Tutkijat: Lapsenlapsemme saattavat kokea hiilidioksiditason, joka ilmakehässä oli viimeksi 50 miljoonaa vuotta sitten

1:02img
Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on korkeampi kuin koskaan.
Julkaistu 03.06.2021 19:25
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Tutkimusryhmän johtaja uskoo, että fossiilisten polttoaineiden käytön jatkaminen voi nostaa lämpötilat lukemiin, jollaisia Maassa on koettu viimeksi 50 miljoonaa vuotta sitten.

Maan muinaishistoriaa tutkineet asiantuntijat saivat selville, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyviä päästöjä täytyisi vähentää huomattavasti, jos haluamme välttyä esihistoriallisilta lämpötiloilta. 

Kansainvälinen tutkimusryhmä koosti tuoreeseen selvitykseensä kaikkien aikojen tarkimman katsauksen Maan hiilidioksiditasoista viimeisen 66 miljoonan vuoden ajalta. Selvityksestä uutisoi Space.

Selvityksen tarkoituksena on vahvistaa ymmärrystämme hiilidioksidin suhteesta ilmastoon ja näyttää, kuinka paljon asiat ovat muuttuneet sitten dinosaurusten aikojen.

Tutkijat käänsivät katseensa myös tulevaisuuteen ja ilmastonmuutoksen muodostamiin uhkiin.

Tutkimusryhmä osoitti selvityksessään, että ilmakehässä olevan hiilidioksidin määrä tulee pian saavuttamaan tason, jolla se on ollut viimeksi noin 50 miljoonaa vuotta sitten.

— Jos jatkossakin kulutamme fossiilisia polttoaineita, lapsenlapsemme saattavat kokea hiilidioksiditasot, jollaisia ei ole koettu planeetallamme 50 miljoonaan vuoteen. Eli sitten aikojen, jolloin krokotiilit vaelsivat pohjoisnavalla, sanoo johtava tutkija James Rae skotlantilaisen Saint Andrewsin yliopiston tiedotteessa.

— Hiilidioksidi on muuttanut planeettamme pintaa ennenkin. Jos emme leikkaa päästöjä niin pian kuin mahdollista, se tulee tekemään niin uudestaan.

Lue myös: Viime vuosi nousi jaetulle kärkipaikalle mittaushistorian kuumimpana vuotena

Toukokuussa julkaistussa Maan ja planeettatieteiden vuosikatsauksessa tutkimusryhmä analysoi tietoa viimeisen 15 vuoden ajalta. Analysoitu tieto on peräisin aiemmista tutkimuksista, joissa kerättiin näytteitä syvänmeren pohjalla olevasta mudasta.

Nämä muinaiset mutakerrostumat sisältävät mikroskooppisen pieniä fossiileja ja molekyylejä, jotka ovat kasaantuneet ajan myötä.

Muinaista ilmastohistoriaa tarkastelemalla Raen johtama tutkimusryhmä kykeni kartoittamaan hiilidioksiditasojen muutoksia vuosien varrella.

Tämän ansiosta he pystyivät vertaamaan nykyajan hiilidioksiditasoja esihistoriallisiin tasoihin ja saamaan selvyyttä siitä, miltä maailmamme voisi näyttää, jos palaamme näihin äärimmäisiin ilmasto-olosuhteisiin.

— Esimerkiksi viimeksi, kun hiilidioksiditaso oli yhtä korkea kuin tänä päivänä, jäätä suli niin paljon, että meriveden pinta nousi 20 metrillä ja oli niin lämmintä, että Etelämantereella alkoi kasvamaan pyökkipuita.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos