Sysisynkkä taloustalvi lähestyy ja niin lähestyvät myös eduskuntavaalit. Tähän yhtälöön sopii huonosti se, että pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu toistuvasti selittelemään epämääräisiä bile-seikkailujaan. Alkaakohan pääministeri jo olla uhka sekä itselleen että SDP:lle, kysyy politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.
SDP on näyttänyt pitkään ratsastavan pääministeri Sanna Marinin (sd.) seurapiiriposeerauksilla ja henkilökohtaisella suosiolla.
Pääministeri otattaa itsestään kuvia festareilla rock-tähden tyyliin ja kansa tykkää. Fanit muistavat Vogue-lehden kansikuvaposeerauksen ja rempseän nahkatakin.
Nuori ja näyttävä naispääministeri on ollut imagonrakentajille toivekohde. Myös Marin itse on tuntunut nauttivan myönteisestä julkisuudesta. Kukapa ei?
Mutta nämä kohut. Kesärannan aamiaiskohu hoitui lopulta virkamies -selityksillä ja rahalla. Kesärannan turvamääräyksiä rikkoneet ison joukon kapakkajatkot kuitattiin kevyesti ja korona-karanteeniohjeita rikkoneet baaribileet selitettiin kuoliaaksi.
11:49Mitä Marin itse sanoo bilevideosta? Katso pääministerin koko haastattelu aamun tiedotustilaisuudesta.
Ystävät ovat kalliita
Mutta nyt somessa ja netissä pyörii taas uusi kohuvideo, jossa pääministeri esiintyy varsin villisti ilmeisesti pari viikkoa sitten pidetyillä etkoilla ennen varsinaista baari-iltaa. Marin ei ennalta tuntenut kaikkia paikalla olleita.
Joku porukasta puhuu "jauhojengistä", mikä some-spekulaatioissa on kytketty jopa huumeisiin. Olipa asiassa perää tai ei – Marin itse kieltää tienneensä tai nähneensä mitään muihin huumeisiin kuin alkoholiin viittaavaa – niin tilanne on pääministerin kannalta erittäin kiusallinen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) ja kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) suositukset pääministerin huumetestistä korostavat asian vakavuutta.
Marin puhuu kuitenkin koko porukasta "ystävinään", eikä halua selvitellä videoiden kuvaajaa tai vuotajaa. Pääministerin etu toki on, että tämäkin kohu unohdettaisiin mahdollisimman nopeasti.
Mutta ystävänsä pääministeri voisi ehkä valita harkitummin. Ja satunnaisissa bileporukoissa voisi kameralle esiintymistä miettiä kahdesti.
Lue myös: Näin kommentoi kohubileissä ollut Karoliina Tuominen: "Ei kukaan varmasti uskonut, että se lähtisi julkiseen levitykseen"
Kestääkö Marinin teflonpinta?
Pääministerilläkin on toki oikeus juhlia. Korkea valta-asema toisaalta asettaa pääministerin toiminnalle monia rajoituksia ja suuria odotuksia.
Paheksuvia kohukuvia välttääkseen edes rivikansanedustajat eivät enää nykyään uskalla juhlia julkisesti. Marinia tämä vaara ei tunnu huolettavan.
Tähän asti Marin on kyennyt kohuistaan selviämään. Nytkin hän avoimesti myönsi biletyksensä ja arvioi käytöksensä jakavan ihmisten mielipiteitä. Anteeksi Marin ei tällä kertaa pyydellyt, koska hän piti jonkun kodissa pidettyjä vauhdikkaita joukko-etkoja normaalina toimintana.
Lue myös: Marinin bilevideo herättää kysymyksiä pääministerin harkintakyvystä: "Entä jos olisi tapahtunut jotain sotilaallisesti vakavaa?"
Mutta sysisynkkä taloustalvi lähestyy ja niin lähestyvät myös eduskuntavaalit. Tähän yhtälöön sopii huonosti se, että pääministeri Marin joutuu toistuvasti selittelemään epämääräisiä bile-seikkailujaan.
Uusi kohu tuli myös SDP:lle hankalaan aikaan. Eduskuntaryhmän kesäkokous hioo taktiikkaa eduskuntavaaleihin ja tarkoitus on keksiä äänestäjille tukuittain mukavia vaalilupauksia. Nyt huomion vie pääministerin biletys.
Alkaakohan pääministeri jo olla uhka sekä itselleen että SDP:lle? Tai ehkä ei sentään uhka, mutta jonkinlainen riski kuitenkin. Bilekohu osoittaa imagopelin vaarat.
Vaikka voihan olla niinkin, että Marinin suosio vain kasvaa. Nuori pääministeri ja äiti rikkoo rajoja! Vaativa työ ei estä elämästä! Hommat hoituvat sekä työ- että vapaa-ajalla!
Henkilökuvaan tulee särmää. Se on kuitenkin melko varmaa, että kohuja on ennalta mahdoton suunnitella. Tai arvioida niiden seurauksia.
Lue myös: SDP:n eduskuntaryhmä tukee Marinia – "Pääministerikin on vain ihminen"
Miespääministerit olisivat olleet jo pahassa pulassa
Pääministeri Sanna Marinille on annettu poikkeusoloissa paljon liikkumatilaa. Korona ja Ukrainan sota ovat nostaneet pääministerin asemaa.
Toisaalta hän on myös erittäin tarkkaan kontrolloinut omaa poliittista julkisuuskuvaansa. Hän ei ole useinkaan valmis kommentoimaan päivänpoliittisia asioita medialle.
Eduskuntatoimittajat tietävät, että Marinilla on silloin kiire, kun ilmassa on joku hallituksen tai SDP:n kannalta hankala asia.
Ehkä siksikin Marin elää ikään kuin mikään tahra ei häneen tarttuisi.
Toisin oli esimerkiksi silloin, kun edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käytti kaivosalueella kypäräpakettiin kuulunutta yhtiön pipoa.
Tai silloin, kun pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) väitettiin ilman todisteita saaneen ilmaisen lautakasan.
Tai silloin, kun pääministeri Esko Ahoa (kesk.) haukuttiin "kännykkäisäksi", kun hän Helsingistä kesken lamakiireiden soitteli lapsilleen Pohjanmaalle.
Mikähän etuliite Marinille lopulta lätkäistään Pipo-Sipilän, Lautakasa-Vanhasen ja Kännykkäisä-Ahon jatkeeksi?
Jo nyt jotkut puhuvat Bile-Sannasta, mutta jääkö se pysyväksi? Ja demareita varmaan askarruttaa, onko etuliitteen sävy äänestäjien keskuudessa enemmän myönteinen vai kielteinen?