Helsingin pörssi on pudonnut jo seitsemän päivää putkeen. Ruotsissa päivittäinen puheenaihe on asuntojen hintojen laskeminen. Ovatko nousujuhlat ja tarjoilu päättymässä juuri kun suomalaiset onnistuivat pääsemään kyytiin, kysyy MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.
Näistä kahdesta taloushuolesta vakavampi on Ruotsin asuntomarkkinoiden viilentyminen. Syys-lokakuussa asuntojen hinnat ovat pudonneet pari-kolme prosenttia edelliskuukausista. Tämän voi nähdä vielä terveenä korjausliikkeenä, mutta marras-joulukuu kertovat, onko alamäki kiihtymässä.
Vanhaa sanontaa mukaillen: Kun Ruotsi aivastaa, niin Suomikin vilustuu. Naapurimaiden taloudet ovat kytköksissä toisiinsa, ja suur-Tukholman asuntohintoja seurataan erityisen tarkasti rakennusyhtiöissä.
Varpaillaan saa olla myös pohjoismainen finanssijätti Nordea, joka on siirtämässä pääkonttoriaan Suomeen – iloineen ja riskeineen. Tilannetta seuraa myös Finanssivalvonta ja Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn muistutti mahdollisista riskeistä alkusyksystä MTV:n Uutisextrassa.
Sitten se toinen huoli, pörssi. Maailmalla = Wall Streetillä on rikottu toistuvasti pörssiennätyksiä. Myös Helsingin pörssissä osakkeet ehtivät kallistua tänä vuonna lähes viidenneksen ennen marraskuun käännettä huonompaan.
Pienenä syrjäisenä markkinana Suomi usein kärsii pörssin vauhdikkaissa käänteissä. On valitettavaa, jos Helsingin pörssi reagoi aina rajusti alaspäin ja maltillisemmin ylöspäin. Onneksi Helsingin pörssi on elävöitynyt vuoden, parin aikana ja uusia pörssilistauksia tulee niin paljon että ne kärsivät uutistoimituksissa jo inflaation.
Nokia selittää syksyn pörssiapatiasta osansa, vaikka yhtiöllä ei ole enää läheskään samanlaista painoarvoa Helsingin pörssi-indeksissä kuin 2000-luvun alussa. Tunnelmiin se edelleen vaikuttaa, kun Nokian arvosta suli pehmeän tuloksen takia hetkessä lähes viidennes.
Pörssiä on tavattu pitää talouden kuumemittarina, joka kertoo myös oikean reaalitalouden käänteistä. Siksi pörssiä kannattaa seurata.
Tälläisellä hetkellä viisaus piilee yleensä taksikuskeissa, jotka seuraavat pörssin liikkeitä lähes yhtä tarkasti kuin liikennettä. Turvauduin kuitenkin sosiaaliseen mediaan, sillä kohdalle ei osunut tällä kertaa sopivaa taksikuskia.
Kysyin Twitterissä, pitääkö Helsingin pörssin useiden päivien alamäestä olla huolissaan. Alan ammattilaisten vastaus oli selkeä: EI. Normaali korjausliike pitkän pörssinousun jälkeen.
Samaa näkemystä toisti twitteräänestykseni, johon on tullut tähän mennessä noin 230 ääntä.
Kyselyssäni 40 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että sijoittajan ei kannata tehdä nyt yhtään mitään. Vain 6 prosenttia vastaajista suositteli osakkeiden myymistä.
Piensijoittajat ovat ilmeisesti palaamassa ostolaidalle ja silmissä kiiluvat jo ensi kevään parhaat osingonmaksajat. Syy on monelle varsin simppeli. Vaihtoehtoiset sijoituskohteet ovat vähissä, kun korot ovat alhaalla ja asuntojen hinnat korkealla.
Ehkäpä selkein ohje, mitä twitterkansa tarjosi sijoittajille, kuului seuraavasti: Tee suunnitelma ja pysy siinä. Se on tosin helpommin sanottu kuin tehty. Pää kylmänä -viisaus ei ole nyt oikein muodissa missään.
1:58