Kommentti: Navalnyin kohtalokas hörppy – kuinka pitkään mystiset myrkyttämiset jatkuvat, vai seuraavatko venäläiset pian Valko-Venäjän esimerkkiä?

7:14img
Monet arvostelijat ovat saaneet myrkkyä Venäjällä – MTV Uutiset Live koosti dramaattiset kohtalot, katso video
Julkaistu 21.08.2020 09:50
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi taistelee paraikaa sairaalassa hengestään epäillyn myrkyttämisen vuoksi. Virallisesti Venäjä ei todennäköisesti vahvista myrkytystä, kuten ei koskaan aiemminkaan.

Navalnyi on kriittisessä tilassa. Vain muutamia tunteja sairaalaan joutumisen jälkeen venäläinen valtion omistama uutistoimisto Tass jo kiiruhti kirjoittamaan, ettei Navalnyin tahallista myrkyttämistä epäillä.

– Tällä hetkellä sellaista versiota ei pidetä todennäköisenä. On hyvin mahdollista, että hän eilen itse joi jotakin, kirjoitti Tass.

Lue myös: Siperian sairaalan johtava lääkäri: ”Aleksei Navalnyi ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa siirrettäväksi”

Mitään virallisia verikokeiden tuloksia Navalnyin edustajat tai lähiomaiset eivät omien sanojensa mukaan ole saaneet nähtäväkseen. Omskin sairaalaan saapunut Navalnyin vaimo ei pitkään aikaan päässyt edes katsomaan miestään, eikä Navalnyin Moskovasta lentänyt oma lääkäri Anastasija Vasiljeva ole pyynnöistä huolimatta saanut lupaa tutkia oppositiojohtajaa. 

Siperialaiset lääkärit eivät ole antaneet lupaa siirtää Navalnyita sakalaiseen sairaalaan. 

Lue myös: Oppositiojohtaja Navalnyi on joutunut myrkytyksen uhriksi aiemminkin - tiedottaja: lääkäreiden reaktio vain todistaa myrkyttämisen

Navalnyin oma lääkäri Vasiljeva tviittasi tämän johtuvan siitä, että saksalaiset saisivat hyvin nopeasti selville, mikä myrkky on kyseessä ja kuinka huonosti Navalnyita on tähän mennessä hoidettu. Euroopassa nousisi siitä valtava haloo ja se olisi suuri häpeä Venäjälle.

Lääkäreiden ilmoitetaan tällä hetkellä tekevän kaikkensa Navalnyin pelastamiseksi. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja ymmärtääkseen, että kävipä Navalnyille miten tahansa, virallista ja todenmukaista raporttia hänen mahdollisesta myrkyttämisestään ei koskaan saada julki.

Venäjä kiistää kaiken, kuten se on tehnyt niin monia kertoja aiemminkin.

Toimittaja Anna Politkovskaja myrkytettiin vuonna 2004 ja ammuttiin kuoliaaksi muutama vuosi myöhemmin, Sergei Juschenko, entinen sotilas, ammuttiin kotinsa edustalle vuonna 2003, näkyvä oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ammuttiin vuonna 2015, liikemies ja Putin-kriitikko Boris Berezovski tapettiin vuonna 2013. Entinen venäläinen sotilastiedustelija Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin vuonna 2018 Isossa-Britanniassa, mutta he selvisivät kuin ihmeen kaupalla hengissä.

Nämä esimerkit ovat vain jäävuoren huippu, sillä lista kuolleista tai hiljaiseksi pelotelluista Putin-kriitikoista on pitkä. 

Taktinen äänestyskampanja käynnissä

Navalnyilla on juuri nyt meneillään hyvin tehokkaaksi osoittautunut taktinen äänestyskampanja, jolla presidentti Vladimir Putinin kannattajien äänisaalista on saatu vähennettyä merkittävästi. Kampanjan tarkoituksena on muodostaa vastustaja Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueelle. 

Oppositiojohtaja Navalnyi on tällä hetkellä miltei ainoa varteenotettava Vladimir Putinin vihollinen, joka on edelleen elossa. Mikäli enää on tämän päivän jälkeen.

Venäjällä on totuttu siihen, että ihmisiä voi kadota jäljettömiin tai kuolla mystisissä olosuhteissa, eikä kukaan kanna vastuuta tai saa virallista tuomiota tapauksista.

Lue myös: Kuolleiden Putin-kriitikoiden lista on pitkä – useimmat on myrkytetty tai ammuttu

Vaiennuskampanja tuttua myös Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukashenka harjoitti myös vastaavaa taktiikkaa varsin onnistuneesti 26 vuotta. Mikalai Statkevich oli yksi Lukashenkon vastaehdokkaista joulukuun 2010 vaaleissa. Pian vaalien jälkeen hänet pidätettiin muiden presidenttiehdokkaiden tavoin.

Toukokuussa 2011 Statkevich tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Toinen oppositioehdokas, Vladimir Nekljajev, niin ikään pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen. Saman kohtalon koki Andrei Sannikov, joka on kirjoittanut kirjan vuoden 2010 vaalikampanjasta, kuulusteluista ja kidutuksesta vankilassa.

Presidentinvaalien alla vastaehdokkailla on myös ollut tapana kadota jäljettömiin Valko-Venäjällä. Muun muassa poliitikko Viktar Hantšar  ja Juri Zacharanka ovat tällä kadonneiden listalla. Vähän aikaa sitten valkovenäläinen maanpaossa oleva entinen valkovenäläisten turvallisuusjoukkojen jäsen Juri Garavski kertoi saksalaiselle Deutsche Welle -lehdelle, miten valtio ohjeisti heitä tappamaan poliitikoita.

Lopulta valkovenäläisille kuitenkin riitti. Vilpilliset vaalit yhdessä kymmenien kadonneiden kanssa saattoivat tehdä tehtävänsä. Kriittinen piste saavutettiin ja nyt sadat tuhannet ihmiset vaativat kaduilla oikeutta.  

Lukashenkan ja Putinin otteissa on paljon samaa. 

Putinin valtakauden aikana paljon enemmän ihmisiä on tapettu hämärissä olosuhteissa kuin Lukashenkan aikana. Mitä se vaatii, että Venäjän kansakin voisi olla jo kypsä muutoksille?

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä