Kollegat lähtevät lomalle auringon paahteessa ja palaavat monta kotimaanreissua rikkaampana. Ja helle sen kuin jatkuu. Tänä kesänä ei ole tarvinnut sadetta pidellä tai viileässä värjötellä, sillä kohta on ollut kuukauden ajan hellettä putkeen. Kuukauden – hellettä – putkeen.
Vaikka kesä kunnon lämpöineen on monen mielestä ihmisen parasta aikaa, helle ei helli kaikkia. Se tuo mukanaan niin inhimillisiä, taloudellisia kuin turvallisuuteen liittyviä haasteita.
Viime aikoina sääuutisten yhteydessä on kuultu hehkutuksen rinnalla huolestuneita äänenpainoja.
Liiallinen kuumuus on jopa vaarallista esimerkiksi iäkkäille, kuumuus tuo mukanaan kuivuutta ja lisää metsäpalojen vaaraa, pohjavesien pinta laskee ja esimerkiksi maanviljelyssä eletään nyt huolestuttavia aikoja.
Edellä mainitut teemat ovat olleet isosti mediassa esillä viime päivinä sääennustusten rinnalla. Ne ovat todellisia, mitattavia, havainnoitavia seurauksia säästä ja lämmöstä. Ne koskettavat meitä jokaista.
Muistuttelemme isovanhempia nauttimaan nesteitä, jätämme nuotiot sytyttämättä, olemme erityisen huolellisia aurinkovoiteiden ja hellehattujen kanssa ja kokeilemme niksejä tukalan olon helpottamiseksi.
Kun ennätyksiä rikotaan ja hätyytellään ja aurinko paahtaa polttavasti vielä iltamyöhään täälläkin, ilmastonmuutoksesta keskusteleminen tuntuu suomalaisellekin ajankohtaiselta.
Mutta on helpompaa puhua ja uutisoida viilennysvinkeistä tai nesteiden tärkeydestä kuin vaikeammin mitattavasta, vaikeammin hahmotettavasta ilmastonmuutoksesta.
Lue myös: Tutkijat: Lapsenlapsemme saattavat kokea hiilidioksiditason, joka ilmakehässä oli viimeksi 50 miljoonaa vuotta sitten
Ravintolan terassilla keski-ikäinen mies puhui viikonloppuna vaimonsa kanssa lämmöstä ja siitä, ettei nyt tarvitse paljon etelään haikailla. Vitsailtiin perinteiseen tapaan siitä, ettei ”tämä ilmastonmuutos” nyt niin ikävä asia ole, säästyy rahat ja luonto kun ei tarvitse matkustaa auringon alle. ”Vaikka tässä sen näkee – lentokoneet ovat seisseet koronan takia vuoden ja silti ilmasto vaan lämpenee, liekö koko muutosta ja matkustamisen vaikutuksia liioiteltu”.
Tämä on ilmastonmuutoksesta keskustelun haaste. Muutokset ovat niin hitaita, niin salakavalia ja niin isoja, että niitä on hankala hahmottaa osaksi omaa elämää.
Siinä vaiheessa, kun meikäläisetkin huomaavat ne elämässään, ovat asiat päässeet jo liian pitkälle.
Tänä kesänä uutiskuvastoon on kuulunut päivittäin dramaattiset uutiset ja videot metsäpaloista eri puolilla maailmaa. Erityisen paha tilanne on Kanadassa, mutta tukalaa on lähempänäkin, myös esimerkiksi Kyproksella.
Lue myös: Neljä ihmistä kuollut metsäpaloissa Kyproksella – ruumiit löydettiin Larnakasta, jossa palot raivoavat
MTV Uutiset Live haastatteli tiistaina MTV3-kanavan katsojille tutuksi tulleen Forecan entisen päämeteorologin Petri Takalan, jonka mukaan Suomen tämänhetkisiä helteitä ei pysty mitenkään perustelemaan ilmastonmuutoksella.
Sen sijaan Kanadan tolkuttomien lämpötilojen nähdään laajasti olevan seurausta ilmastonmuutoksesta.
Videolla suomalainen Timo kertoo Kanadan tilanteesta ja sen herättämästä pelosta. Teksti jatkuu videon jälkeen:
6:31
Tutkijoiden mukaan säätilat jatkavat hidasta kipuamistaan kohti yhä kuumempia lämpötiloja, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin. Esimerkiksi Helsingin yliopiston lehtorin Jouni Räisäsen mukaan Kanadassa oli luonnollisista syistä johtuen normaalia lämpimämpää, mutta ilmastonmuutos antoi sille viimeisen lisän.
Suomalainen saattaa olla nyt ihmeissään. Eli koskeeko tämä meitä nyt vai ei? Milloin Suomessa tapahtuvat ilmiöt sitten ovat seurausta ilmastonmuutoksesta, jos eivät ole nyt? Ja mitä se silloin tarkoittaa meille?
Ja ennen kaikkea – mitä juuri minun pitäisi tehdä?
On paljon helpompi antaa, mutta myös noudattaa neuvoja itsensä, asuntonsa tai lemmikkinsä viilentämiseen kuin maapallon viilentämiseen. Jälkimmäisessä askeleet on otettava isommilla saappailla ja vaikutusten näkeminen vie aikaa. Ehkä jopa sukupolvia.
Suomen helleputkella on inhimillisiä, taloudellisia ja turvallisuuteen liittyviä ulottuvuuksia. Se, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan eri puolille maailmaa, on aivan eri mittakaavassa. Se nähdään jo nyt, se on nähty jo pitkään.
Lue myös: Kanadan tappohelle kertoo karua kieltä ilmastonmuutoksesta: "Tämä on vasta alkusoittoa"
Jotta meteorologi Markus Mäntykannaksen hahmotelma Suomen tulevaisuuden sääkartasta jäisi vain hahmotelmaksi, on ilmastonmuutokseen liittyvät näkökulmat ja siitä kärsivät ihmiset pidettävä otsikoissa esillä myös hellejaksojen, tuhoisien tulvien ja muiden ilmastonmuutokseen liitetyiden luonnonilmiöiden jälkeenkin.
Kun talvella saadaan edelleen lunta ja edessä on varmasti juhannuksia, jolloin värjötellään vilttien alla, voi olla liian helppo unohtaa ne huolet, jotka ehkä nyt mieleen ovat hiipineet.
"Liekö koko muutosta liioiteltu”.
Kirjoittaja on MTV Uutisten digitaalisten alustojen toimituspäällikkö.
Lisää tuoreita artikkeleita aiheesta löydät sää- ja ilmastonmuutos-taustasivuilta! |