Kommentti: Postin lakot loppuvat – edessä on taistelu kiky-tunneista ja ministeri Paateron asemasta

2:49imgPostin työntekijät palaavat nyt takaisin töihin, kun sopu työkiistassa saavutettiin.
Julkaistu 27.11.2019 12:28
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Sopu Postin ja erityisesti Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoiden työtaisteluun saatiin taas vaikeimman kautta. Merkittävässä roolissa paineen luomisessa olivat SAK:laiset liitot, jotka auttoivat PAU:ta reippailla tukilakoillaan. Viimeistään sunnuntaina oli selvää, että ratkaisu on saatava, koska vaikutukset ja taloudelliset menetykset alkoivat nousta niin suureksi, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Jälkikäteen ajateltuna ratkaisu 700 pakettilajittelijan kohdalla oli maalaisjärkisen selvä. Posti Palvelut Oy siirtyy Medialiitosta työnantajaliitto Paltaan. Teollisuusliitto hellittää otteensa pakettilajittelijoista ja Heidi Nieminen runnoi läpi tärkeimmän tavoitteensa eli hän sai pakettiporukat takaisin PAU:n sopimuksen ja työehtojen piiriin. Näin maanantai-iltana koko Postin sopimusta ja pakettilajittelijoiden tilannetta pääsi vääntämään tuttu taistelukaksikko Palta ja PAU.

Tällä kertaa jälkeä syntyi.

Paltan Tuomas Aarto arvosteli myös reippaasti valtio-omistajan taitamattomuutta Postin ympärillä. Työmarkkinajärjestöt eivät suomeksi sanottuna kaipaa poliitikkoja hämmentämään neuvotteluja. Aarto myös ihmetteli neljän työmarkkinakonkarin roolia eli mihin heitä oikein tarvittiin. Kun tämä episodi saatiin näyteltyä, palautui ratkaisu oikeisiin käsiin ja pöytiin.

Kiky-kiista jäi muhimaan

Lakot loppuvat, mutta pinnan alle jäi kytemään kiinnostava yksityiskohta. Paltan ja PAU:n sopimukseen jäävät edelleen mukaan vuoden 2016 kilpailukykysopimuksen ylimääräiset työtunnit. Nieminen myönsi suoraan, että tähän vääntöön muskelit eivät riittäneet ja asiaan palataan seuraavassa sopimuksessa. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto taas piti kiky-tuntien säilymistä tärkeänä asiana.

Kiky-tunnit ovat nyt muiden ratkaistavana ja seuraavan matsin asiasta ottavat Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto, jotka jatkavat omaa vääntöään valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaina. Maanantaina Teknologiateollisuuden Minna Helle sanoi, että kiky-tunneista voidaan luopua, mutta se kuitataan alhaisimpina palkankorotuksina. Tämä räknäys ei kelpaa Teollisuusliiton Riku Aallolle.

Vienti- ja teknologia-alojen pöydissä keskustelut ovat solmussa ja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luokse valuu neuvottelijoita torstaina, perjantaina ja lauantaina. Jos sopua ei saada aikaan, pahimmillaan lakkoon on menossa lähes 100 000 työntekijää 9.12.

Paperilla aikaa on riittävästi, mutta käytännössä taloudellisia vaikutuksia ja tuotantohäiriöitä voi tulla jo aiemmin. Joidenkin prosessiteollisuuden laitosten alasajo täytyy ehkä aloittaa jo ensi viikolla, joten neuvottelupöydissä kello tikittää. Toisinpäin mahdollisen lakon jälkeinen laitosten ylösajo vie oman aikansa.

Lisää pökköä pesään heitti tänään Metsäteollisuus, joka ilmoitti aloittavansa työsulun eri puolilla maata 12. joulukuuta. Teollisuusliittoon kuuluvat työntekijät eivät pääse kuuden vuorokauden mittaisen työsulun aikana töihin.

Poliittinen loppunäytös

Postin lakon poliittinen loppunäytös odottaa vielä eduskunnassa. Kokoomuksen Petteri Orpo kurmuuttaa omistaja-ohjausministeriä Sirpa Paateroa hänen roolistaan Posti-kiistassa. Kysymys kuuluu, onko ministeri ollut tehtäviensä tasalla, kun pakettilajittelijoiden liikkeenluovutus on tapahtunut ja samalla myös työehdot ovat muuttuneet. Kyytiä tulee ainakin huomenna eduskunnan kyselytunnilla, mutta kokoomus harkitsee myös luottamusäänestystä eli välikysymystä omistajaohjauksesta. Kaikki merkit viittaavat siihen. Samalla pääministeri Antti Rinteen rooli Postin takapiruna tulee puitavaksi.

Myös toinen oppositiopuolue perusuomalaiset haluaa keskustella Paateron asemasta. Näin Jussi Halla-aho  Huomenta Suomessa:

 – Ei meillä ole tällä hetkellä kovinkaan paljon luottamusta ministeri Paateron tai pääministeri Rinteen toimintaan tässä kysymyksessä, että varmaan tässä tällainen luottamusäänestys tulee kyseeseen.

Iltapäivällä perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho sanoi vaativansa pääministerin ilmoitusta Posti-sotkusta ja siinä tulisi käydä ilmi selkeällä aikajanalla mitä on tapahtunut ja missä määrin hallitus on ollut tietoinen Postin suunnitelmista liikkeenluovutuksessa.

Kusti polkee ja posti kulkee siis eduskunnassa. Paateron palli horjuu. Kokoomuksen liikettä vielä odotellaan.

Täydennetty klo 13 perussuomalaisten ilmoituksella.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti