Kommentti: Pörssipaniikki ei näy ihmisten arjessa – tämä oli hyvä varoitus suomalaisille, myös seuraavalle hallitukselle

Jussi Kärki kommentti 2017
MTV Uutiset
Julkaistu 06.02.2018 15:27
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Pörssipaniikin leviäminen maailmalla herättää heti kysymyksen, ovatko juhlat ohi myös Suomen reippaassa talouskasvussa. Huoli pois: mikään ei viittaa siihen, että markkinoiden hermostuneisuus leviäisi ihmisten ja yritysten arkeen, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.

Osakekurssit ovat nousseet niin pitkään niin paljon USA:ssa, että pörssilaskua on osattu odottaa jo hyvä tovi. Nyt pitäisi vain tietää, onko viime päivien voimakkaassa alamäessä kyse normaalista korjausliikkeestä vai lopun alusta.

Sijoittajien laaja näkemys on, että pörssit eivät ole nyt romahtamassa. Maailmantalouden hyvässä vireessä ei ole tapahtunut muutoksia, vaan syyt Wall Streetin mustaan maanantaihin ovat muualla.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto twiittasi tänään, että osakemarkkinat laskevat oppikirjan mukaisesti.

USA:ssa elvytetään veronalennuksilla nousukauden päätteeksi, inflaatio-odotukset ja korot nousevat, Murto kirjoitti.

1:54img

Presidentti Trumpin läpi runnomat veronalennukset tuovat ylimääräisen piristysruiskeen USA:n talouteen, joka on muutenkin hyvässä vauhdissa. Tämä nostaa riskiä talouden ylikuumenemisesta.

Uusi johta seurasi syöksyä aitiopaikalta

Pientä ironiaa on siinä, että pahinta pörssisyöksyä vuosikausiin sai seurata aitiopaikalta Jerome Powell, joka aloitti Yhdysvaltojen keskuspankin johtajana samana päivänä maanantaina. Poikkeuksellisesti Trump ei suonut jatkokautta Fedin johdossa Janet Yellenille, vaan nimitti tehtävään Powellin.

Wall Streetin aivastus vilustutti jälleen koko muun maailman pörssit, vaikka esimerkiksi Suomessa ja Euroopassa ei ole samankaltaisia merkkejä korkojen ja inflaation noususta. Myöskään Helsingin pörssin osakkeet eivät ole nousseet läheskään yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa.

Jyrkät kurssilaskut nostavat jälleen puheenaiheeksi automatisoidun osakekaupan. On totta, että koneet ja robotit seuraavat trendiä ja ruokkivat sitä. Tämä tarkoittaa, että laskut voimistuvat - mutta vuorollaan toki myös nousut.

Kaikki asiantuntijat eivät halua liikaa korostaa automatisoidun osakekaupan merkitystä. Konetta on aina helppo syyttää, kun asiat menevät pieleen, mutta usein taustalla on myös ihmisten panikoitumista. Varsinkin pitkien nousuputkien loppuvaiheissa liikkeellä on mattimyöhäisiä uusia sijoittajia, jotka hermoilevat enemmän kuin konkarit.

"Osta, kun veri virtaa kaduilla"

Kylmähermoisimmat raharuhtinaat eivät ole kurssilaskuista moksiskaan, vaan näkevät ne pikemminkin ostopaikkoina. Silloin pitää ostaa, kun veri virtaa kaduilla, sanoi aikoinaan miljardööri John D Rockefeller tahi pankkiiri Nathan M Rothschild.

Pörssien heilunta jatkuu lähiaikoina, mutta yöunia niiden takia ei kannata menettää. Pörssikurssien laskulla on vaikutusta tunnelmiin ja luottamukseen, miten yritysjohtajat uskaltavat tehdä investointeja ja kotitaloudet hankintojaan. Mutta vielä ei olla siinä vaiheessa tarinaa.

Pörssien vapaa pudotus oli kuitenkin hyvä varoitus myös suomalaisille. Nämäkin nousujuhlat päättyvät aikanaan. Veikkaan, että suurin piirtein seuraavan hallituksen päästessä vauhtiin. Että siihen malliin vaalilupauksia.

Tuoreimmat aiheesta

Talous