Eeva Lehtimäen kommentti: RKP:n Henrikssonin venkoilulle piste – kun ankkalammikolla meni kaikki pieleen

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin suunnitelmiin saatiin tänään vihdoin selkoa parin kuukauden vellonnan jälkeen. Viestintä sössittiin ja tämä vahingoitti myös RKP:n julkisuuskuvaa, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

RKP on ollut myrskyn keskellä kesän hallitusneuvotteluista asti. Kaikille oli selvää, että yhteistyö perussuomalaisten kanssa hallituksessa oli vaikeaa, ellei jopa myrkkyä puolueelle.

Edellisen hallituskauden ja pitkien hallitusneuvottelujen jäljiltä vaikeaan hallituskauteen Petteri Orpon hallituksessa lähti uupuneenoloinen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. 

Tilanne rauhoittui syksyllä, mutta joulukuun lopusta asti puolueen ympärillä on vellonut epätietoisuus.

Rampa ankka 

Puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin harkintailmoitus eurovaaliehdokkuudesta jo joulukuussa teki hänestä ramman ankan erityisesti puolueen johdossa. 

Sen jälkeen kaikki on mennyt viestinnällisesti pieleen, ja tämän myönsi  myös Henriksson.

Tänään Henriksson halusi korjata ”väärinymmärryksen” yllättäen koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa.

Henriksson ilmoittautui tammikuun alkupuolella virallisesti ehdolle kesäkuun eurovaaleissa, mutta samalla jäi epäselväksi haluaako hän jatkaa puheenjohtajana. 

Jos Henriksson valittaisiin Brysseliin, puolue valitsisi uuden puheenjohtajan vasta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa, ei normaalisti kesäkuun puoluekokouksessa.

Tämä tulkita jäi elämään. Asiaa tivattiin häneltä useaan kertaan tammikuun tiedotustilaisuudessa, eikä asiaan saatu silloin selvyyttä. 

RKP:n kannatus laskenut 

Tammikuun jälkeen puolueen sisäistä keskustelua on käyty lähinnä julkisuudessa ja itse asiassa puheenjohtajakisa on ollut käynnissä, halusi Henriksson sitä tai ei.

Tämä vaikuttaa loukanneen Henrikssonia, joka on ajatellut omien sanojensa mukaan vain puolueen etua.

Nyt asiaan saatiin vihdoin selko eli puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja ei ole käytettävissä puheenjohtajaksi. 

Tiedotustilaisuudessa puhuttiin verhotusti turbulenssista puolueen ympärillä. Tämä on näkynyt muun muassa kannatuksen laskuna. 

RKP on outolintu puoluekentässä. Kaikissa muissa puolueissa ministerin ja puolueen puheenjohtajan ilmoitus eurovaaliehdokkuudesta olisi tarkoittanut samalla kertaa ilmoitusta myös puheenjohtajuuden jättämisestä seuraavassa puoluekokouksessa. Ei venkoiluja ja spekulaatioita, lillumista. Asia selväksi kerralla. 

Sen jälkeen avoin puheenjohtajakisa käyntiin ja uutta nostetta puolueelle saadusta julkisuudesta. 

Nyt näyttää siltä, että päätöstään pantannut Henriksson ei halunnut puheenjohtajakisan vievän näkyvyyttä RKP:n eurovaalikampanjalta. Vai oliko kyse Henrikssonin omasta kampanjanäkyvyydestä ja kiinnostavuudesta? 

Henrikssonin mukaan hän ajatteli vain puolueen etua. Toki eurovaalit ovat RKP:lle tärkeät, jotta puolue saisi säilytettyä ainoan paikkansa Brysselissä Nils Torvaldsin jälkeen.

Kesäkuu vai syyskuu?

Tiedotus ei mennyt putkeen edes tänään. Epäselväksi jäi saako RKP uuden puheenjohtajan normaalisti jo kesäkuun puoluekokouksessa vai vasta ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa. 

Puoluesihteeri kuulostelee piirien kantaa asiaan. Henriksson oli sitä mieltä, että seuraaja valitaan jo kesäkuussa. 

Viisikko väistyy kotimaan politiikan ytimestä

Henrikssonin lähtöilmoitus tarkoittaa, että maailmalla paljon huomiota herättänyt Sanna Marinin (sd.) hallitusviisikko on vetäytymässä kotimaan politiikan kovasta ytimestä. 

Sanna Marin haki äänet puolueelleen vielä eduskuntavaaleissa, mutta teki sen jälkeen näyttävät ritolat demarien johdosta ja kotimaan politiikasta. 

Tällä hetkellä kotimainen media seuraa lähinnä sosiaalisen median kautta Marinin luksusliitoa ja työntekoa eri puolilla maailmaa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti toissa viikolla jättävänsä puheenjohtajan paikkansa kesäkuussa. Perheeseen on tulossa myös kolmas lapsi. Tulevaisuus ja oma paikka politiikassa tai muualla on sen jälkeen auki. 

Maria Ohisalo jätti Vihreiden puheenjohtajuuden katastrofaalisten eduskuntavaalien jälkeen. Nyt Ohisalo hakee uutta alkua eurovaaleista kesäkuussa. 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson harkitsee ehdokkuutta europarlamenttivaaleissa. Yleensä se tarkoittaa, että ilmoitus on tulossa lähiaikoina.

Myös Vasemmistoliitolla on kova työ säilyttää ainoa meppipaikkansa, kun SilviaModig ei ole käytettävissä.

Andersson haki kokemusta valtakunnallisesta kampanjoinnista jo presidentinvaaleissa ja kokemus oli Anderssonin omien sanojen mukaan positiivinen. 

Viisikko ei kelpaa enää pitkään pakotieksi

Korona, Ukrainan sota sekä Suomen Nato-jäsenyys osuivat viisikon hallituskauteen. Se jää historiaan. Puheenjohtajat olivat kovassa paikassa.

Samaan aikaan Marinin hallituksen perintöä ruoditaan kovakouraisesti kotimaan politiikassa  velkaantumisen ja soteuudistuksen valtavien ongelmien vuoksi. 

Hallitus on voinut vedota tähän asti edellisen hallituksen jättämiin ongelmiin. Tämä turvarätti ja pakotie on käytetty viimeistään kesäkuuhun mennessä, kun edellisen hallituksen näkijät ja tekijät ovat väistyneet taka-alalle kotimaan politiikasta.

Kansan muisti on lyhyt. Kehut ja vihat ottaa siinä vaiheessa vastaan vallassa oleva porukka.

Lue myös:

    Uusimmat