Kerroimme eilen Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että kymmeniä tuhansia suomalaisia on yritetty huijata sijoituspetoksella. Uutisen jälkeen sähköpostiini alkoi pyytämättä tipahdella hyvin samankaltaisia kokemuksia ja tarinoita eri puolilta Suomea. Sekin todistaa, että ilmiö on todellakin laaja, mutta herättää myös kysymyksen: onko toimittajalle helpompi kertoa töppäyksistään kuin poliisille?
Poliisille on tehty kyseiseen sijoitushuijauskokonaisuuteen liittyen reilut sata rikosilmoitusta. Rikosvahinkoa on koitunut tämän hetken tietojen mukaan Suomessa viisi miljoonaa. Näyttää kuitenkin siltä, että esiin on tullut vain murto-osa tapauksista.
Huijatuksi tulemisen häpeä on yksi keskeinen syy, miksi asiasta ei haluta kertoa liioin viranomaisille eikä edes omalle lähipiirille. Yksi huijaukseen langennut tiivistää asian näin:
– Nimeäni ei saa julkaista, koska olen salannut asian perheeltäni. Ylpeys ei salli, että on tullut huijatuksi.
Osa huijatuksi tulleista ei lainkaan tajua tulleensa vedätetyksi. Ammattirikolliset ovat rakentaneet tarinansa erittäin uskottavaksi. Lisäksi uhrit on saatu allekirjoittamaan ehto, jonka mukaan nämä ovat ymmärtäneet sijoitustoiminnan riskit. Eräs ohjelmamme katsonut kirjoittaa:
– Luulin ensin, että tuuri ei ollut vain myötä ja riskisijoituksen riskit realisoituivat. Kun seuraavalla kerralla kieltäydyin, alkoi tämä jatkuva soittaminen ja painostaminen.
"Minua uhkailtiin, minulla leikiteltiin"
Kaikilla yhteyttä ottaneilla vaikuttaa olevan hyvin samankaltaisia kokemuksia puhelupommituksesta.
– Millään en saanut heitä lopettamaan. Minua uhattiin, minulla leikiteltiin. Puheluja on tullut yli 200, myös suomalaisista numeroista. Viimeisin puhelu tuli just äsken.
– Minulle niitä on tullut puhelinsoittoina jo reilut kymmenen vuotta. Ensimmäisen kerran tarjosivat osakkeita erinomaisen hyvään hintaan ja siihen sisältyi sisäpiiritieto. Ikävää oli se, että alun saatuaan soittelivat jatkuvasti. Numeron lisääminen estolistalle hiljensi aina vähäksi aikaa, kunnes se alkoi taas uudelleen toisesta numerosta.
Alkuun päästyään rikolliset painostavat uhreja eri keinoin. Henkilötietoja ja passikopioita vaaditaan muun muassa rahanpesulainsäädäntöön vedoten.
Jos uhri tajuaa tulleensa huijatuksi, huijarit saattavat ottaa yhteyttä eri kautta ja tekeytyä auttajiksi. Netissä on tarjolla palveluita, joissa luvataan auttaa huijauskierteestä eroon pääsemisessä.
Todellisuudessa rikolliset porautuvat näiden palveluiden kautta entistä syvemmälle uhrin tietokoneelle ja mieleen.
Niele ylpeytesi!
Poliisin mukaan vastaavanlaisia puheluita on tehty Suomessakin arviolta kymmeniä tuhansia. Itsellenikin tuli Britanniasta alkuvuonna joitain puheluita, joissa kaupiteltiin sijoitusmahdollisuutta. Uskon, että moni on kokenut saman.
Toistaiseksi huijauksiin lankeamisista on tehty siis yli sata rikosilmoitusta, mutta poliisikin uskoo määrän olevan huomattavasti suurempi.
Viranomaisten on tärkeää saada tieto kaikista tapauksista, jotta eri kokemusten kasaaminen ja huijauskokonaisuuden laajuuden hahmottaminen onnistuu.
Lue myös: Suuri kansainvälinen sijoitushuijaus iski Suomeen: Huijauspuheluita kymmenille tuhansille suomalaisille – rikosvahinko jopa viisi miljoonaa euroa
Suomalaiset eivät ole tapauksen kanssa myöskään yksin, vaan samaa ansaa syötetään monessa muussa maassa. Kaikki viranomaisille kerrotut tiedonpalaset vievät asiaa eteenpäin Suomessa ja kansainvälisesti.
Jos siis itse olet huijarin syötin puraissut, niin niele nyt ylpeytesi. Useat ihmiset rohkenivat jakamaan kertomuksensa jo minun kanssani.
Mikäli asian kertominen perheelle on liian vaikeaa, kerro kuitenkin edes viranomaisille. Tutkinnan edistämisen lisäksi sinulla voi olla mahdollisuus saada rahasi takaisin. Kuten eräs yhteyttä ottanut rouva kertoo:
– Tein heti heinäkuussa rikosilmoituksen, lähetin kaikki tositteet. Nämä samat asiat toimitin luottokorttiyhtiölle. Iso kiitos luottokorttiyhtiölle. He korvasivat 250 euroa.
Kirjoittaja on Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman tuottaja.