Kommentti: Persut romahti, Sdp nousi - Soinin vaalipetos näkyy

Timo Haapala
Timo Haapala on MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö.www.jannetorikka.fi
Julkaistu 08.10.2015 13:48
Toimittajan kuva

Timo Haapala

timo.haapala@mtv.fi

@TimoHaapala

Nyt se tapahtui, mitä on odotettu. Ylen tuoreessa gallupissa mannerlaatat liikkuvat: Persujen kannatus romahti ja Sdp nousi kakkoseksi. Kaksi johtopäätöstä nousee ylitse muiden: Timo Soinin (ps.) härski vaalipetos näkyy ja Antti Rinne (sd.) pelasti puheenjohtajan paikkansa.

Pannaan heti alkuun Ylen gallupin kaksi tärkeintä lukua: PS 10,7% (-4,3), Sdp 18,3 % (+3,9). Niistä on nimittäin kyse.

Mikään ei ole ylevämpää kuin itsensä siteeraaminen, joten aloitetaan sillä. Näin tuli kirjoitettua elokuussa (14. 8.) näillä palstoilla:

”Siitä ei pääse enää selittämällä mihinkään: Timo Soini söi vaalilupauksensa torstaina posket pullollaan, kun persut päättivät yksimielisesti hyväksyä Suomen osallistumisen Kreikan kolmanteen tukipakettiin. Yksi ”hyvä” puoli asiassa on: Nyt kaikki Suomen eduskuntapuolueet ovat asiassa yhtä syntisiä.”

Elokuun puolivälin jälkeen on tapahtunut paljon – ja kaikki on mennyt Perussuomalaisten kannalta päin p:tä.

Kreikan tukipakettien hyväksymisen jälkeen turvapaikanhakijoita on vyörynyt Suomeen yli 20 000 ja Sdp:ltä kannatuksensa kahminut puolue on hallituksessa junaillut työläisiä kurjistavia pakkolakeja, joita kansalaiset ovat vastustaneet turuilla ja toreilla (entinen PS:n paraatipaikka) kymmenin tuhansin.

Samaan aikaan Soini on purjehtinut pitkin maailmaa ja kuittaillut näkemyksensä ylimielisesti tekstiviesteillä. Kotimaassa kommentointi on jäänyt työ/oikeusministeri (ministerin tittelikin herättää hymyilyä) Jari Lindströmin (ps.) varaan, jonka kunniaksi on tosin sanottava, että hän ei ole ole vastuutaan juossut karkuun.

Kesäisten olli-immosten jälkeen maan hallitus kaiken lisäksi munasi itsensä PS:n hallitusohjelmavaatimusten takia EU:n pakolaiskiintiöpäätöksessä. Oudosta näytelmästä ei maineen menetyksen lisäksi seurannut muuta kuin Soinille jätetty iänikuisten selittelyjen hupaisa takaportti.

Perusjen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on suututtanut puoluejohdon ja ministerit vaatimalla tuuletuskokousta siitä, missä puolue menee. Nyt kysymys on todella aiheellinen.

Reipasta alamäkeä puolue ainakin menee, se on selvä.

Soini on puhunut maratonista. Nyt näyttää, että täysi ratakierroskin ottaa lujille.

x x x x x x x x

Entäs sitten Sdp?

Ainakin puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) voi uhrata kiitosmielessä juottovasikan.

Tämän gallupin valossa Rinne pelasti puheenjohtajan paikkansa.

Demarien sisäpiirissä oli asetettu henkinen takaraja vuoden vaihteeseen: ellei suunta siihen mennessä käänny, operaatio puheenjohtajan vaihtamiseksi voi alkaa. Rinteen potkijoita kulisseissa alkoi jo olla yllin kyllin.

Neljän prosentin lisäkannatus ja irtiotto Vihreisiin takaa, että Rinne saa työrauhan. Sdp:n itseluottamus on nuijittu kanveesiin, nyt se alkanee nousta. Kannattaa muistaa, että nykyisen pääministeripuolueen keskustan kannatus oli neljä vuotta sitten 12,6 prosenttia...

Sdp:n nousu tosin tapahtuu tosin Rinteestä ja Sdp:stä huolimatta.

Puolueen oppositiopolitiikka ei ole hurraa-huutoja herättänyt – julkisuudessakin Rinnettä enemmän on näkynyt entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma – mutta hallituksen kovat otteet työelämässä takaavat, että oppositioon ajautuneen työläispuolueen kannatus nousee automaattisesti.

Gallupin tulokset tulivatkin mielenkiintoiseen saumaan nimenomaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen työelä- ja pakkolakiuudistusten kannalta.

Hallitus perääntyi jo pahimmista pakkolakiesityksistään – eikä siihen syynä ollut muutaman kätilön esiintyminen, vaan varsinkin kepun kentältä tullut paine. Muutenkin Sipilän hallitus on kompuroinnillaan palannut tavallisten poliittisten kuolevaisten joukkoon.

Kepun ja kokoomuksen kannatusvajoama on prosenttiyksikön luokkaa, mutta jatkossa ay-liikettä kuunnellaan taatusti herkemmin korvin. Ensi viikolla nähdään, mihin neuvottelut etenevät, kun myös esitykset työttömyysturvan uudistamisesta ja paikallisesta sopimisesta näkevät päivänvalon.

Gallup antaa sopimukselle kummasti vauhtia.

Ja todettakoon, että vihreiden kannatus näkyy saavuttaneen lakipisteensä. Ei yllätä.

Mutta sekös Soinia harmittaa, että Vihreät – tuo Soinin viime hallituskaudella takiaispuolueeksi leimaama sakki – on nyt kannatukseltaan kaksi prosenttiyksikköä Perussuomalaisia suurempi!

Onni täällä vaihtelee, taivaan isä suojelee.

Tuosta tulikin mieleen, että gallupin suurin suhteellinen nousija on kuitenkin kristillisdemokraatit: 4,0 % (+1,1)... 

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus