Kommentti: Orpo voi rikkoa kokoomusvallan ennätyksen – takana kärkkyvät saavat odottaa vuoroaan kauan

5:24img
Katso MTV Uutisten analyysi kokoomuksen puoluekokouksen annista.
Julkaistu 15.06.2024 16:35
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Petteri Orpo huudettiin raikuvien suosionosoitusten voimin jatkokaudelle kokoomuksen johdossa. Vastaehdokasta ei taaskaan ollut. Kukaan ei halua lähteä häviämään vaalivoitosta vaalivoittoon kulkeneelle Orpolle, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Esimerkiksi puolustusministerinä toimiva Antti Häkkänen (kok.) ja nykyinen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) joutuvat odottamaan vielä pitkään sitä, että he voivat tosissaan tavoitella kokoomuksen puheenjohtajuutta.

Petteri Orpon asema on vahva eikä vaikuta siltä, että Orpo olisi valmis luopumaan johtopaikastaan edes nyt alkavan kahden vuoden kauden jälkeen.

– Ei suljeta mitään pois, vastasi Orpo kyselyihin pidemmän aikavälin suunnitelmista.

Lue lisää: Orpo voi olla ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi vielä kahden vuoden kuluttuakin – "En minä sitä poiskaan sulje"

Tässä vaiheessa tämä Orpon vastaus viittaa siihen, että Orpo hakee jatkoa myös kahden vuoden kuluttua, jos ikäviä yllätyksiä ei tapahdu.

Tämän kauden jälkeen Orpolla tulee kymmenen vuotta täyteen kokoomuksen johdossa ja Ilkka Suomisen 12 vuoden kokoomus-ennätys on teoriassa mahdollista saavuttaa.

Orpo kokee, että koko tämän vuosikymmenen jatkuva Suomen julkisen talouden tasapainotus on hänelle kuuluva urakka eli Orpo saattaa hyvin johtaa kokoomuksen seuraaviin eduskuntavaaleihin 2027.

Kaksi vuotta on ikuisuus

Kaikki nykyajan politiikassa mukana olevat tiedostavat kuitenkin sen, että kaksi vuotta politiikassa on ikuisuus. Kannatuskäyrät laskevat ja nousevat ja vaalivoittoja seuraa jossain vaiheessa myös vaalitappio. Myös kokenut Orpo tietää tämän hyvin ja pääministerin salkku on ajoittain raskas kantaa.

Mikään ei kuitenkaan vaikuta juuri nyt siltä, että Petteri Orpolle tulisi puolueen sisältä painetta luopua puheenjohtajan paikastaan. Hän saanee jatkaa niin kauan kuin itse haluaa. Orpon haastaminen olisi ainakin Tampereen puoluekokouksessa ollut tuomittu epäonnistumaan.

Vaalivoittojen putkella on vahvaan asemaan suuri merkitys. Lisäksi Orpo muistaa jatkuvasti korostaa puolueväelle yhteistyön merkitystä ja antaa voitoista laajaa tunnustusta kenttäväelle. Ja kenttä kehrää kiitoksista.

Mikään kansan villitsijä Orpo ei kuitenkaan ole, eikä hän ole kansan keskuudessa samanlaisessa, sensaatiomaisessa suosiossa kuin vasemmiston tähdet Sanna Marin (sd.) tai Li Andersson (vas.).

Puoluekeskeisissä vaaleissa, kuten eduskuntavaaleissa, tähtistatuksella ei kuitenkaan ole niin suurta väliä.

Kokoomusväen silmissä voi olla jopa vahvuus, ettei kohtelias asiapoliitikko Orpo ole julkisuudessa mikään räiskyvä hahmo.

Kyse on kuitenkin yhä puolueesta, jonka kokouksissa veisataan Lippulaulua ja kuunnellaan hartaasti Finlandia-hymniä. Modernimmat musiikkivirtaukset ja räiskyvämmät puheenjohtajapersoonat ovat muiden puolueiden heiniä.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka