Kommentti: Painava hiljaisuus ja musertava suru valtasivat pienen norjalaiskylän – kauanko lumivyöryn suomalais- ja ruotsalaisuhrien omaisten piina jatkuu?

0:23imgNorjan poliisi julkaisi lumivyöryturman uhrien henkilöllisyydet
Julkaistu 08.01.2019 19:48

Sami Lindfors

sami.lindfors@mtv.fi

Sanoja ei löydy.

Näin totesi vieressäni tunturin rinnettä päin katsonut mies, kun seisoimme Pohjois-Norjan Tamokdalenissa Blåbærfjellet-tunturin äärellä epäonnistuneen helikopterioperaation jälkeen sunnuntaina. Mies vierelläni oli helikopterin nousupaikan naapurissa asuva perheenisä.

Viime keskiviikkona sattuneen lumivyöryonnettomuuden ja ja sitä seuranneen epäonnisen pelastusoperaation seuraaminen ovat olleet raskasta. Vastapäätä tien toisella puolella asuu matkailuyrittäjä, jonka kautta moni Tamokdalenissa matkaileva kulkee.

Niin tekivät myös lumivyöryn uhrit, kolme suomalaismiestä ja ruotsalaisnainen.

Paikalliset vaikenevat

Paikalliset eivät virallisia haastatteluja juuri halunneet antaa. Asukkaat olivat järkyttyneitä tapahtumasta ja ottivat osaa omaisten suruun. He toivoivat, että piinaava odotus päättyisi pian, jotta varsinainen surutyö voisi alkaa.

Tamokdalenin turmapaikan vieressä asunut mies ajatteli turmasta kuullessaan omaa alakouluikäistä lastaan. Tämä leikkii ja kulkee samassa maastossa sekä laskettelee viereisen tunturin laskettelurinteillä, missä lumivyöryt ovat yhtä todellinen uhka kuin muuallakin.

Maanantaiksi kaavailtu pelastusyritys peruuntui heti kättelyssä. Media odotti hotellin ruokailusalissa tietoa pelastusoperaation henkilökunnan kokouksesta, joka oli venynyt pitkään. Samassa alkoi rankka lumisade, joka ratkaisi kaiken. Lumimyrskyssä ei ollut mitään saumaa lähteä yrittämään.

Keskiviikon toivo

Toiveissa on kuitenkin jatkaa huomenna keskiviikkona, sillä sääennusteissa on mahdollisuus pienelle raolle, jossa helikopteri voisi yrittää pelastajien kuljettamista kilometrin korkeudessa sijaitsevalle laskupaikalle. Sunnuntainakin sitä yritettiin pika-aikataululla, mutta sumu oli peittänyt tunturin täysin 700 metristä ylöspäin. Aivan kuin sitä ei olisi ollut siellä lainkaan.

Maanantain ja tiistain aikana on satanut runsaasti lisää lunta, mikä aiheutti alueella paljon liikenneonnettomuuksia alueella Tromssan poliisin tiedotteiden mukaan.

Märkä lumi on raskasta jo auton päältä puhdistettavaksi, ja koska sitä on satanut myös onnettomuuspaikalle, on pelastajilla edessään haastava kaivuu säätilasta riippumatta. Sitä ei tiedetä, kuinka syvällä lumipeitteen alla uhrit ovat. Kaivamisessa voi kestää pitkäänkin.

Vai viikkojen piina?

Operaation lääketieteellinen johtaja, erikoislääkäri Mads Gilbert sanoi MTV Uutisille, että aiemmissa tapauksissa on jouduttu odottamaan jopa viikkoja sopivaa hetkeä pelastusoperaatiolle.

Tilanne ei näytä lupaavalta sääennusteita katsoessa: jos keskiviikkoaamuna sataakin lunta, kuten jatkuvasti muuttuva sääennuste näyttäisi tiistaiaamuna sanovan, odotetaan kovan lumisateen jatkuvan loppuviikon ajan.

Maaoperaatiokin mahdoton?

2:08img

Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Bardufossin sotilastukikohdan vuoristojoukot ovat olleet alusta asti valmiina lähtemään apuun, jos kutsu tulee. Joukoilla olisi käytössään koulutettujen etsintäkoirien lisäksi ajoneuvoja ja muuta kalustoa, jolla rinteelle voitaisiin nousta maata pitkin. Se vaatii kuitenkin poliisin virallista pyyntöä, jota ei ole tähän mennessä tehty.

Se voi johtua jo siitä, että joukkojen komentajan mukaan maateitse tehtävä operaatiokin on jokseenkin mahdoton nykyisissä olosuhteissa.

Turmapaikalle ei siis ole viikonlopun aikana ollut mahdollista mennä maata pitkin tai helikopterilla.

 Lue myös: Kaksi Norjan lumivyöryturman uhreista oli työkavereita – työyhteisö järkyttyi traagisesta turmasta: "He olivat pidettyjä ja arvostettuja kollegoita"

Norjan lumivyöryturman viimeisen uhrin kuva julki

Musertavalle surulle annettiin tilaa...

Omaiset saapuivat viikonlopuksi turmapaikan läheisimpään hotelliin Nordkjosbotnin kylässä. Media majoittui samassa hotellissa. Omaisten musertavan surun tunsivat kaikki samassa tilassa olevat.

Ulkomaiset mediat ovat hanakoita kysymään onnettomuustilanteissa kommentteja uhrien omaisilta heti. Suomalaiset mediat noudattavat pääasiassa käytäntöä, että niin sanottujen surutalojen ovia ei koputeta. Kommentteja voidaan kysyä, jos sosiaalinen tilanne sen sallii tai omaiset ovat itse halukkaita medialle puhumaan. Nordkjosbotnissa annettiin tilaa surun käsittelylle.

Omaiset kuitenkin julkistivat yhdessä Tromssan poliisin kanssa uhrien nimet ja kuvat, ja kiittivät viranomaisia saamastaan avusta.

... ja tukea

Norjan tukikoneisto omaisille on vertaansa vailla. Paikan päällä oli jatkuvasti muun muassa Punaisen ristin henkilökuntaa. Omaisia pidettiin jatkuvasti ajan tasalla tilanteen etenemisestä ja heidät myös kuljetettiin tapahtumapaikan juurelle, missä he saivat tietoa onnettomuuden olosuhteista.

Yksi avun tarjoajista oli Balsfjordin kunnan (johon Nordkjosbotn kuuluu) kunnanjohtaja, joka on koulutukseltaan hoitaja ja johtaa psykososiaalisen avun toimintaa.

Kylä vaikeni entisestään

Nordkjotsbotnin kylä hiljeni maanantaina, kun omaiset ja toimittajat lähtivät takaisin koteihinsa. Operaation kestosta kun ei ole tarkkaa tietoa.

Arkielämä jatkui ja jatkuukin tietysti koko tapahtuman ajan, mutta silti ilmassa oli pitkittynyttä, painavaa hiljaisuutta. Kaikki tunteet ja ilmaan jäänyt energia pääsevät purkautumaan vasta, kun uhrit on löydetty.

Siihen asti on vain piinaavaa odotusta.

Tuoreimmat aiheesta

Norja