Ilmastonmuutoksen hillintään on monia keinoja – onko vapaaehtoinen lapsettomuus hyvä ilmastoteko?

26:08img
Julkaistu 22.08.2022 06:06

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Ilmatieteen laitoksen tuore tutkimus paljastaa, että arktinen alue Napapiirin pohjoispuolella on lämmennyt lähes neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin kuluneen neljän vuosikymmenen aikana. Voimakas lämpeneminen juuri tällä alueella ei ole sattumaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kuvailee, että arktinen alue on muuhun maapalloon nähden erityinen. Arktisella alueella on lämpenemistä voimistavia tekijöitä. Yksi näistä on merijään vähentyminen. Alueet, jotka ovat aiemmin olleet laajemmin merijään peitossa, ovat nyt esillä.

Lue myös: Näin arktisen alueen odotettua hurjempi lämpeneminen iskee Suomeen – "Tulemme kokemaan jopa kolminkertaisen lämpenemisen muuhun maailmaan verrattuna"

– Sieltä pääsee hohkaamaan lämpöä ilmakehään ja tämä aiheuttaa sen voimakkaan lämpenemisen. Toinen syy on tumma, avoin merenpinta imee itseensä paremmin auringon säteilyä ja voimistaa sitä kautta lämpenemistä.

Katso koko MTV Uutiset Liven erikoislähetys ilmastosta:

26:08img

Aina vain kuumempaa

Lämpenemisellä on vaikutuksia myös Suomeen, sillä Suomikin on osittain arktista aluetta. Lämpötilat ovat nousseet voimakkaasti myös täällä.

Suomessa ei ylletä aivan nelinkertaisiin lämpenemisen kertoimiin, mutta lukemat täälläkin ovat yli kaksinkertaiset. Rantanen kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan tämä saattaisi heikentää suihkuvirtauksia, millä puolestaan olisi vaikutuksia sääilmiöihin Suomessa ja muualla Euroopassa.   

Lue myös: Tuore raportti: Arktinen alue lämpenee hurjaa vauhtia – noin neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin

– On esitetty arvioita, että tämä tulee vaikuttamaan sääilmiöihin Suomessa ja muualla Euroopassa. Saattaa johtaa entistä voimakkaampiin helleaaltoihin. Vähän niin kuin ne, mitä Euroopassa on tänä kesänä koettu.

Lue myös: Tutkija lataa skeptikoille suorat sanat ilmastonmuutoksesta – "Oma ongelma, jos ei usko"

Ei tulevaisuus vaan nyt

Ilmastonmuutos ei ole tulevaisuutta vaan nykypäivää.

– Muutoksia nähdään jo. Ei puhuta mistään tulevaisuudesta, vaan ilmastonmuutosta on jo tapahtunut. Maapallo on jo lämmennyt reilun asteen.

Lisää tekoja kaivataan

Rantanen kehuu, että ilmastonmuutokseen on herätty melko hyvin, vaikka töitä sen hillitsemiseksi pitäisi tehdä uutterammin kaikkialla. Moni yksittäinen ihminen kokee halua kantaa kortensa ilmastotekojen kekoon. Rantanen mainitsee monen muun tutkijan tapaan, että lentämisen vähentäminen ja auton vaihto sähköiseen ovat hyviä ilmastotekoja.

Lue myös: Eurooppaa korventaa nyt historiallisen ankara kuumuus – "Tällä tavalla se ilmastonmuutos näkyy"

Italian viikkotolkulla jatkuneet hirmuhelteet natistivat rypäleet ja tuhosivat oliivisadon: "Olen yli 70-vuotias eikä tällaista ole koskaan tapahtunut"

– Myöskin, että äänestää sellaisia henkilöitä päättämään meidän isoista, valtakuntaa koskettavista asioista, jotka ottavat nämä asiat vakavasti.

Onko lapsettomuus hyvä ilmastoteko?

Ilmastoahdistus on joidenkin ihmisten kohdalla edesauttanut päätöstä pysyä lapsettomana. Lapsettomuuden perustellaan olevan ilmastoteko, koska yhteiskuntaan syntyy siten vähemmän kuluttajia ja sitä kautta päästöjä. Rantanen ei pidä tästä ajatuksesta, mikäli lapsia pystyisi ja haluaisi muuten hankkia.

– Minkä takia me teemme tätä ilmastonmuutoksen hillintää? Sehän tehdään tulevia sukupolvia varten. Eli, jos ilmastonmuutoksen takia jättää lapset hankkimatta niin minusta voidaan kysyä, että onko ilmastonmuutoksen hillinnässä mitään järkeä?

Lue myös: Ilmastoahdistus näkyy psykologin vastaanotolla

Rantanen on toiveikas sen suhteen, että ilmastonmuutos pystytään ratkaisemaan. Koska tiedetään, mistä ilmastonmuutos johtuu ja tiedämme myös, miten sitä voidaan hillitä.

– Ihminen on hyvin sopeutuvainen myös asumaan muuttuneessa ilmastossa ja uskon, että tulevat sukupolvet tulevat näin onnistuvat myös tekemään.

Lue myös: Meteorologi Markus Mäntykannas vastasi kiperiin lukijakysymyksiin – säilyykö Suomen talvessa lumi?

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos