Venäjän oppositiojohtaja heittää nälkälakollaan haasteen Kremlille vankilasta käsin, kirjoittaa MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.
Nälkälakon pintapuolinen syy on vaatimus saada kunnollista lääkärinhoitoa, mutta taustalla kytee myös politiikkaa: Mitä lähemmäs kuolemaa Aleksei Navalnyi joutuu, sitä enemmän kielteistä huomiota presidentti Vladimir Putinin hallinto maailmalla saa, ja sitä vahvemmaksi muuttuu Navalnyin oma poliittinen asema. Navalnyi pelaakin nyt kovaa uhkapeliä Kremliä vastaan oman henkensä uhalla.
Navalnyi on nyt ollut nälkälakossa kolmisen viikkoa. Hänen ruumiinsa on jo valmiiksi hermomyrkkyiskun heikentämä, ja ainakin hänen lääkärinsä arvioi että hän voi saada sydänkohtauksen millä hetkellä hyvänsä.
Ei ole ollenkaan poissuljettua, että Navalnyin nälkälakko johtaa lopulta hänen kuolemaansa.
Asetelman perverssiyttä kuvaa kuitenkin se, että mitä huonompi Navalnyin terveydentila on, sitä suuremmaksi kasvaa hänen poliittinen painoarvonsa. EU:n ulkopolitiikan johtaja Josep Borrell on jo vaatinut Venäjää tilille Navalnyin terveydestä. Hänen terveytensä on ollut yksi EU:n ulkoministerikokouksen keskeisiä aiheita Ukrainan sodan ohella.
Venäjän Britannian-suurlähettiläs Andrei Kelin puolestaan lupasi viikonloppuna että Navalnyin ei anneta kuolla vankilassa. Hänen mukaansa Navalnyi "käyttäytyy kuin huligaani", ja hänen tarkoituksensa on herättää huomiota.
Historia osoittaa, että niinhän asia toki onkin.
Navalnyi on jo vuosikaudet pyrkinyt kohti suoraa konfliktia Kremlin kanssa. Hän ei suostunut jäämään Saksaan hermomyrkkyiskusta toivuttuaan vaan palasi näyttävästi Venäjälle vaikka todennäköisesti tiesi täsmälleen, mitä olisi edessä. Vankileirille jouduttuaan hän ei suostunut kärsimään tuomiotaan hiljaksiin vaan ryhtyi nälkälakkoon. Samaan aikaan hänen kannattajansa suunnittelevat massiivisia tukimielenosoituksia 39 kaupunkiin.
Navalnyi on tehnyt selväksi että hän ei aio kärsiä tai kadota näyttämöltä hiljaa.
Navalnyi onkin onnistunut jo nyt herättämään valtavasti kansainvälistä huomiota. Ajattelipa Navalnyin politiikasta mitä tahansa, pelkästään hänen nimensä mainitseminen tuo mieleen Putinin yksinvallan, tiedustelu-upseerien tekemät hermomyrkkyiskut, Venäjän rapautuneen oikeusjärjestelmän ja vankileirit.
Mutta onko tässä vielä riittävästi aineksia Venäjän muutokseen? Ei välttämättä.
Nälkälakollaan Navalnyi käytännössä haastaa Kremliä julkiseen kaksintaisteluun, jossa hänen voiton mahdollisuudensa ovat häviävän pienet.
Navalnyin ja hänen kannattajiensa peli on eräänlaista venäläistä rulettia: Voittaja saa kaiken, häviäjä menettää kaiken. Venäläinen ruletti olikin alunperin sekä uhkapeli että kaksintaistelutapa: Aseeseen laitettiin yksi luoti ja pyöritettiin sylinteriä. Kaksintaistelutapana se oli juridisesti kätevä, koska voittajaa ei voitu syyttää mistään: Hävinnythän oli itse ampunut itsensä.
Kreml ei kuitenkaan ole ottanut tätä haastetta vielä vastaan. Navalnyi on luvattu pitää hengissä, vaikka sitten pakkoruokinnalla. Navalnyin kuolema tekisi hänestä marttyyrin ja todennäköisesti pakottaisi myös länsimaat uusiin taloudellisiin vastatoimiin.
Toisaalta: Poliittisen vapauden marttyyrikuolemia on toki nähty Venäjällä lukuisia ennenkin, eivätkä heidän kuolemansa ole saaneet Venäjän harvainvaltaa murtumaan. Suomessakin tuttuja nimiä ovat mm. toimittaja-kirjailija Anna Politkovskaja, oppositiopoliitikko Boris Nemtsov, Britanniaan loikannut entinen KGB-agentti Aleksandr Litvinenko ja monet muut. Politiikasta kiinnostunut oligarkki Mihail Hodorkovski puolestaan tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi pakkotyöhön. Vähemmän tunnettuja nimiä löytyy toki Venäjältä lukuisia: Poliitikkoja, toimittajia, juristeja ja aktivisteja jotka on vaiennettu kuka milläkin tavalla.
On karmivalla tavalla mielenkiintoista nähdä, miten Navalnyin tarina jatkuu tai päättyy.