Kommentti: Miljoonien menetykset, keskiviikosta tulee kallis päivä – Ay-johtajilta on unohtunut yksi tärkeä asia

yritystuki jussi kärki kommentti
colourbox
Julkaistu 02.10.2018 15:01(Päivitetty 02.10.2018 21:55)
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Kiista irtisanomissuojan heikentämisestä on umpikujassa, joka voi pilata hyvän taloustunnelman. Ay-liikkeen johtajilta on unohtunut vanha oppi: Kun menet lakkoon, ensimmäiseksi pitää selvittää, miten sieltä pääset pois, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Työministeri Jari Lindström (sin.) "hämmästeli" tänään tiedotustilaisuutensa aluksi, miten tupa on täynnä toimittajia seuraamassa irtisanomislain etenemistä. Viime viikolla ministerin mielestä paljon suurempi asia, työaikalaki, sai liikkeelle vain muutaman toimittajan.

Se oli työministerin piikikästä huumoria se. MTV Uutiset olivat muuten paikalla molemmissa infoissa.

Irtisanomislain muutokset ovat teknisesti pieniä, mutta periaate on palkansaajajärjestöille suuri. Ay-liike ei sulata sitä, että työntekijät asetettaisiin eriarvoiseen asemaan riippuen yrityksen koosta.

Ammattiliitoille on loppupeleissä ihan sama, onko irtisanomisen helpottamisen raja 10 vai 20 henkilöä.

Palkansaajaliike on täysin ehdoton kannassaan ja se ilmoitti jo päivää ennen hallituksen tiistaista infoa, että kompromissi ei käy. Hallituksen vastaantulo tyrmättiin siis hyvissä ajoin eilen.

SAK:n etunojasta suuttuivat eritoten kokoomuslaiset, joiden riveistä esitettiin koko infon perumista. Info kuitenkin pidettiin ajallaan, vaikka työministeri Lindström tiesikin jo etukäteen ay-liikkeen reaktiot.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kaksi kätevää hautausmaata

Lindström on joutunut välillä puolustamaan lähestulkoon yksinään esityksiä, joista hallituspuolueet ovat yhdessä sopineet.

Kun julkinen paine kasvaa, monen kansanedustajan puntti on ruvennut taas vapisemaan. Lindströmin vastaus ei ollut täysin vakuuttava siihen, ovatko hallituspuolueiden edustajat tällä kertaa hänen takanaan.

"Toivotaan", kuului väkinäinen naurahdus.

Hankalat asiat voi myös haudata, jos hallituksella menee sisu kaulaan. Perinteisiä hautausmaita on parikin: kolmikantainen työryhmä tai valiokuntakäsittely eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunta on täystyöllistetty soten, tiedustelulakien ja muiden hallituksen esitysten kanssa, joten aika voi loppua aidosti kesken.

Hallitus on viilannut esitystä pyöreämmäksi, jotta se menisi läpi perustuslakivaliokunnasta. Karsein vaihtoehto hallitukselle olisi esityksen kaatuminen valiokunnassa. Tällöin hallitus saisi niskaansa tästä retkestä ainoastaan haukkumiset ja jäisi ilman yrittäjäkentän kiitoksia.

Laatusen kirjoitus kuvaa asetelmia

Lisää kierroksia toi maanantaina keskusteluun entinen EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, joka kehotti hallitusta vetäytymään kummallisesta hankkeestaan. Hallituksen piirissä Laatusen ulostuloille tuhahdettiin, että tämä on "vuosikymmenet jäykistänyt suomalaisia työmarkkinoita".

Laatunen ei ole enää kovin suosittu Etelärannassakaan, mutta hänen kriittinen kirjoituksensa hallitusta kohtaa kuvaa kuitenkin jonkin verran myös nykyisiä asetelmia.

Työnantajia edustavat EK ja Yrittäjät eivät ole tälläkään kertaa samalla aaltopituudella.

Yrittäjille irtisanomissuojan heikentäminen mikroyrityksissä on ikiaikainen tavoite. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on puolestaan kannustanut isällisesti hallitusta ja ay-liikettä sopuun. EK:n kanta on ymmärrettävä sikäli, että sen jäsenyritykset kärsivät poliittisten lakkojen seuraukset ilman että ne juurikaan hyötyisivät uudistuksesta.

Keskiviikon poliittisen lakon hintalapuksi on EK:ssa arvioitu noin 50 miljoonaa euroa. Lakkoarviot ovat yleensä yliampuvia, sillä tämän päivän vahingot voidaan usein kuroa kiinni huomenna.

Mutta kalliita lakkopäivät ovat aina ja niitä voi tulla lisää, sillä 500 SAK:n liittopäättäjää kokoontuu perjantaina Helsingissä. Arvatenkin täynnä tulta ja tappuraa.

Viisas väistää, kuuluu tuttu sananlasku. Nyt näyttää vahvasti siltä, että ay-liike ei ole tällä kertaa se viisas, vaan katseet kääntyvät Sipilän hallitukseen.

Minusta tuntuu, että kansalaiset arvostaisivat tässäkin kiistassa viisautta.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti