perusteella AfD näyttäisi olevan tuo uusi koti, joka houkuttelee ei pelkästään Merkelin CDU:n kannattajia, vaan merkillistä kyllä myös vanhan liiton demareita. Heitä AfD kosiskelee vastustamalla muiden muassa USA:n ja EU:n vapaakauppasopimusta.