Kommentti: Saksan äärioikeisto jyrää, koska Merkel työnsi päänsä pensaaseen

www.jannetorikka.fi
Julkaistu 21.09.2017 19:04
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

EU:n mahtimaasta voi tulla hankala kumppani unionin muille jäsenmaille, jos Vaihtoehto Saksalle kiilaa suurimmaksi oppositiopuoleeksi.

4:23img

Liian moni ehti Saksassa jo ajatella, että valtakunnassa on kaikki kuten ennen. Ja ennenhän kaikki oli paremmin tai ainakin hyvin.

Pahin pakolaiskriisi saatiin lakaistua maton alle solmimalla kyseenalainen sopimus Turkin vähintäänkin kyseenalaisen presidentin Receep Tayyip Erdoganin kanssa.

Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen ja kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen ei sujunut toivotulla tavalla, mutta kansalaiset pysyivät kärsivällisinä.

Viime joulukuun jälkeen Saksa on säästynyt rajuilta terrori-iskuilta eivätkä ulkomaalaisten tekemät rikoksetkaan ole nousseet liiemmin otsikoihin.

Viime viikkoihin asti näytti lisäksi siltä, ettei sisäisesti riitainen AfD saa vaalikonettaan kunnolla käyntiin. Ja että oikeistopopulistien ”momentum” on koko Euroopassa ollutta ja mennyttä.

Perinteiset puolueet, liittokansleri Angela Merkelin johtama oikeistounioni etunenässä, tekivät tästä petollisesta tyvenestä kaikki saman johtopäätöksen: ei puhuta pakolaisista, jos kukaan ei ota pakolaisia puheeksi.

Samaan aikaan pinnan alla kuitenkin kyti. Eriyisesti Itä-Saksassa.

Kantaansa harkitsevien äänestäjien määrä pysyi suurena. Tässä joukossa oli paljon niitä, joita kismitti, miten vähän pakolaisista puhuttiin ja miten samaan suuntaan johtavat puolueet tässä asiassa vetivät.

Myös nukkuvien puolue heräsi. Taas erityisesti Itä-Saksassa. Monien entisessä DDR:ssä asuvien mielestä ”tavallinen työtätekevä saksalainen” ei ole hyötynyt mitään reippaasta talouskasvusta. Rahat ovat menneet rikkaille ja ulkomaalaisille.

Juuri tähän joukkoon Vaihtoehto Saksalle –puolueen (AfD) jyrkän ulkomaalaisvastainen ja vallassa olevaa eliittiä ruoskiva kampanjointi on viime viikkoina purrut kuin veitsi lämpimään voihin.

AfD saattaa kaapata itsellensä jopa 15 prosentin ääniosuuden ja nousta parlamentin suurimmaksi puolueeksi, jos Merkelin vetämä oikeiston ja sosiaalidemokraattien suuri koalitio jatkaa. Se olisi huono uutinen koko Euroopalle.

Merkelin neljännen hallituksen pitäisi EU:ta ja euroaluetta uudistaessaan ja pakolaisongelmia ratkaistessaan aina ottaa huomioon, että liittopäivillä vastassa on jyrkän ulkomaalaisvastainen ja paikoin rasistinen AfD, joka vihaa sekä euroa että Euroopan unionia.

Merkelin omassa puolueessa on paljon niitä, jotka vieroksuvat euroalueen kriisimaiden tukemista ja ajattelevat ulkomaalaisista samalla tavalla kuin AfD. Berliinin kanslerinviraston kestoemännän pitäisi pystyä räätälöimään sellaisia päätösesityksiä, jotka eivät hajota omia rivejä ja aiheuta valumaa äärioikeistoon. Hallitus halvaantuisi, koska demarit eivät näitä oikeistoa kosivia linjauksia hyväksyisi.

AfD:n edustaja toimisi puheenjohtajana esimerkiksi tärkeässä liittopäivien budjettivaliokunnassa. On selvää, että valiokunta heittäisi kaikki mahdolliset kapulat Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuelle Macronin rattaisiin, kun nämä vievät läpi kaavailtuja euroalueen uudistuksia.

Irvokkainta on, että Merkelin aseenkantajien viime metrien paniikkireaktiot vain vahvistavat AfD:tä. Pohjanoteerauksesta vastasi kansliaministeri Peter Altmaier. Hänen mielestään äänestämättä jättävä on fiksumpi kuin oikeistopopulisteja äänestävä.

Vaikka Saksan liittopäiville nousee nyt ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen kiistatta rasistinen ja uusnatseja liehittelevä puolue, vaaliboikotti ei demokratiassa ole vaihtoehto, jota istuvat ministerit tarjoavat.

Itä-Saksan turuja ja toreja vielä pari päivää kiertävät AfD:n kampanjajyrät käyttävät tilanteen täysimääräisesti hyväkseen. Berliinin eliittiin kyllästyneille toitotetaan loppuun asti, että tällä hävyttömällä eliitillä ei enää ole muuta keinoa puolustaa asemiaan kuin kieltää ihmisiä äänestämästä.

Ei ole vaikea arvata, että viimeisetkin pidempään nukkunneet ja päättämättömät heräävät. Ja äänestävät taatusti AfD:tä.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti