Lewis Hamiltonin nousu monen mielestä kaikkien aikojen F1-ajajan, Ayrton Sennan, rinnalle paalupaikkojen määrässä nostaa väistämättä mieleen kysymyksen: voidaanko Hamiltonia pitää nyt Sennan veroisena lajilegendana?
Kolme maailmanmestaruutta, 65 paalupaikkaa – näissä tilastoissa Hamilton ja Senna ovat nyt tasoissa – mutta voittojen, palkintosijojen ja eturivin starttipaikkojen määrässä britti on jo ajat sitten ohittanut idolinsa.
Ensimmäinen helppo argumentti Hamiltonia vastaan on tietysti nykypäivänä ajettavien osakilpailujen määrä. Viime vuonna kisattiin kaikkien aikojen pisin F1-kausi, joka koostui 21 osakilpailusta, kun taas Sennan koko kymmenvuotisen uran aikana kisoja ajettiin vain 16 kaudessa. GP-startteihin suhteutettaessa Hamiltonilla pitäisi olla koossa jo 78 paalupaikkaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sennan saavutuksia korostaa lisäksi se, että hän ajoi ensimmäiset neljä kautta autoilla, jotka eivät kuuluneet minään vuonna sarjan kahden nopeimman kaluston joukkoon. Siitä huolimatta hän saavutti vuosien 1984-87 aikana kaikkiaan 16 paalupaikkaa ja kuusi GP-voittoa.
Hamilton on puolestaan ajanut lähes koko uransa autoilla, joilla pitäisikin taistella aivan ylimmistä kärkisijoista, vaikka huonojakin vuosia on mahtunut väliin. Hänen tulokaskautensa vuonna 2007 oli silti yksi lajin historian komeimmista: viimeisissä kisoissa maailmanmestaruudessa kiinni ollut nuorukainen aloitti uransa yhdeksän palkintopallin putkella!
* * *
Tilastot sikseen. Suurin ero kaksikon välillä löytyy henkiseltä puolelta. Sennan merkitys lajille on ollut suurempi kuin kenelläkään muulla yksittäisellä kuljettajalla. Brasilialaisen myyttisen hahmon sekä hänen ja Alain Prostin muodostaman eeppisen taisteluparin ansiosta F1-sarja otti paikkansa moottoriurheilun kuninkuuslajina. Hänen menehdyttyä 65. paalupaikkansa jälkeisessä kisassa Imolassa 1994 laji jatkoi muutaman vuoden kuin sumun keskellä, mutta on sen jälkeen selättänyt monta vaikeaa aikaa juuri Sennan kaltaisten ikonien luoman tradition ansiosta.
Hamilton huokuu ulospäin samaa henkisyyttä ja jopa hengellisyyttä, jota Sennasta välittyi, mutta Lewisin kohdalla tämä vaikuttaa jotenkin päälle liimatulta, epäaidolta. Kenenkään uskosta ei pitäisi mennä sanomaan näin, koska kyse on loppujen lopuksi henkilökohtaisesta asiasta, mutta vuosien saatossa Hamiltonin sielukkuus on noussut pintaan lähinnä silloin, kun hän on halunnut saada yliotteen tallikaveristaan tai heittäytyä marttyyriksi aiheuttamiensa ristiriitojen keskellä.
Tässä vastakkainasettelussa Hamilton kalpenee Sennalle ja niin tulevat tekemään myös melko pitkälti kaikki hänen jälkeensä tulevat niin kauan kuin brassilegendan sankaritarinat pysyvät kollektiivisessa muistissa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Mikään ei vie silti pois sitä faktaa, että Lewis Hamilton on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen kuskeista ja varsinkin yksi lajin parhaista aika-ajajista. Viimeisten vuosien aikana hän on onnistunut tekemään lähtemättömän vaikutuksen miehenä, jonka venymiskyky kelloa vastaan ajettaessa on vertaansa vailla nykyformuloissa.
Jos Hamiltonista haluaa nähdä jotain aitoa, se välittyy parhaiten aika-ajojen jälkeen pidetystä seremoniasta. Sennan perhe kiitti Hamiltonia tämän vuosien saatossa antamasta arvostuksesta upealla tavalla lahjoittamalla tälle Ayrtonin vuonna 1987 käyttämän kypärän. Lahjan vastaanottaja muuttui silmänräpäyksessä siksi pikkupojaksi, joka innostui lajista juuri Sennan takia. Se liikutus tuli suoraan sydämestä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.